| A veteményes kert nagysága és termőképessége | 9 |
| Táblázat annak kiszámítására, hogy mekkora területre lesz szükségünk | 10 |
| Kerítés | 11 |
| Milyen növény való élő sövénynek? | 12 |
| Vándorkerítés | 12 |
| Éghajlat | 13 |
| Mikor számíthatunk éjjeli fagyra? | 14 |
| Fekvés | 15 |
| Talaj | 16 |
| Talajmívelés | 18 |
| Trágya | 19 |
| Istállótrágya | 21 |
| A legolcsóbb és legjobb trágya | 26 |
| Az istállótrágya, a kerti nvöények és a háziállatok betegségei közötti kapcsolatról | 26 |
| Keverék- vagy komposzttrágya | 27 |
| Szabad-e kertben szerves hulladékot, trágyát, ürüléket sokáig hevertetni? | 28 |
| Műtrágya | 29 |
| A különböző trágyafélék becsértéke | 31 |
| Mi olcsóbb, istálló- vagy pedig műtrágya? | 32 |
| A mész fontossága | 33 |
| Mész fontos elemek | 34 |
| Folyékony trágya | 35 |
| Talajoltás baktériumokkal | 36 |
| Zöldtrágyázás | 38 |
| Kerti eszközök | 46 |
| Munkaerő | 48 |
| Öntözés | 50 |
| Az eredményes öntözés alapfeltételei | 51 |
| A legolcsóbb öntözési módszer | 52 |
| Talajárnyékolás | 53 |
| Vetésforgó és váltórendszer | 54 |
| A vetőmag és palánták beszerzése és megválasztása | 54 |
| A vetőmag hamisításáról szóló törvény | 57 |
| Vetőmag- és palántaszükséglet | 58 |
| A vetőmag- és palántaszükséglet kiszámítására szolgáló táblázatok | 61 |
| A vetőmag súlya | 61 |
| A vetőmag csiraképességének megállapítása | 62 |
| Magvetés szabad földben | 63 |
| Palántanevelés szabadföldi ágyban | 64 |
| Vetés és palántázási naptár | 65 |
| Palántaültetés | 66 |
| A palántázás legjobb módja | 67 |
| Melegágy | 67 |
| A palántatermelés célja és lényege | 69 |
| Olcsó melegágy | 70 |
| A rendes melegágy | 71 |
| Kisebb melegágy palántanevelési naptára | 74 |
| Mi az az elő-, utó-, fő- és köztes termény? | 74 |
| Káposztafélék | 75 |
| Káposztafélék | 76 |
| Káposzta | 77 |
| Vörös káposzta | 77 |
| Marhakáposzta | 77 |
| Kel, olasz kel | 77 |
| Téli, leveles, barna, kék és fodros kel | 78 |
| Karfiol vagy virágos kel | 78 |
| Pálmakel | 78 |
| Brokkoli vagy spárgakel | 79 |
| Bimbós vagy rózsakel | 80 |
| Fehér, kerek- teltowi és tarlórépa | 80 |
| Karó- vagy tövisrépa | 81 |
| A káposzta termelése | 81 |
| Hanyag eljárás | 83 |
| Korai káposzta termelése | 83 |
| Vörös káposzta termelése | 83 |
| Kel és karalábé termelése | 84 |
| Leveles és fodros kel termelése | 87 |
| Karfiol termelése | 87 |
| Bimbós kel termelése | 91 |
| A káposztafélék és más kerti vetemények gyakrabban előforduló kártevői és betegségei | 91 |
| Földi bolha | 91 |
| Lótetű | 92 |
| Drótféreg és pattanó bogár | 93 |
| Káposztapoloska, bodobács, suszterbogár | 93 |
| Káposztalégy | 94 |
| Káposztalepkék és hernyók | 95 |
| Levéltetű | 96 |
| Fekete rothadás | 96 |
| Golyvásodás | 97 |
| Káposztabogár | 98 |
| Spenótfélék | 98 |
| Paraj, laboda vagy spenót | 98 |
| Újzélandi paraj | 100 |
| Kertilibatopp | 101 |
| Angol évelő spenót | 101 |
| Sóska | 101 |
| Salátafélék | 102 |
| Fejessaláta | 103 |
| Cikóriasaláta | 106 |
| Fodros endívia és Escariol-saláta | 107 |
| Sarkantyúka | 107 |
| Vízi saláta vagy zsázsa | 107 |
| Kertisaláta | 108 |
| Fehér mustársaláta | 108 |
| Répafélék | 108 |
| Sárgarépa és karotta | 108 |
| Petrezselyem | 112 |
| Paszternák | 112 |
| Zeller | 113 |
| Halványított zeller | 116 |
| Turbolyarépa vagy baraboly | 116 |
| Pozdor vagy feketegyökér | 117 |
| Aranygyökér | 118 |
| Fehér pozdor | 118 |
| Kínai cukorgyökér | 118 |
| Rapontika, Önotera vagy estike | 118 |
| Raponcrépa | 118 |
| Cékla | 118 |
| Cukorrépa | 119 |
| Retek | 119 |
| Torma | 123 |
| Uborkafélék | 124 |
| Uborka | 124 |
| Az uborkafélék betegségei | 129 |
| Tök | 132 |
| Tök, uborka, és dinnye palántázása | 135 |
| A töknövény betegségei | 138 |
| Sütőtök | 140 |
| Tökfajták | 141 |
| Dinnye | 142 |
| Miről ismerjük meg az érett dinnyét? | 145 |
| Ecet való zöld dinnye | 146 |
| Burgonya | 146 |
| Korai burgonya termelése | 156 |
| A burgonya elfajzása és betegségei | 158 |
| Paradicsom | 174 |
| Paprika | 179 |
| A paprika a magyar konyhában | 181 |
| Tojásgyümölcs vagy tojáscsucsor | 187 |
| Physalis | 187 |
| Hüvelyesek | 189 |
| Borsó | 189 |
| Zsizsik | 195 |
| Zsizsik és apró csirke | 196 |
| Csicseriborsó | 201 |
| Spárgaborsó | 201 |
| Bab | 202 |
| A »szárazbab« fajtái | 202 |
| A »zöldbab« fajtái | 204 |
| Nagyvirágú befutó bab | 208 |
| A bab fekélykórsága | 208 |
| Lóbab vagy disznóbab | 210 |
| Szójabab | 210 |
| Lencse | 211 |
| Csillagfürt vagy »gyöngyösi kávé« | 212 |
| Hagymafélék | 213 |
| Vöröshagyma | 213 |
| Póréhagyma | 216 |
| Salotta | 216 |
| Fokhagyma | 218 |
| Rokambol-hagyma | 218 |
| Metélőhagyma | 219 |
| Spárga, nyúlárnyéka vagy csirág | 219 |
| A spárga betegségei | 227 |
| Asztali vagy csemegekukorica | 231 |
| Üszög és kukoricamoly | 233 |
| Mák | 238 |
| A mák legveszedelmesebb kártevője | 240 |
| Mákbogár és apró csirke | 240 |
| Napraforgó | 240 |
| A napraforgó legveszedelmesebb kártevői | 241 |
| Csicsóka | 242 |
| Articsóka | 244 |
| Kardli | 244 |
| Rebarbara | 244 |
| Tengeri kel | 245 |
| Mángold | 245 |
| Seprűfű | 245 |
| Csiperkegomba | 245 |
| Kapor | 246 |
| Kömény | 247 |
| Édes kömény | 248 |
| Ánizs | 249 |
| Koriandrom | 249 |
| Majoránna | 249 |
| Tárkony vagy Estragon | 249 |
| Üröm | 249 |
| Rozmaring, zsálya és levendula | 250 |
| Turbolya | 250 |
| Borágó | 251 |
| Csombor vagy borsfű | 251 |
| Bazsalikom | 251 |
| Sáfrány | 251 |
| A védekező szerekről | 252 |
| Hazai kertészeti intézmények, egyesületek, szövetkezetek, iskolák, folyóiratok, konyhakerti telepek és beszerzési források | 256 |
| Külföldi beszerzési források | 259 |
| Az őszi termények raktározása | 261 |
| Raktározás prizmákban | 270 |
| Vermelés | 272 |
| Konyhakerti növényeink latin, magyar és német nevei, a természetes rendszer szerint felsorolva | 273 |