A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A vágósertés-forgalmazás rendszere és szervezete a Német Szövetségi Köztársaságban

Szerző

Kiadó: Agrárgazdasági Kutató Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím: Agrárgazdasági Kutató Intézet füzetei
Kötetszám: 7
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a tanulmány a sertéstartási ágazat ökonómiai kutatásának keretében készült és a sertéshús-forgalmazás problémaköréhez kapcsolódik. Ennek a problémakörnek a feltárásához - megelőzve a hazai... Tovább

Előszó

Ez a tanulmány a sertéstartási ágazat ökonómiai kutatásának keretében készült és a sertéshús-forgalmazás problémaköréhez kapcsolódik. Ennek a problémakörnek a feltárásához - megelőzve a hazai viszonyok kutatását - néhány ország külkereskedelmének részletes vizsgálatába kezdtünk. Az, hogy a tanulmány a Német Szövetségi Köztársasággal foglalkozik, némileg véletlen. De csak annyiban, hogy a feltárni kívánt tőkés országok közül előzetesen is ezt az országot tartottuk a legsokrétűbbnek, és erről az országról gyűlt össze legelőször megfelelően használható irodalom. A munka öt fő részre tagozódik. Az első rész az állatkereskedelem és húspiac kialakulásával, törvényeivel és szokásaival, valamint az élőállat- és húskereskedelem rövid ismertetésével foglalkozik. A második részben a piac mai helyzetét tárjuk fel oly módon, hogy a résztvevők teljes tevékenységi körét vizsgáljuk, tehát nemcsak a legjellemzőbbeket. A harmadik részben az élőállat- és húspiac szerkezetét mutatjuk be, a piacon résztvevő személyek gazdasági szerepével és szokásaival együtt. A negyedik részben a kisparaszti üzemek szövetkezeti úton való továbbfejlődésének lehetőségét és a lehetséges szövetkezeti formákat tárjuk fel olyan elképzelések alapján, amelyeket ma a Német Szövetségi Köztársaság szakmai köreiben megfelelőnek és reálisnak tartanak. Az ötödik részben a kisparaszti sertéstenyésztő gazdaságok jövedelmi helyzetét, gazdasági lehetőségeit próbáljuk felvázolni a sertésönköltség, a felvásárlói és fogyasztói ár összevetésével. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
I. A vágóállat-értékesítés gazdasági jelentősége, az értékesítés történeti fejlődése 7
1. A vágóállat-értékesítés gazdasági jelentősége 7
2. A húsáru-ellátottság és a sertéshúsfogyasztás 8
3. A vágóállat-értékesítés fejlődésének általános alakulása 9
II. A vágópiac résztvevői 11
1. Az értékesítő 11
2. A hentes- és mészárosüzemek 13
3. A húsáruipar 14
4. A nagyvágók és a hús-nagykereskedelem 15
5. Az elosztó vágóhidak 17
6. A privát állatkereskedelem 18
7. Az állatértékesítő szövetkezetek 19
8. A szövetkezeti tagok vágóállat-értékesítése 20
9. Az ügynökségek 21
III. A vágóállat- és húspiac a német szövetségi köztársaságban 23
1. A vágóállat- és húsértékesítés formái 25
2. Az élő állatok értékesítése 2&
a) A vágóállatpiacok 26
b) A kereskedelmi osztályozás 26
c) Az értékesítési utak 27
3. A vágott állatok (hús) értékesítése 30
4. Az értékesítés szabályai, az üzleti szokások és az adózás 30
IV. A SERTÉSHÚSTERMELÉS KOORDINÁCIÓJA 35
1. Vertikális integráció a sertéstenyésztésben és -hizlalásban 35
2. A termelők együttműködésének formái 38
V. A TERMELÉSI KÖLTSÉGEK ÉS A HÚSÁRAK 41
1. A termelés költségei 41
2. A sertéshús fogyasztói ára 44
Irodalomjegyzék 47

Zelnik János

Zelnik János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zelnik János könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A vágósertés-forgalmazás rendszere és szervezete a Német Szövetségi Köztársaságban A vágósertés-forgalmazás rendszere és szervezete a Német Szövetségi Köztársaságban

Könyvtári könyv volt. A borító enyhén foltos.

Állapot: Közepes
900 Ft
720 ,-Ft 20
4 pont kapható
Kosárba
konyv