A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tyúktenyésztés kézikönyve

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 439 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: 150 fekete-fehér fotóval és ábrával, kihajtható táblázattal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A baromfitenyésztés közgazdasági jelentősége (dr. Szlamenicky István)
Hazai baromfitenyészetünk rövid története és továbbfejlesztésének iránya5
A baromfitenyésztés világgazdasági kerete12
A baromfitenyésztés helye az állattenyésztésben19
A baromfihús és tojás jelentősége az élelmezésben20
A barofitartás egyéb termékei és közvetett haszna22
A baromfitermékek szerepe a külkereskedelmi forgalmunkban 23
A tyúk tenyésztése (dr. Bögre János)
A tyúk külleme25
Testtájak25
A testrészek küllemi elbírálása27
Testméretek felvétele, indexek29
A bőr és függelékei29
A baromfi tollazata31
Kor és ivar szerinti elnevezések35
Örökléstani alapfogalmak35
A tojás és képződése44
A tojásképző szerv felépítése44
A tojás kialakulása45
A kotlás49
A vedlés53
Értékmérő tulajdonságok56
Tojástermelők-képesség57
A tojások számának mérése (csapófészkezés)57
Az állomány éves tojástermelésének kiszámítása60
A tojástermelést meghatározó alaptulajdonságok60
A tojástermelés változása az életkortól függően66
A tojás súlya67
A tojás minősége68
Hústermelő-képesség69
A húsformák megítélése70
A hús minőségének elbírálása72
Növekedési erély73
Tollasodás77
Termékenység78
Kelthetőség80
Ellenállóképesség81
Egészségi állapot82
Vérmérséklet, rossz szokások83
Tenyésztéstechnikai eljárások83
Fenotípusos szelekció83
Tenyészkiválasztás a küllem alapján84
A származás megítélése86
Egyedi teljesítmény tömegszelekció87
Az oldalági rokonok megítélése89
Genotípusos szelekció89
Családtenyésztés90
Ivadékvizsgálat92
Váltott kakas rendszer98
Fajtiszta tenyésztés100
Vérújítás, vérfrissítés101
Rokontenyésztés101
Vérvonaltenyésztés102
Hagedoorn nukleus tenyésztési módszere103
Lerner tenyészkiválasztási módszere106
Kakas ivadékvizsgálat107
Keresztezések108
Tenyészállat-előállító keresztezés109
Haszonállat-előállító keresztezés110
A hibridtenyésztés és módszerei114
A heterózishatás állandósítása119
Jércetenyésztés119
Gazdasági tyúkfajták és hibridek122
A házityúk származása, háziasítás122
A tyúkfajták csoportosítása123
Egyoldalú tojástermelő tyúkfajták és vonalhibridek125
A fehér leghorn125
Tojástermelő hibridek128
Kettős hasznosítású tyúkfajták130
Magyar parlagi és nemesített130
A rhode island red (rodejlend)132
New-hampshire133
A playmouth rock tyúk134
A sussex (szaszex) tyúk136
Egyoldalú hústermelő fajták és hibridek137
A cornish (kornis)137
Hústermelő hibridek138
Párosítási eljárások142
Természetes pároztatás142
Vadpároztatás142
Csoportos pároztatási eljárás142
Háremszerű pároztatás142
Kézbő pároztatás144
Mesterséges beondózás145
Egyedi jelzések146
Irodalom148
A tyúk takarmányozása (dr. Kakuk Tibor)
A baromfi táplálkozásának sajátosságai153
A baromfi emésztőkészüléke154
Táplálékfelvétel és emésztés157
A baromfi takarmányválasztása160
Energiaforgalom160
Közbülső anyagcsere160
Létfenntartó energiaszükséglet161
A termelés energiaszükséglete162
A növekedés energiaszükséglete163
A tojástermelés energiaszükséglete165
Vízforgalom, ivóvízszükséglet166
Takarmányanalízis, takarmányozási mértékegységek166
A takarmányok alkotórészei168
Takarmányozási mértékegységek168
Energiaszámítási mértékegységek170
