| Bevezető | 3 |
| A vendéglátás és az idegenforgalom gazdasági és társadalmi jelentősége | 5 |
| A vendéglátás és az idegenforgalom feladatai | 5 |
| A vendéglátás gazdasági jelentősége | 9 |
| A vendéglátás társadalmi jelentősége | 13 |
| Az idegenforgalom gazdasági jelentősége | 17 |
| Az idegenforgalom társadalmi jelentősége | 21 |
| A vendéglátás és az idegenforgalom szervezete és irányítása | 23 |
| A vendéglátás szervezete | 24 |
| A szervezet és az irányítás összefüggése | 25 |
| A vendéglátás irányítása | 27 |
| Az ágazati irányítás (ágazati felelősség) | 27 |
| A vállalatok felügyelete | 28 |
| A BkM Vendéglátó és Idegenforgalmi Főosztály feladatköre | 29 |
| A vendéglátás tanácsi irányítása | 3 |
| A szövetkezetek irányítása és szakigazgatása | 31 |
| Az idegenforgalom szervezete | 33 |
| Az idegenforgalmi szakszervek és feladataik | 34 |
| Az idegenforgalmi szervezetek irányítása | 42 |
| Az idegenforgalmi tanácsi irányítása | 44 |
| A piac szerepe a vendéglátóiparban és az idegenforgalomban | 45 |
| A piac és szabályozása | 45 |
| A gazdasági verseny | 48 |
| Gazdasági verseny a vendéglátásban | 49 |
| Az idegenforgalmi piac és verseny | 50 |
| A kereslet szerepe a vendéglátó és idegenforgalmi piacon | 52 |
| A kínálat szerepe a vendéglátó és idegenforgalmi piacon | 60 |
| A vendéglátás forgalma | 64 |
| A vendéglátóipari forgalom szerkezetének alakulása | 66 |
| A forgalom szerkezete főbb árucsoportonként és szolgáltatástípusonként | 66 |
| A forgalom szerkezete szakágazatonként | 66 |
| A forgalom szerkezete szektorok szerint | 74 |
| A forgalom szerkezete területek szerint | 76 |
| A forgalom szerkezete irányító szervek szerint | 79 |
| A vendéglátás forgalmának szezonalitása | 80 |
| Az idegenforgalom fejlődése | 83 |
| Az aktív idegenforgalom | 83 |
| Az idegenforgalom dinamikája | 85 |
| Az idegenforgalom szerkezete | 85 |
| Az idegenforgalom szerkezete az igénybe vett közlekedési eszközök szerint | 97 |
| Az idegenforgalom szerkezete területcsoportonként | 98 |
| Az idegenforgalom szerkezete az utazás szervezettsége szerint | 99 |
| Az idegenforgalom szerkezete szállástípusonként | 100 |
| A passzív idegenforgalom fejlődése | 103 |
| A passzív idegenforgalom szerkezete a tartózkodás ideje szerint | 104 |
| A passzív idegenforgalom szerkezete a célországok szerint | 104 |
| A passzív idegenforgalom szerkezete az utazás célja szerint | 106 |
| A passzív idegenforgalom szerkezete az utazás módja szerint | 107 |
| A passzív idegenforgalom szerkezete az utazás szervezettsége szerint | 107 |
| A belföldi idegenforgalom | 108 |
| A belföldi idegenforgalmat fejlesztő tényezők | 109 |
| A belföldi üdülés | 113 |
| Az üdültetés továbbfejlesztése | 114 |
| Az ifjúsági turizmus | 116 |
| A vendéglátó és szálláshely hálózat | 118 |
| A vendéglátó hálózat | 118 |
| A vendéglátó hálózat szerkezete szektorok szerint | 120 |
| A vendéglátó hálózat szerkezete területenként | 120 |
| A vendéglátó hálózat leterheltsége | 124 |
| A vendéglátó hálózat szerkezete egyéb szempontok szerint | 127 |
| A kereskedelmi szálláshelyek | 129 |
| A szállodahálózat fejlődése | 132 |
| Az egyéb szálláshelyek fejlődése | 134 |
| A kerskedelmi szálláshelyek kapacitáskihasználása | 135 |
| Az üdülő szálláshelyek | 138 |
| Munkaerő- és bérgazdálkodó a vendéglátásban és az utazási irodákban | 141 |
