| Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 222 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-241-450-0 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
| Előszó | 3 |
| Első fejezet | 7 |
| Az aerob spórás baktériumok biológiája | 7 |
| Kulturális és morfológiai sajátságai | 7 |
| Spóraképzés | 25 |
| Élettani sajátságaik | 31 |
| Az aminosavak felhasználásának sajátosságai | 38 |
| Változékonyság | 43 |
| Második fejezet | 59 |
| Az aerob spórás baktériumok rendszertana | 59 |
| A Bacillus genusba tartozó baktériumok rendszerezésésnek elvei | 59 |
| Izolálási és identifikálási módszerek | 79 |
| Harmadik fejezet | 96 |
| Az aerob spórás baktériumok elterjedése | 96 |
| A Bacillus genus baktériumainak elterjedése a környezetben | 96 |
| Az élelmiszerekből kimutatható bacilusok | 99 |
| Az emberi és állati szervezetben előforduló aerob spórás baktériumok | 103 |
| Negyedik fejezet | 112 |
| Az aerob spórás baktériumok szerepe az ember és az állatok patológiájában | 112 |
| A Bacillus genus baktériumai által okozott betegségek | 112 |
| A Bacillus genus baktériumainak patogenitási faktorai | 134 |
| Ötödik fejezet | 157 |
| Az aerob spórás baktériumok által termelt bioaktív anyagok | 157 |
| A Bacillus genus baktériumai által termelt antibiotikumok | 157 |
| Enzimek, aminosavak és más bioaktív anyagok szintézise | 189 |
| Az entomocid metabolitok termelése | 205 |
| Hatodik fejezet | 212 |
| A Bacillus genus élő tenyészetei alkalmazásának tapasztalatai és perspektívái | 212 |
| Befejezés | 220 |