Fehérjeszámítási mértékegységek172
Mértékegységek az ásványi anyag számításban173
A kivonható szénhidrát, a nyersrost és a zsír szerepe a baromfitakarmányozásban173
A kivonható szénhidrát szerepe a baromfitakarmányozásban174
A nyersrost szerepe a baromfitakarmányozásban176
A zsírok szerepe a baromfitakarmányozásban180
A fehérje szerepe a baromfitakarmányozásban180
A fehérjék összetétele és táplálkozásélettani szerepe181
Limitáló aminosavak, aminosa182
A fehérjék biológiai értéke183
Fontosabb aminosavak184
Növendékcsirkék fehérjeszükséglete187
Tojótyúkok fehérjeszükséglete189
Fehérjehiány, fehérjetúletetés190
Az ásványi anyagok szerepe a baromfi-takarmányozásban190
Növendékcsirkék mész- és foszforszükséglete191
Tojótyúkok mész- és foszforszükséglete193
Kálium196
Konyhasó196
Magnézium197
Kén197
Mangán197
Vas és réz198
Jód199
Kobalt199
Cink 199
Szelén200
A biológiai hatóanyagok szerepe a baromfi életműködésében és takarmányozásában200
A vitaminok szerepe és a szükségletet befolyásoló tényezők200
Zsírban oldódó vitaminok203
A-vitamin203
D-vitamin206
E-vitamin208
K-vitamin210
Vízben oldódó vitaminok211
B1-vitamin211
Riboflavin212
Nikotinsav213
B6-vitamin213
Pantoténsav213
B12-vitamin, kobalamin214
Folsav215
Kolin215
Biotin, H-vitamin215
C-vitamin216
Zúzófekély elleni faktor216
Ismeretlen növekedési faktorok217
Enzimek218
Antibiotikumok218
Hormonok220
Felületaktív anyagok221
Arzénvegyületek221
Takarmánykiegészítő gyógyszerek222
Takarmányismeret222
Energiát szolgáltató takarmányok, gabonafélék222
Kukorica223
Búza223
Árpa224
Zab224
Rozs225
Fehérjedús takarmányok225
Szójabab, szójadara225
Földidió226
Napraforgó227
Repce227
Lenmag228
Borsó228
Csillagfürt228
Búzakorpa228
Búzacsíra229
Kukoricasikér229
Szárított szeszgyári moslék és szürlet229
Állati eredetű fehérjetakarmányok230
Terimés takarmányok, zöld, szilázs, répafélék és szénalisztek szerepe, jelentősége a baromfitakarmányozásban232
Zöldtakarmány233
Szilázs234
Mesterségesen szárított szénák234
Sárgarépa235
Gyári keveréktakarmányok és szerepük a baromfitakarmányozásban237
Takarmánykiegészítő anyagok és készítmények237
Ásványi anyagok238
Takarmányok tárolása, előkészítése, etetési módszerek238
Takarmányok fogadása, mintavétel238
A takarmány tárolása238
Takarmányok előkészítése az etetésre239
Csíráztatás239
Etetési módszerek240
Kizárólagos keveréktakarmányetetés241
Préselt takarmány241
Nedvesített lágyeleség243
Szemes takarmánnyal kombinált etetés244
Takarmányváltoztatás245
Etetés és takarmányösszeállítás korcsoportonként246
Csirkék takarmányozása háromhetes korig246
Pecsenyecsirkék takarmányozása247
Ketreces csirkék takarmányozása250
Csirkék ketreces feljavítás250
Tenyészcsirkék és növendékek takarmányozása252
A növendékek korlátozott etetése255
Tojótyúkok takarmányozása257
Ketreces tyúkok takarmáyozása262
Stressz-hatás és stressz-takarmányozás262
A takarmányozás hatása a szaporodásra és az állati termékekre264
A takarmányozás hatása a tojástermelésre és a tojás összetételére264
A takarmányozás hatása a tojások termékenységére és kelthetőségére266
A takarmányozás hatása a kakasok termékenységére267
A takarmányozás hatása a test összetételére, a vágottáru színére, ízére és minőségére267
Irodalom268
Keltetés
A tenyésztojás minőségét befolyásoló tényezők271
A tenyésztojás minőségi feltételei271
A tojás gyűjtése és kezelése272
A tenyésztojás tárolása és szőállítása273
