kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 188 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva. |
| Bevezetés | 3 |
| Élelmiszereink összetétele | 5 |
| Az ember kalóriaszükséglete | 8 |
| Hogyan állítsuk össze étrendünket | 10 |
| Miként fedezték fel a vitaminokat | 14 |
| A vitaminózis, hipovitaminózis | 16 |
| A vitaminkutatás kísérleti állatai | 19 |
| Vitaminok, hormonok, erjesztők | 21 |
| Vitamintartalmú élelmiszerek tartósítása | 23 |
| A dolgozók vitaminellátása | 26 |
| Az A-vitamin | 28 |
| A vitaminózis és hipovitaminózis | 28 |
| A-vitamin-és karotintartalmú élelmiszerek | 30 |
| A karotin tulajdonságai | 32 |
| Élelmiszereink karotintartalma | 35 |
| A paradicsom | 36 |
| A sárgarépa | 38 |
| A fűszerpaprika | 41 |
| A-vitaminforrásaink | 42 |
| A karotindús takarmányok fontossága a mezőgazdaságban | 43 |
| A téli tej, vaj és tojás karotintartalmának fokozása | 46 |
| A B-vitamincsoport | 49 |
| A B-vitaminok felfedezése | 49 |
| Az aneurin | 53 |
| Az aneurin szerepe a szervezetben | 55 |
| Fehérkenyér-barnakenyér | 60 |
| A burgonyáskenyér | 64 |
| A lisztek és kenyerek vitamindúsítása | 65 |
| A »szaladó« és a »csiramálé« | 65 |
| A szervezet aneurinellátása | 67 |
| A többi B-vitaminok | 70 |
| A riboflavin | 70 |
| A szervezet riboflavin ellátása | 75 |
| Nikotinsavamind vagy niacin vagy P. P-faktor | 75 |
| Az adermin vagy piridoxin | 79 |
| A pantoténsav vagy B1-vitamin | 80 |
| A biotin vagy H-vitamin | 81 |
| A p-aminobenzosav | 81 |
| A hemogen, folsav, B12 | 82 |
| A B12-vitamin szerepe az állattenyésztésben | 85 |
| Az élesztő és a máj | 88 |
| A C-vitamin | 92 |
| A C-vitamin felfedezése | 92 |
| A C-vitamin vegyi tulajdonságai | 97 |
| A C-hipovitaminózis tünetei | 99 |
| A szervezet C-vitaminellátása | 100 |
| A magyar klíma hatása a vitamintartalomra | 104 |
| C-vitaminforrások | 106 |
| A csipkebogyó | 108 |
| Az alma | 111 |
| A zöld dió | 114 |
| A tárolás hatása a C-vitamintartalomra | 115 |
| Vitamintartalmú nyersanyagok helyes elkészítése | 115 |
| A fémek hatása a C-vitamintartalomra | 119 |
| Az üzemi konyha fontosságra | 120 |
| A téli C-vitaminellátás | 121 |
| A burgonya | 121 |
| A savanyúkáposzta | 125 |
| A D-vitamin | 127 |
| Az angolkór | 127 |
| A D-vitamin felfedezése | 129 |
| A D-vitamin meghatározása | 133 |
| A szervezet D-vitaminellátása | 134 |
| D-vitaminforrások | 135 |
| Az E-vitamin | 137 |
| A K-vitamin | 140 |
| Az F-vitamincsoport | 143 |
| A P-vitamin | 144 |
| Kevésbé ismert vitaminok | 146 |
| Az antivitaminok | 148 |
| Zárszó | 151 |
| Felnőtt ember vitaminszükséglete | 153 |
| Vitaminegységek | 153 |
| A vitaminok szerkezeti képletei | 154 |
| Fontosabb élelmiszereink vitamintartalma | 169 |
| Háziállataink vitaminszükséglete | 177 |
| Tárgymutató | 179 |