| Bevezetés | 13 |
| A világ élelmezésének helyzete és várható alakulása | 15 |
| Az élelmiszer-termelés általános történelmi előzményei | 15 |
| Az ipari élelmiszer-termelés kialakulása | 19 |
| Az élelmezés mint világprobléma századunk második felében | 22 |
| A világ népességének gyors növekedése | 24 |
| A táplálkozás mai sajátosságai | 29 |
| Az élelmezési világprobléma megoldásának kilátásai | 39 |
| Az élelmiszer-kereslet várható méretei | 40 |
| Az éhezés elleni küzdelem stratégiája | 43 |
| Az élelmiszer-termelés világmértű növelésének lehetőségei | 45 |
| Magyarország élelmiszer-termelése | 59 |
| Magyarország gazdasága a két világháború között | 59 |
| Magyarország szocialista mezőgazdasága | 63 |
| Magyarország élelmiszeriparának szerkezete és területi elhelyezkedése | 69 |
| A magyar élelmiszeripar termelőerőinek fejlődése és színvonala | 74 |
| Irodalom | 79 |
| Malomipar | 80 |
| Nyersanyagforrások | 80 |
| Gabonafélék | 80 |
| Egyéb növények | 92 |
| A kenyérgabona világforgalma | 92 |
| A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata | 95 |
| A malomipari termékek gyártása | 96 |
| A malmok telepítése és üzemnagysága | 99 |
| A világ malomipara | 100 |
| Európa | 100 |
| Afrika | 108 |
| Amerika | 110 |
| Ázsia | 111 |
| Előrejelzés | 112 |
| A gabonatermelés és -felhasználás várható alakulása | 112 |
| A gabonafeldolgozó várható alakulása | 113 |
| Irodalom | 114 |
| Keveréktakarmány-ipar | 115 |
| Nyersanyagforrások | 115 |
| A szójabab | 115 |
| Egyéb források | 117 |
| A keveréktakarmányok és nyersanyagaik világforgalma | 118 |
| A világ keveréktakarmány-ipara | 122 |
| Egyesült Államok | 122 |
| Európa | 125 |
| Dél-Amerika | 132 |
| Ázsia | 133 |
| Előrejelzés | 134 |
| Irodalom | 135 |
| Cukoripar | 136 |
| Nyersanyagforrások | 136 |
| A cukorrépa és cukornád | 136 |
| Édes kukorica | 137 |
| A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata | 140 |
| Átvétel és minősítés | 140 |
| A cukor gyártása | 143 |
| Minőségi előírások | 144 |
| A kukorica alapú cukor | 144 |
| A cukortermelést befolyásoló tényezők | 147 |
| A világ cukoripara | 151 |
| Európa | 151 |
| Afrika | 160 |
| Amerika | 160 |
| Ázsia | 161 |
| Ausztrália és Óceánia | 163 |
| Előrejelzés | 163 |
| Irodalom | 168 |
| Növényolajipar | 169 |
| Nyersanyagforrások | 169 |
| Olajnövények | 169 |
| Egyéb növények | 171 |
| A növényolajipar termékei | 173 |
| Növényolajok | 173 |
| A margarin | 175 |
| Magyarország növényolajipara | 179 |
| A növényolaj-ipari nyersanagok és termékek világforgalma | 181 |
| Az állati és a növényi eredetű zsiradékok fogyasztása | 182 |
| Előrejelzés | 188 |
| Irodalom | 189 |
| Tartósítóipar | 190 |
| Nyersanyagforrások | 190 |
| Zöldségfélék | 190 |
| Gyümölcsfélék | 194 |
| Az ízesítés nyersanyagai | 202 |
| A nyersanyagok világforgalma | 207 |
| A zöldségfélék forgalma | 207 |
| A gyümölcsfélék forgalma | 212 |
| A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata | 219 |
| A tartósítóipar működése | 220 |
| A termelés szakosítása és koncentrálása | 220 |
| A konzervipar tevékenysége | 222 |
| A hűtőipar tevékenysége | 223 |
| A világ tartósítóipara | 227 |
| Európa | 227 |
| Amerika | 242 |
| Ázsia | 244 |
| Ausztrália | 247 |
| A tartósítóipari termékek fogyasztása | 250 |
| Előrejelzés | 252 |
| Irodalom | 254 |
| Hús- és zsíripar | 255 |
| Nyersanyagforrások | 255 |
| A világ állatállománya | 255 |
| Szarvasmarhatartás | 262 |
| Sertéstartás | 264 |
| A takarmányozás szerepe | 265 |
| A vágóállatok világforgalma | 267 |
| A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata | 276 |
| Állatfelvásárlás | 276 |
| A vágóállatok szállítása | 278 |
| A hús- és zsíripar működése | 279 |
| Az üzemek telepítése és méretezése | 279 |
| A feldolgozási folyamat szervezése | 281 |
| A korszerű vágóhídi és húsüzemi technológia fejlesztése | 281 |
| A világ hústermelése | 284 |
| Európa | 284 |
| Amerika | 298 |
| Ázsia | 299 |
| A húsipari termékek világforgalma | 301 |
| A nyers és fagyasztott tőkehús forgalma | 301 |
| A feldolgozott hústermékek és -konzervek fogalma | 307 |
| A világ húsfogyasztása | 314 |
| Halfogyasztás | 317 |
| Előrejelzés | 318 |
| Irodalom | 320 |
| Baromfifeldolgozó ipar | 321 |
| Nyersanyagforrások | 321 |
| A világ baromfiállománya | 321 |
| A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata | 330 |
| Felvásárlási rendszerek | 330 |
| Baromfifeldolgozás | 331 |
| A baromfifeldolgozó üzemek telepítése és méretezése | 333 |
| A technológia fejlesztése | 334 |
| A világ baromfihús-termelése | 335 |
| A világ tojástermelése | 336 |
| A világ baromfifeldolgozó ipara | 337 |
| Európa | 337 |
| Egyesült Államok | 342 |
| A baromfihús és a tojás világforradalma | 344 |
| A baromfihús és a tojás fogyasztása | 348 |
| Előrejelzés | 351 |
| Irodalom | 352 |
| Tejipar | 353 |
| Nyersanyagforrások | 353 |
| A világ tejtermelése | 353 |
| A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata | 362 |
| Tejfelvásárlási rendszerek | 362 |
| A tejfeldolgozó ipar egyéb kapcsolata | 362 |
| A tejipar működése | 365 |
| Koncentráció és szakosodás | 365 |
| Az üzemek méretezése és telepítése | 366 |
| Az üzemek feladatköre | 367 |
| A világ tejfeldolgozó ipara | 375 |
| Európa | 375 |
| Egyesült Államok | 380 |
| Ausztria és Új-Zéland | 380 |
| A tej és tejtermékek világforgalma | 381 |
| A tej és tejtermékek fogyasztása | 381 |
| Előrejelzés | 388 |
| Irodalom | 389 |
| Sütőipar | 390 |
| Alapanyagok | 390 |
| Termék-előállítás | 392 |
| A sütőipari termékek minőségét befolyásoló tényezők | 394 |
| A sütőipar termékei | 395 |
| A sütőipari termékek csomagolása | 396 |
| Száraztésztagyártás | 396 |
| A világ sütőipara | 398 |
| Európa | 398 |
| Afrika | 408 |
| Amerika | 408 |
| Ázsia | 410 |
| A sütőipari termékek fogyasztása | 410 |
| Az európai országok fogyasztása | 412 |
| Az egyéb országok fogyasztása | 414 |
| Előrejelzés | 414 |
| Irodalom | 416 |
| Édesipar | 417 |
| Nyers- és alapanyagok | 417 |
| Nyersanyagok | 417 |
| Alapanyagok | 425 |
| Természetes édesítőszerek | 426 |
| Az édesipari termékek előállítása | 427 |
| A kakaóbab feldolgozása | 427 |
| Csokoládégyártás | 428 |
| A cukorkák és egyéb termékek gyártása | 432 |
| Fagylaltgyártás | 432 |
| Édesipari lisztes áruk | 433 |
| Kávéfeldolgozás | 433 |
| Teafeldolgozás | 435 |
| A világ édesipara | 437 |
| Európa | 438 |
| Afrika | 448 |
| Amerika | 449 |
| Ázsia | 451 |
| Ausztrália | 452 |
| Az édesipari termékek világforgalma | 452 |
| Az édesipari termékek fogyasztása | 454 |
| Előrejelzés | 461 |
| Irodalom | 461 |
| Alkoholmentes italokat gyártó ipar | 462 |
| Nyersanyagforrások | 462 |
| A kólafa | 462 |
| A természetes és mesterséges aromaanyagok | 462 |
| Az alkoholmentes italok gyártása | 463 |
| A világ alkoholmentes italokat gyártó ipara | 467 |
| Európa | 467 |
| Egyesült Államok | 472 |
| Az alkoholmentes italok fogyasztása | 473 |
| Előrejelzés | 474 |
| Irodalom | 475 |
| Boripar, szőlészet-borászat | 476 |
| Nyersanyagforrások | 476 |
| Szőlőtermelés | 476 |
| Bortermelés | 479 |
| A bor világforgalma | 482 |
| A bor tárolása | 489 |
| A világ szőlészete és borászata | 494 |
| Európa | 494 |
| Afrika | 504 |
| Amerika | 505 |
| Ázsia | 506 |
| A világ borfogyasztása | 507 |
| Előrejelzés | 509 |
| Irodalom | 511 |
| Söripar | 512 |
| Nyersanyagforrások | 512 |
| Az árpa | 512 |
| A komló | 514 |
| Biokémiai segédanyagok | 514 |
| A sör gyártása | 517 |
| Malátagyárás | 518 |
| Technológiai műveletek | 519 |
| A világ sörtermelése | 521 |
| A világ söripara | 522 |
| Európa | 522 |
| Amerika | 535 |
| Afrika | 536 |
| Ázsia | 536 |
| Ausztrália és Óceánia | 536 |
| A sör fogyasztása | 537 |
| Előrejelzés | 537 |
| Irodalom | 539 |
| Szeszipar | 540 |
| Nyersanyagforrások | 540 |
| A szeszipari termékek előállítása | 545 |
| A világ szeszipara | 546 |
| Európa | 546 |
| Afrika | 557 |
| Amerika | 557 |
| Ázsia | 558 |
| Ausztrália | 560 |
| A tömény szeszes italok fogyasztása | 560 |
| Előrejelzés | 561 |
| Irodalom | 565 |
| Dohányipar | 566 |
| Nyersanyagforrások | 566 |
| A világ dohánytermelése | 566 |
| A dohánytermékek gyártása | 570 |
| Cigarettagyártás | 570 |
| A pipadohány és a vágott dohány gyártása | 575 |
| Szivargyártás | 575 |
| A tubák gyártása | 575 |
| A rágódohány (bagó) gyártása | 576 |
| A dohányipari termékek világforgalma | 576 |
| A dohányipari termékek értékesítése | 578 |
| Előrejelzés | 580 |
| Irodalom | 583 |
| A kötetben felhasznált statitisztikai adatok forrásai | 586 |
| Orosz és angol nyelvű összefoglaló | 587 |