| Előszó | 31 |
| A világélelmezési válság | 33 |
| Vihar előtt vagyunk? | 33 |
| A világélelmezési helyzet alakulása | 38 |
| Tömeges elszegényedés - élelmezési hiánybetegségek | 44 |
| Akik éhenhaltak és akik "halálra eszik magukat" | 46 |
| Az élelmezési világválság eredői | 47 |
| "Élelem a békéért" | 54 |
| A világélelmezési konferencia | 58 |
| A világ élelmiszer-termelési és várható alakulása | 64 |
| A prognózisok kiinduló bázisa | 64 |
| A főbb élelmiszerek termelése | 69 |
| Dilemmák az állattenyésztés jövőjéről | 73 |
| A hústermelés prognosztikai kérdései | 76 |
| Nobel-díj a zöld forradalom "csodamagvaiért" | 78 |
| A zöld forradalom kudarca tanulságokkal | 82 |
| A világ népességének alakulása | 88 |
| A világnépesedési konferencia | 91 |
| Véget ért a demográfiai robbanás? | 95 |
| Gazdaság, társadalom, politika - népességnövekedés | 98 |
| A fejlett országok népessége | 102 |
| A táplálkozási szerkezet és a fogyasztási szokások | 107 |
| A fejlődő országok táplálkozási szerkezete | 107 |
| A hiányos táplálkozás társadalmi-politikai háttere | 111 |
| Kapcsolat a fogyasztási szerkezet és az életszínvonal között | 113 |
| Élelmezési és táplálkozási politika a fejlődő országokban | 116 |
| Speciális táplálkozási programok | 118 |
| Az élelmiszer-termelés és -fogyasztás prognózisának néhány tendenciája | 121 |
| A világmodellek és az élelmezés kérdése | 121 |
| A 2000. év | 122 |
| A globális fejlődés világmodellje | 125 |
| Az organikus fejlődés világmodellje | 126 |
| A világmodellek kritikája | 132 |
| A FAO előrejelzése | 140 |
| Előrejelzések az élelmiszer-keresletre | 141 |
| Az élelmiszer-termelés extrapolált trendjei | 152 |
| A kereslet és a termelés mérlege | 154 |
| Az élelmiszerigény kielégítéséhez szükséges többletek | 160 |
| A falusi szegénység kilátásai | 163 |
| Élelmezési prognózis a Római Klub RIO-jelentése tükrében | 166 |
| Az önellátás lehetőségei | 166 |
| Közép- és hosszú távú javaslatok a világélelmezésre | 174 |
| Intézkedési tervek | 178 |
| Várható realitások | 180 |
| A BARILOCHE-modell élelmezési prognózisai | 183 |
| Szemben a Római Klubbal | 184 |
| Az éhség és az alultápláltság mértéke | 190 |
| Az élelmiszer-termelés útjai a fejtett világban | 193 |
| A Közös Piac élelmiszer-termelése | 193 |
| A nyugat-európai agrárpolitika dilemmái | 193 |
| Nehézségek az élelmiszer-termelés nemzetközi vetületeiben | 197 |
| A Mansholt-terv és a birtokpolitika | 204 |
| Birtokszerkezet és termelés a jövedelem tükrében | 207 |
| A Közös Piac megreformált agrárreformjai | 211 |
| A Közös Piac regionális fejlesztési politikája | 215 |
| Az Egyesült Államok élelmiszer-termelése | 219 |
| A farmerek és a tőkés államgépezet | 219 |
| A vertikális integráció | 228 |
| A világélelmezési válság és az Egyesült Államok felelőssége | 234 |
| A KGST tagországainak élelmiszer-termelése | 238 |
| Új utak a kooperációban | 238 |
| A KGST-országok élelmiszer-termelésének jellemző vonásai | 240 |
| Az élelmiszer-gazdaság szerepe a KGST-országok külkereskedelmében | 248 |
| A KGST-tagországok élelmiszer-termelésének előrejelzése | 251 |
| A magyar mezőgazdaság fejlődésének távlatai | 259 |
| A földreformtól a szocialista nagyüzemekig | 259 |
| A fejlesztés stratégiája | 261 |
| Magyarország együttműködése a FAO-val | 269 |
| A hagyományos élelmiszer-termelés növelésének tartalékai | 275 |
| A hozamnövelés tartalékai | 276 |
| A víz és a talaj erőforrásai | 278 |
| A fehérje-ellátás nagy tartaléka: a halászat | 280 |
| A betakarítási veszteségek csökkentése | 284 |
| Társadalompolitikai tartalékok | 285 |
| Nem hagyományos módszerek a mezőgazdasági termelés fejlesztésében | 289 |
| Potenciális táplálékforrás: mikroorganizmusok | 290 |
| Az élesztőgombák és a fehérjetermelés | 292 |
| A petroprotein | 293 |
| Az űrkutatás szerepe a jövő élelmiszer-termelésében | 296 |
| Az űrfelvételek mezőgazdasági hasznosítása | 298 |
| Új utak, várható korszakjelző fordulatok az élelmiszertermelés jövőjében | 301 |
| A biológiai és a technikai forradalom | 301 |
| A mezőgazdaság gépesítésének fő irányai | 305 |
| A gépkonstrukciók fejlődésének várható tendenciái | 308 |
| A mezőgazdaság kemizálása | 310 |
| Lehetőségek és korlátok | 311 |
| Integrális növényvédelem | 313 |
| Biológia és biokémia a növényvédelemben | 314 |
| A műtrágyázás jövője | 316 |
| A biológiai tartalékok és a világélelmezés | 318 |
| Tartalékok az állattenyésztés biológiájában | 320 |
| Várható szintáttörés jellegű változások az állattenyésztésben | 322 |
| A növénynemesítés távlatai | 324 |
| Két nehéz dilemma: az energia és a víz | 327 |
| Az élelmiszer-termelés energiaszükséglete | 327 |
| A mezőgazdaság energiafogyasztása | 328 |
| Egy elgondolkoztató felmérés | 330 |
| Energiáért energiát | 334 |
| Az energiaválság és az élelmiszer-termelés jövője | 340 |
| Az élelmiszer-termelés és a víz | 342 |
| Barátunk és ellenségünk: a víz | 342 |
| A vízgyártás realitásai | 346 |
| Az elsivatagodás veszélye | 350 |
| Eredmények és feladatok az elsivatagodás elleni harcban | 353 |
| A környezetpozitív élelmiszer-termelés | 357 |
| Gazdálkodás és környezetvédelem | 357 |
| Talajvédelem | 360 |
| Az erdő szerepe a környezetvédelemben | 363 |
| Az Amazonas-medence tragédiája | 368 |
| A genetikai erőforrások védelme | 370 |
| A környezetvédelem társadalmi vetületei | 371 |
| A "humán faktor" | 377 |
| Az élelmiszer-termelő és -fogyasztó ember | 377 |
| A technika és a munka viszonya | 378 |
| Az ergonómia tudománya | 380 |
| Termelés és kultúra | 383 |
| A továbbképzés állandósága | 386 |
| A "humán faktor" a fejlődő országokban | 387 |
| Agrárreform és falufejlesztési világkonferencia | 390 |
| Irodalom | 393 |
| Rövidítések | 401 |