Keltetés gépekben274
A keltetőgép szerkezete és működése274
Keltetőgép-típusok274
Tojástartó tálcák276
Fűtőberendezések277
Hőszabályozó, légcsere277
Párásító berendezések278
A keltetés fizikai és mechnaikai tényezői279
Hőmérséklet, önhő279
Páratartalom280
Friss levegő280
A tojások hűtése281
A tojások forgatása, tálcacsere281
A tojások gépberakása és lámpázása282
A csibék kelése284
A kelés élettana285
Az embrió fejlődési szakaszai286
A keltetés biológiai ellenőrzése287
A keltetés szervezése288
A tojásellátás szervezése289
A keltetési technológai és annak ellenőrzése Gergely-féle 10 000-es gépekben290
A keltetőgép karbantartása, fertőtlenítése292
Naposcsibék ivarmeghatározása293
Ivarmeghatározási eljárások293
Irodalom294
Tojás és hús árutermelés (Várady Barna)
A tyújtartás feltételei297
A tyúk hőigénye297
Hőtermelés és hőveszteség297
Hőmérsékleti határok298
Páratartalom299
A kilehelt pára és a hőveszteség299
Ammóniaszint301
Porképződés302
Levegőcsere302
A levegőcsere és a légáramlás gyorsasága302
A szellőztetés módjai303
Szigetelés305
Az intenzív tartási módszerek kialakulása308
A tojástermelés309
A tojóállomány megválasztása311
A tenyésztojástermelés megszervezése311
A tojóház312
Érévnyben levő tojóház-típustervek313
Az intenzív tojótyúktartás módszerei315
A kifutó315
Kifutórendszerek318
A mélyalom319
Lécpadlós és kombinált mélyalmos tartás320
Ketreces tartás322
A tojóház belső berendezése és gépesítése323
Etető- és itatóberendezések327
Ülőrendszerek331
A trágyaakna és a trágyagyűjtés332
Tojófészek-típusok334
Tojótyúkok gondozása339
Az elverés340
A tyúkok kannibalizmusa341
Csőrcsonkítás342
Taraj- és áll-lebeny csonkítás342
Sarkantyú- és lábujjcsonkítás343
Szárnycsonkítás343
Munkarend344
A tojáshozam növelésének módszerei344
Nyári tojástermelés345
A téli tojástermelés növelésének lehetőségei347
Mesterséges világítás351
A tojóállomány váltása és selejtezése351
A jércetartás gazdaságossága353
Az állományváltás ideje355
A termelő és nem-termelő állat megismerése356
A tojástermelés mértékének megítélése külső jelekből359
A selejtezés módszerei360
A tenyészkakasok selejtezése és váltása360
A tenyésztojástermelés költségtényezői362
A tojás kezelése és tárolása363
A tiszta tojás termelése363
A tojás gyűjtése363
A tojás tárolása364
Az étkezési tojás kezelése364
Az étkezési tojás minősítése366
A tenyésztojás kezelése367
Tenyész- és pecsenyecsirke nevelés367
A nevelés feltételei367
A megfelelő hőmérséklet369
Levegőszükséglet és páratartalom370
Állománysűrűség372
Állománynagyság és falkalétszám372
Az etetés és itatás módja373
A nevelőház almozása375
Zárt nevelés376
Korszerű nevelőépületek377
Érvényben levő csibenevelő típustervek381
Csibenevelés ketrecben382
A nevelő fűtése és műanyagtípusok382
Etető- és itatóberendezések387
Egyéb berendezések389
A csibe gondozása az első hetekben389
A naposcsibe kirakása390
Az első napok teendői391
A pecsenyecsirke nevelése393
A pecsenyecsirkenevelés gazdaságossága395
A tenyészállomány nevelése398
Jércék nevelése398
Nevelés szabadban, vándorólban399
Az ivarérés késleltetése400
Tenyészkakasok nevelése401
Fertőtlenítő anyagok és fertőtlenítés402
Elhullt állatok kezelése és megsemmisítése403
A baromfitrágya értéke és felhasználása404
A baromfitrágya beltartalma405
A baromfitrágya előkészítése trágyázási célra405
Irodalom406
Függelék409
Tárgymutató425
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv