1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Együtt (aláírt példány)

Debreceni és Hajdú-Bihar megyei fiatal alkotók antológiája

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Sokszor elmondták szóban is, írásban is, hogy e vidék csupán elindítani tudta a tehetségeket. A kezdés, az öneszmélés első állomásává zsugorodott a táj, mert a beérkezést, a kiteljesedést már... Tovább

Előszó

Sokszor elmondták szóban is, írásban is, hogy e vidék csupán elindítani tudta a tehetségeket. A kezdés, az öneszmélés első állomásává zsugorodott a táj, mert a beérkezést, a kiteljesedést már gazdagabb szellemi klímák érlelték. Évszázados panasz ez; sokáig rideg, másíthatatlan ténynek látszott, s csak az utóbbi évtizedek változtattak valamit rajta. Hogy mennyit? - ne kutassuk most. Aligha lenne értelme óhajok sorakoztatásának, hiszen a változás sohasem jámbor vágyak függvénye. Létezésünk egész struktúráját kel alakítani, hogy gazdaságban, tudományban, művészetekben kialakulhasson a többközpontúság. Ráadásul a történelem kényszerhelyzetei nemcsak kisiklások és elvándorlások panorámájává kárhoztatták a tájakat! Kialakítottak egyfajta készséget, érzékenységet is, adtak lehetőséget is: az elindítás ösztönét és a pályakezdés nagyobb lehetőségét. Évtizedek óta a fiatalok sereglése jellemzi a vidéki sajtót, s ez éppen manapság nyer különös jelentőséget.
Már a fiatal írók lillafüredi találkozója figyelmeztetett: nem ügyelünk eléggé a pályakezdés lelki természetrajzára, s arra, hogy kezdeni, elindulni egyformán nehéz mindenütt nálunk. Akár együttérzéssel, akár kedvetlenül hallgattuk a vitát, lehetetlen tagadni, hogy a fejlődés, az önépítés ifjúi gondjait fejezték ki a szavak. S a gondok egyszerre jeleztek világnézeti, esztétikai és szervezeti problémákat. Jelezték, hogy nemcsak a személyes fejlődés örök ingatagsága és kétségei nyomasztják a pályakezdőt; van valami nehézkesség, valamilyen kirekesztő zártság szellemi-művészi életünk egész mechanizmusában.
Adott világ veszi körül az indulókat, de a művészi öntudatosodás ritkán fogadhat el bármit is adottként. A kibontakozás óhatatlanul feltételezi a létezőkkel való személyes megküzdést, néha talán evidenciák vitatását, a keresést, hogy végül az átéltség magasabb harmóniája egyenlítse ki egyén és világ viszonyát. A belső fejlődés olyan folyamata ez, amely gyakran csak kerülők, tagadások árán vezethet el ahhoz az állapothoz, amelyet Illyés dicsért Nagy Lajosban: a "vérbe szívódott" szocializmushoz, az egyszerre tudott és átélt világnézethez. S e folyamatot csak a balgaság képzelheti el úgy, hogy pazarló, fölösleges viaskodás tanúi vagyunk, mert úgyis meggyalogodik majd az ifjúi hevület. A világot nemcsak az egymást váltó társadalmak igyekeztek birtokukba venni; lényegében hasonló folyamat játszódott le az egymást követő generációkban is. Az ifjúi keresés valóban fölösleges erőpazarlásnak tűnhet az evidens igazságok szemszögéből, de e szép szellemi kaland rámutathat dogmákra és babonákra is, rámutathat gondolkodásunk felületes mozzanataira, újkeletű problémák iránti érzéketlenségeinkre is, a lélek, a gondolkodás indifferentizmusára is. S a személyes növekedés ezen a ponton válhat nagy közösségi ösztönzővé, ezért kell szerettel és érzékenyen figyelnünk a pályakezdés lelki mozgásait. Vissza

Tartalom

Bartha István: Bevezető3
Kovács Kálmán: Előszó5
Versek
Aczél Géza:
A végtelenség változatai13
Éjszaka14
Pohár14
Kétszárú virág15
Nem ébredtünk15
Paletta16
Hazám18
Magyarok az óhazában19
Perspektíva20
Mi görögök21
Fohász a szemekhez22
Bálint Lea:
Állunk a parton27
Versek 1, 2, 328
Első gavallérom29
A csillagok29
Szememben összhajló30
Glóriádat30
Sárkányos31
A munkából32
Az utolsó halálban32
Gábor Zoltán:
Arcvonalban35
Fölemelem az arcom39
Csodálkozó39
Láttam39
Szelíden40
Szanaszét lökve40
Valaki szeressen41
Fekete karácsony41
Virág és ítélet44
Dózsa György45
Ezüst46
Elégia47
Gulyás Imre:
Ünnep51
Madarak elragadták52
Ritmusok és utak53
A hiábavalóság folyama53
Ó, nem panasz54
Ablakunk csillagait55
Búzaének56
Halk vallomásaim57
Táj, szereposztással58
Téli reggel58
A csend virága59
Elrejtelek hallgatással60
A hűség maradék nevére60
Ószabó István:
Szívemből szó63
Megszentelem64
Groteszk65
Csatára jött az ősz65
Gyehenna dél66
Vers este és hajnalban67
Rámázott elhagyott járom68
Aki69
Tejút69
Várkonyi Anikó:
Concerti I-IV.73
Orpheus 1-277
Zengő, ezüst...80
Hang81
Olyan magas az ég!82
Bizánci Magdolna I-II.83
Grál85
Kiszólít I-VI.87
Tanulmányok
Cs. Nagy Ibolya: Vers Péter elbeszélései93
Márkus Béla: Sarkadi Imre pályakezdése (A háborús évek újságírója)113
Kulcsár Ernő: Történelem és morális konfliktus (Sánta Ferenc: Az áruló)141
Imre László: Illyés Gyula: Bartók165
Takács Péter: Portrévázlat Pilinszky Jánosról185
Ablonczy László: A magyar dráma új vonulatáról213
Életrajzok233
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Együtt (aláírt példány) Együtt (aláírt példány) Együtt (aláírt példány) Együtt (aláírt példány) Együtt (aláírt példány) Együtt (aláírt példány) Együtt (aláírt példány) Együtt (aláírt példány) Együtt (aláírt példány) Együtt (aláírt példány)

A védőborító kissé foltos, széle szakadozott, a lapélek enyhén foltosak.

Az előzéklapon két szerző, Aczél Géza és Gulyás Imre aláírása látható.

Állapot:
2.640 ,-Ft
13 pont kapható
Kosárba
konyv