1.034.168

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerda 1906. (nem teljes évfolyam)

Tudományos és művészeti folyóirat. Szépirodalmi gyűjtemény - I. év 1-2., 4-7. szám

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 351 oldal
Sorozatcím: Szerda
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 19 cm
ISBN:
Megjegyzés: A "Szerda" tudományos és művészeti folyóirat hetenként legalább negyvennyolcz oldanyi terjedelemben jelenik meg. Fekete-fehér könydíszekkel illusztrálva. Nem teljes évfolyam, hiányzik a 3. szám.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

IRODALOM ÉS UJSÁGIRÁS.
Irta: AMBRUS ZOLTÁN.

Már jó régóta röpköd az a szállóige, a mely a sajtót is besorozta a nagyhatalmak közé, de egy kissé félénken utolsónak sorozta be. Ennek a... Tovább

Előszó

IRODALOM ÉS UJSÁGIRÁS.
Irta: AMBRUS ZOLTÁN.

Már jó régóta röpköd az a szállóige, a mely a sajtót is besorozta a nagyhatalmak közé, de egy kissé félénken utolsónak sorozta be. Ennek a szállóigének a világgá bocsátója, a kiben kétségtelenül újságírói szellem élt, abban az időben, mikor a mondását szárnyra eresztette, alighanem maga is úgy gondolkozott, hogy az elmés forma kedvéért egy kicsit sokat talált mondani, túlzott, elvetette a sulykot. Ma a mondása éppen olyan naivitásnak tűnik fel előttünk, mint az a régi felfogás, a mely Szemirámisz függő kertjét meg a róduszi kolosszust emlegette a világ csodáinak, és a mely, ha álmélkodni és szörnyűködni akart, a nyolczadik világ-csodájáról beszélt. Ma a sajtó nem a nagyhatalmak egyike, nem az utolsó a nagyhatalmak között, hanem: a legnagyobb hatalom a világon. Hatalmasabb, mint a dinasztiák, a kormányok és a törvényhozó testületek; hatalmasabb, mint a templomi szószék, mint a tudomány és a művészet; hatalmasabb, mint a mult és a jelen legnagyobb szellemei; hatalmasabb a tőkénél; még a nagy tömegeknél is hatalmasabb. Ali keze hosszú; hosszabb, mint bármelyik mesebeli hősé. A krajczárért osztogatott betű jobban behálózza a világ testét, mint a vasutak. Befolyásra, kényszerítő erőre semmi se versenyezhet azzal az úgynevezett közvéleménynyel, a melyet napról-napra a hirlapirás röpít szerte. Nincs tényező, mely meg lehetne a sajtó nélkül; és nincs tényező, mely szembe szállhatna vele, ellene törhetne, vagy csak ki is kezdhetné a hatalmát. Minden erő eltörpül a sajtó - talán fölösleges megjegyezni, hogy nevezetesen és főképpen a napisajtó - ereje mellett.
A több száz esztendős, de sokáig, még nemrégiben is szerény, a maihoz képest kicsinyes hirlapirás úgyszólván a szemünk láttára szerezte meg ezt a roppant hatalmat. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv