1.035.516

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vállalati termelés szervezése

Mezőgazdasági vállalati gazdaságtan II.

Szerkesztő

Kiadó: Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 179 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Készült 510 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ismeretanyagot összefoglaló jegyzet I. kötete 1971. májusában jelent meg és az ott közöltök szerint ezen második kötetben a termelésszervezési tananyagot adjak közre. Az I. kötethez hasonlóan ez... Tovább

Előszó

Az ismeretanyagot összefoglaló jegyzet I. kötete 1971. májusában jelent meg és az ott közöltök szerint ezen második kötetben a termelésszervezési tananyagot adjak közre. Az I. kötethez hasonlóan ez a jegyzet sem teljes, nem tartalmazza a termelés megszervezésének minden lényeges témakörét. A tartalomjegyzék fejezeteinél megjelöltük, hogy mely részeknél adunk csak témakörmegjelölést és a legfontosabb irodalmi források jegyzékét, A fejezetek és témakörök felvázolásával, valamint az irodalomjegyzék közlésével a vizsgákra történő felkészülést kívánjuk elősegíteni, A felsorolt könyvek és tanulmányok az Egyetem és a Tanszék könyvtárában hozzáférhetők. A tárgy /üzemszervező szakosoknál mindkét tárgy/ előadásai és gyakorlatai átfogják /feldolgozzák/ a teljes ismeretanyagot. Az előadásokon készített jegyzetek és a gyakorlati feladatok megoldása szintén teljes képet ad a vállalati gazdaságtan ismeretéhez. Reméljük tehát, hogy az előadási jegyzetek, a gyakorlati napló, ezen közreadott jegyzet és az abban megjelölt irodalmi források a mérnöki készség fontos részét képező termelésszervezésben hasznos és teljes tudást adhatnak. Vissza

Tartalom

Oldal
1. A VÁLLALATI TERMELÉS SZERKEZETE ÉS KIALAKÍTÁSA....................9
2. KI ÁRUTERMELŐ ÁGAZATOK SZERVEZÉSÉNEK ALAPJAI......................13
21. Az árutermelő ágazatok szerkezete...................16
22. Az ágazatok komplexitása......................................16
23. Az ágazatok mérete............................................23
24. A termelési színvonal megállapítása......................28
23. A műszaki színvonal kialakítása..............................29
251. A műszaki fejlesztés gazdasági hatása..................
252. A fejlesztés ökonómiai botára és Jövedelmezősége .... 33
233. A fejlesztés költségigénye................................36
20. A termelési technológia......................................37
27. Az ágazatok és ágazati változatok gazdasági értékelése. ... 36
271. A termelési érték és a termelési költség megállapítása . 39
272. A Jövedelem és Jövedelmezőség értékelése ................41
3. AZ ÁLLATTENYÉSZTŐ ÁGAZATOK SZERVEZÉSE ÉS ÖKONÓMIÁJA ..............43
31. Az állattenyésztő ágazatok szervezésének alapjai..............43
311. Az állattenyésztő ágazatok kiválasztásának szempontjai. . 43
312. Az árutermelés méretének és összetételének kialakítása. . 46
313. Az állattenyésztő ágazatok szerkezete ....................31
3131. Takarmánytermelő, taroló, feldolgozó szakasz. ... 31
3132. Tenyésztési szakasz................................60
3133. Árutermelő szakasz..................................6l
3134. Az állatállomány összetétele........................61
3133. Szolgáltató /kiszolgáló/ szakasz....................63
3136. Árufeldolgozó szakasz ..............................64
314. A termelési színvonal megállapítása......................63
313. Az önköltség és a Jövedelem megállapítása................70
316. Az egyes állattenyésztő ágazatok szervezése /a témakör
megjelölése az ajánlott irodalom jegyzékével/............73
A sertéságazat szervezése....................................77
321. A sertéstenyésztés népgazdasági és vállalati Jelentősége 77
322. A sertéstenyésztés fejlesztése ..........................76
323. A sertéstenyésztés üzemi formál..........................60
324. A vágósertést előállító, árutermelő sertéságazat szervezésének irányelvei....................................83
3241. A termelési cél és fajta megválasztása
3242. Az ágazat mérete.................
32421. A gazdasági abraktakarmány termelés a hatása
az ágazat méretére.............
32422. A műszaki létesítmények és a technológia
hatása az ágazat méretére ......... 92
3243. A tenyésztés szervezése...............100
32431. Az elleti...................
32432. A kocaselejtezés ..............................104
32433. Tenyészkoca-süldő nevelés...........
32434. A tenyészkan állomány kialakítása.......110
32433. A malacnevelés................
3244. A hizlalás szervezése................
Az állatállomány változásának grafikus ábrázolása ..........117
326. A teleprendszer megválasztása ..............................119
327. Az ágazati Jövedelem növelésének lehetőségei........120
4. NÖVÉNYTERMESZTŐ ÁGAZATOK SZERVEZÉSE ÉS ÖKONÓMIÁJA.........125
41. Növénytermesztő ágazatok szervezésének alapjai /a témakor
megjelölése, az ajánlott Irodalom/..............125
42. A talajerőgazdálkodás és a melioráció ökonómiája /a témakör
megjelölése, az ajánlott irodalom jegyzékével/ ................126
43. Szántóföldi árunövények termelésének szervezése és ökonómiája
/a témakör megjelölése/....................128
A lucernaágazat szervezése és ökonómiája........129
4311. A lucernatermesztés helyzete és a termelés kialakítása a gazdaságban.................129
4312. A zöldlucerna előállítás szervezése ................131
43131. A telepítés módja..............131
43122. A zöldlucerna hozamát befolyásoló tényesők . 132
1313. A lucernamag termesztés szervezése és ökonómiája. . 136
4314. A betakarítás, tartósítás, valamint tarolás-szervezés és ökonómiája.................136
43141. A szénakészítés szervezése ..................140
43142. A szenázskészítés szervezése ................142
43143. A lucerna zöldliszt készítés szervezése. . . 145
A szárítóberendezések és Üzemeltetésük.......U7
A zöldlucerna betakarítás szervezése........149
A szárítóhoz szükséges terület méretezése és a terület szükséglet megállapítása...........153
4315. A lucernatermesztés költsége és Jövedelmezősége . . 162
5. SZOLGÁLTATÓ ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA /a témakör megjelölése, az ajánlott
/irodalom jegyzékével/ ...........175
6. FELDOLGOZÓ ÉS EGYÉB TEVÉKENYSÉGEK ÖKONÓMIÁJA / a témakör megjelölése, az ajánlott irodalom jegyzékével/..............177
7. AZ ÁGAZATI KAPCSOLATOK /a témakör megjelölése, az ajánlott irodalom jegyzékével/ ......................... 179
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A vállalati termelés szervezése A vállalati termelés szervezése

A borítón és a lapokon bejegyzések, aláhúzások találhatók.

Állapot: Közepes
1.740 Ft
690 ,-Ft 60
3 pont kapható
Kosárba
konyv