Előszó
A vendéglátásban használatos technikai eszközökön belül a gépek fogalma általános értelmezés szerint széles tartományt foglal magában.
A mechanikai munkavégzésre használható szerkezeteket gépeknek; a gépeket változó feladatok (célfeladatok) elvégzésére alkalmassá tevő kiegészítő eszközöket készülékeknek; a mérő és szabályozó finommechanikai (általában kiegészítő) eszközöket műszereknek szokásos nevezni.
A vendéglátó termelési folyamatokban használatos gépek és berendezések fejlődése a kezdeti egyszerű kézi szerszámoktól napjaink automata sütő-főző berendezéséig hosszú utat tett meg. Megszülettek a különböző hűtő- és mélyhűtő-berendezések, modul méretrendszerű készülékek, légkeveréses sütők, univerzális konyhagépek, nyomás alatti párolóberendezések és üstök. Ma már nem elég a közvetlen termelési folyamat: párolás, főzés, sütés gépesítése; a vendéglátó munka valamennyi műveletére kiterjedő komplex gépesítésre (árumozgatás, megfelelő hőfokon történő tárolás, előkészítés, termelés, tálalás, értékesítés, mosogatás korszerű feltételeinek megteremtése) van szükség.
A gépek megkönnyítik és gyorsítják a munkát, növelik a munka termelékenységét, csökkentik az élőmunkaigényt. Sok esetben problémaként vetődik fel a gépesítés gazdaságosságának kérdése, hiszen a korszerű követelményeknek megfelelő vendéglátó gépek beszerzési ára általában magas, ugyanakkor számolni kell a technikai fejlesztéssel együtt járó üzemeltetési (energiafelhasználási, karbantartási stb.) költségek növekedésével is. Miután azonban az élőmunka egyre drágább, a vendéglátó szolgáltatásokkal szembeni elvárások nőnek, egyértelműen szükség van a fizikai munkát megkönnyítő, a vendéglátó tevékenység szakmai színvonalát növelő gépek termelésbe állítására és használatára.
A gépek, berendezések, műszerek többségére jellemző, hogy gondos, szakszerű kezelés és karbantartás mellett élettartamuk viszonylag hosszú, így üzemeltetésük hosszabb időszakban szinte bizonyosan gazdaságos.
A gépismeret tantárgy elsőrendű célja, hogy ismertesse a legfontosabb vendéglátó gépek működési elvét, felépítését, főbb szerkezeti elemeit, üzemeltetésük és karbantartásuk legfontosabb tudnivalóit.
Vissza