| A vendéglátóipari munka sajátosságai | 141 |
| Az idegenforgalmi munka sajátosságai | 144 |
| A foglalkoztatottak számának alakulása | 145 |
| A foglalkoztatottság szerkezetének alakulása | 146 |
| A foglalkoztatottság szerkezete állománycsoportonként | 146 |
| A foglalkoztatottság szerkezete nemek és korok szerint | 149 |
| A foglalkoztatottásg szerkezete a ledolgozott munkaidő szerint | 150 |
| A munka termelékenysége a vendéglátásban | 151 |
| Munkaerő-hullámzás a vendéglátóiparban | 153 |
| A vendéglátás és az utazási irodák bérgazdálkodása | 155 |
| A vendéglátóipar és az utazási irodák gazdálkodása | 159 |
| Az árrés alakulása | 161 |
| A költségek alakulása | 161 |
| A nyereség alakulása | 163 |
| A vállalati alapok képzése | 164 |
| A szövetkezeti vendéglátás gazdálkodása | 165 |
| Az utazási irodák gazdálkodása | 166 |
| Vendéglátás- és idegenforgalmi politika | 168 |
| A gazdaságpolitika fogalma | 168 |
| A tervezés és a gazdaságpolitika | 169 |
| A vendéglátás-politika főbb céljai | 170 |
| Forgalom-fejlesztési politika | 172 |
| Hálózatfejlesztési politika | 172 |
| Munkaerő- és bérpolitika | 178 |
| Gazdálkodási célok | 179 |
| Az idegenforgalmi politika | 180 |
| Idegenforgalmi politikai célok a gyakorlatban | 183 |
| A gazdaságirányítás rendszere | 187 |
| A népgazdasági tervezés rendszere | 187 |
| A közgazdasági szabályozás rendszere | 188 |
| A gazdaságirányítás szervezeti és döntési rendszere | 193 |
| A vendéglátás és az idegenforgalom szabályozásának sajátosságai | 195 |
| A vendéglátás és az idegenforgalom gazdasági szabályozása | 197 |
| A árszabályozás | 197 |
| Az árrendszerrel szemben támasztott követelmények | 197 |
| Az árformák | 199 |
| A haszonkulcsok funkciója | 200 |
| Az ételek ármegállapítása | 202 |
| Az italárak megállapítása | 205 |
| Egyéb árak | 208 |
| Zene- és műsorszolgáltatás | 210 |
| Ármegállapítás a munkahelyi éttermekben és munkahelyi büfékben | 211 |
| Ármegállapítás rendezvényeknél | 212 |
| A beszerzési ár | 213 |
| Egyéb szabályozás | 213 |
| A szállodai árak | 214 |
| A vállalati jövedelemszabályozás | 215 |
| A nyereség adóztatása | 216 |
| Az érdekeltségi alapok képzése és felhasználása | 218 |
| A jóléti és kulturális alap képzése és felhasználása | 222 |
| A jövedelemszabályozás továbbfejlesztésének célja | 223 |
| A bérszabályozás | 226 |
| A vállalati teljesítményhez kötött bérszínvonal-szabályozás | 226 |
| A központi bérszínvonal-szabályozás | 229 |
| A bértömeg-szabályozás | 229 |
| A bérszabályozás továbbfejlesztésének célja | 230 |
| A vállalati vezető állású dolgozók anyagi érdekeltségi rendszere | 231 |
| A vállalati jövedelemszabályozás egyéb elemei | 235 |
| Az eszközlekötési járulék | 235 |
| Az amortizáció | 236 |
| A telekhasználati díj | 236 |
| Az egyszeri telekigénybevételi díj | 237 |
| Az élőmunkához kapcsolódó költségtényezők | 237 |
| Vállalati járadék jellegű jövedelemelvonási formák | 238 |
| Támogatások és adók vendéglátóiparban | 239 |
| A szövetkezeti sajátosságok a jövedelemszabályozásban | 244 |
| Az eszközfejlesztés szabályozása | 246 |
| A beruházások szabályozása | 246 |
| A szabályozás eszközei | 248 |
| A beruházások finanszírozásának forrásai | 248 |
| A fejlesztések állami támogatása | 252 |
| A forgóeszköz-fejlesztés szabályozása | 255 |
