| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 439 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Ábrákkal, táblázatokkal illusztrálva. |
| Előszó a magyar kiadáshoz | 7 |
| Előszó | 9 |
| Általános elvek és fogalmak | |
| A világ élelmezési problémájának ökológiai megközelítése | 13 |
| A növények elterjedése és a korlátozó tényezők | 29 |
| Alkalmazkodás természetes kiválasztódás útján | 55 |
| Az ökotípus fogalma | 73 |
| A termesztett növények eredete | 92 |
| Ökorendszerek-ökoszisztémák | 120 |
| Környezeti tényezők | |
| A nedvességtényező | 137 |
| A hőmérsékleti tényező | 180 |
| A fénytényező | 223 |
| A légkör és a légmozgás | 248 |
| Fiziográfiai edafikus tényezők | 264 |
| Biotikus tényezők | 292 |
| A klímák osztályozása | 313 |
| A kultúrnövények elterjedése éghajlat szerint | |
| A trópusok kultúrnövényei | 341 |
| A szubtrópusok kultúrnövényei | 359 |
| A mérsékelt égöv kultúrnövényei: kukorica és búza | 371 |
| A mérsékelt égöv kultúrnövényei: alma | 388 |
| A kultúrnövények termőképessége és az ökológiai optimum | 400 |