Fülszöveg
Kevés mű keltett olyan óriási hatást a maga szakterületén, mint az angol Hugh Johnson 1971-ben megjelent, A világ boratlasza című könyve. Első négy kiadása több mint három és fél millió példányban kelt el.
Mostani, ötödik kiadása - a borászati szakirodalom történetében első ízben - egy szerzőpáros tollából származik: a világviszonylatban is kiemelkedőnek és mérvadónak tekintett két borászati szakember, Hugh Johnson és Jancis Robinson tudásukat és szakírói tehetségüket egyesítve hozták létre e korszakalkotó mű legújabb, alaposan átdolgozott és kibővített kiadását.
A bevezető részben élvezetes áttekintést kapunk a bor történetéről, megismerkedhetünk a nemzetközi és regionális szőlőfajtákkal, a szőlészek és borászok alapvető teendőivel, a bor tárolásával, felszolgálásával, ízlésével és bírálatával kapcsolatos tudnivalókkal. A kötet ezután országonként és földrajzi régiónként haladva mutatja be az egyes borvidékeket, a jelentősebb ültetvényeket, borászatokat, neves szőlő- és...
Tovább
Fülszöveg
Kevés mű keltett olyan óriási hatást a maga szakterületén, mint az angol Hugh Johnson 1971-ben megjelent, A világ boratlasza című könyve. Első négy kiadása több mint három és fél millió példányban kelt el.
Mostani, ötödik kiadása - a borászati szakirodalom történetében első ízben - egy szerzőpáros tollából származik: a világviszonylatban is kiemelkedőnek és mérvadónak tekintett két borászati szakember, Hugh Johnson és Jancis Robinson tudásukat és szakírói tehetségüket egyesítve hozták létre e korszakalkotó mű legújabb, alaposan átdolgozott és kibővített kiadását.
A bevezető részben élvezetes áttekintést kapunk a bor történetéről, megismerkedhetünk a nemzetközi és regionális szőlőfajtákkal, a szőlészek és borászok alapvető teendőivel, a bor tárolásával, felszolgálásával, ízlésével és bírálatával kapcsolatos tudnivalókkal. A kötet ezután országonként és földrajzi régiónként haladva mutatja be az egyes borvidékeket, a jelentősebb ültetvényeket, borászatokat, neves szőlő- és bortermelőket.
A legfrisebb kiadás újdonságát az egyes borászati régiókhoz kapcsolodó adatsorok jelentik, melyek jól áttekinthető, tömör formában tájékoztatnak a tárgyalt terület legfontosabb tudnivalóiról (földrajzi elhelyezkedés, éves középhőmérséklet, a szőlőtermelés fő kockázati tényezői, fő szőlőfajták, stb.).
Az atlasz egyik fő vonzerejét és értékét képező színpompás térképeket (szám szerint 190-et) a szerzők - a legparányibb változásokat is figyelembe véve - átdolgozták, újrarajzolták és korszerűsítették. A világ legdinamikusabban fejlődő borvidékeit (például a Rhone-vidék déli részét, Languedocot és Roussillont, Itália déli részét, Észak-Spanyolországot, Portugália középső részét, Dél-Amerikát, Kanadát és az új-zélandi Hawke-öblöt) harminc új térkép segítségével ismerhetjük meg. Az információkban gazdag szöveget minden oldalon gyönyörű fényképfelvételek kísérik. Értékes ismereteket nyújtanak a tárgyalt borvidék legkiemelkedőbb vagy legjellegzetesebb borainak cimkéit felsorakoztató, magyarázó feliratokkal ellátott részek is. Segítségükkel a borszaküzletekben könyebben megtalálhatjuk kedvenc italunkat.
A gyakrabban előforduló szakkifejezéseket a kötet függelékében található Kislexikon világítja meg, ugyanitt egy csokorba gyűjtve találjuk a leggyakrabban előforduló borbírálati kifejezéseket is. A gyorsabb tájékozódást részletes Név- és tárgymutató, valamint külön Helynévmutató könnyíti meg.
A világ boratlaszát a Decanter című szaklap Az ezredforuló borászati szakkönyveként méltatta.
A kötet, mely a világ minden táján a legelismerőbb kritikai fogadtatásban részesült, a borkedvelők és a borászati szakemberek számára nélkülözhetetlen kézikönyv.
Hugh Johnsont a világ egyik legkiemelkedőbb borászati szakírójaként tartják számon, ő napjaink egyik legnagyobb borászati szaktekintélye.
Népszerű műveinek sorát A bor (Wine) című, nemzetközi sikert aratott könyve nyitotta meg 1966-ban. Ebben és következő díjnyertes munkáiban, így A bor története (The Story of Wine) és A borok kézikönyve (The Wine Companion) című remeklésekben ritka ismeretterjesztő képességének adta tanújelét: egyszerre képes világossá, könnyen érthetővé, ugyanakkor élvezetessé tenni bonyolult tárgyát. Megközelítése alapos és tárgyszerű, stílusa ugyanakkor szórakoztató és közvetlen, ami joggal vívta ki számára a laikus borkedvelők és a szakmabeliek csodálatát. A világ boratlaszának első kiadása 1971-ben jelent meg, s egy csapásra elsöprő sikert aratott. Tizenöt nyelvre fordították le.
Jancis Robinson a borok tárgykörében mozgó szellemes és szakszerű írásaival szerzett magának nemzetközi hírnevet. Népszerű könyvei, köztük a Szőlők, fürtök és borok (Vines, Grapes and Wines, 1986) és a nagy sikert aratott A bor oxfordi kézikönyve (Oxfordi Companion to Wine, 1994) a borászati szakirodalom legfontosabb művei közé tartoznak.
A közkedvelt írónő ugyanakkor a bor témakörében a Financial Times című gazdasági szaklap tudósítója is, a rovatában megjelenő írásokat öt földrész magazinjai és napilapjai veszik át. Hazájában, Angliában közismert televíziós személyiség, népszerű műsorait - mint a Jancis Robinson bortanfolyama és az Egy borkereskedő meséi - milliók nézik.
Vissza