| A főbb vendéglátóipari és szállodafejlesztési célok az V. ötéves terv időszakában | 257 |
| Általános alapelvek | 257 |
| Az áruforgalom várható alakulása | 258 |
| Az állóeszköz-fejlesztés | 261 |
| A szállodahálózat fejlesztése | 262 |
| A létszám és az átlagkereset tervezett fejlődése | 263 |
| Az áruforgalmi tevékenység elemzése és tervezése | 265 |
| Az értékesítés elemzése és tervezése | 265 |
| Az értékesítés elemzése | 267 |
| A bázisadatok korrekciója | 271 |
| Az értékesítési terv szerkezete | 273 |
| A hálózati és a központi tervezés kapcsolata | 276 |
| A terv jóváhagyása és bontása | 278 |
| A szállodai értékesítés tervezése | 278 |
| A munkahelyi vendéglátás értékesítési terve | 280 |
| A termelés elemzése és tervezése | 281 |
| A készletek elemzése és tervezése | 283 |
| Az árukészletek fajtái | 284 |
| A készletek befolyásoló tényezők | 285 |
| Az árukészletek elemzése | 286 |
| Az árukészletek tervezése | 288 |
| A beszerzés elemzése és tervezése | 291 |
| A beszerzési terv elkészítését megelőző elemzések | 291 |
| A beszerzési terv összeállítása | 293 |
| A fogyóeszközök beszerzésének tervezése | 294 |
| A beszerzés tervezése a munkahelyi vendéglátásban | 295 |
| A szállítási tevékenység elemzése és tervezése | 296 |
| A szállítási megoldások | 297 |
| Az árak elemzése és tervezése | 298 |
| Munkaerő- és bérgazdálkodás | 301 |
| A vállalati munkaerő-gazdálkodás | 302 |
| A létszám elemzése | 302 |
| A munka termelékenységének (hatékonyságának) elemzése | 308 |
| A munkaidőmérleg | 324 |
| A munkaerőmérleg | 326 |
| A munkaerő-szükséglet meghatározása | 326 |
| A munkaerő-szükséglet fedezeti forrásai | 329 |
| A vállalati bérgazdálkodás | 330 |
| A bérrendszer | 331 |
| A dolgozók besorolása | 331 |
| A bérformák | 335 |
| A jutalékos bérrendszerek | 338 |
| A tiszta jutalékos bérrendszer | 338 |
| A csökkentett alapbérrel kombinált jutalékos bérrendszer | 340 |
| Az alapbérrrel kombinált jutalékos bérrendszer | 341 |
| A jutalékarány | 343 |
| A jutalék-kiegészítés | 343 |
| Csoportos és egyéni elszámolás | 343 |
| A szállodai dolgozók jutalékrendszere | 344 |
| A jutalékkulcsok szabályozása | 345 |
| A pérpótlékok | 346 |
| A túlóradíjazás | 349 |
| A bérek tervezése | 349 |
| A vállalatok fejlesztési tevékenysége | 351 |
| Az eszközfejlesztés tartalma | 352 |
| A vendéglátóipari vállalatok állóeszköz-fejlesztése | 354 |
| Korszerűsítés | 354 |
| Rekonstrukció | 355 |
| Korszerűsítéssel összekapcsolt rekonstrukció | 355 |
| A vállalati fejlesztési tevékenység tervezése | 356 |
| Az állóeszköz-szükséglet terve | 357 |
| A beruházások megvalósítása | 374 |
| Az állóeszköz-fejlesztés finanszírozása | 377 |
| A vendéglátóipari vállalatok forglóeszköz-fejlesztése | 384 |
| A gazdálkodási terv | 391 |
| A költséggazdálkodás és tervezés | 391 |
| A költségek csoportosítása | 392 |
| A költségek befolyásoló tényezők | 397 |
| A költségfelelősi rendszer | 399 |
| A költségek elemzése | 400 |
| A költségek tervezése | 403 |
| A vendéglátóipar jövedelmezősége | 404 |
| A jövedelmezőséget befolyásoló tényezők | 405 |
| A jövedelmezőség tervezése | 406 |
| Az árbevételek terve | 406 |
| Az árrésterv | 408 |
| A nyereség terve | 413 |
| A tervezési folyamat és az egyes tervfejezetek összefüggése | 423 |
| Felhasznált irodalom | 425 |