| Bevezetés | 5 |
| A talaj - növény - légkör rendszer | 7 |
| A légkör összetétele | 9 |
| A nitrogén | 9 |
| Az oxigén | 11 |
| A szén-dioxid | 12 |
| A napsugárzás | 16 |
| A napsugárzás néhány jellemzője | 16 |
| A sugárzás összetétele | 18 |
| A sugárzás időtartama | 21 |
| A növények sugárzás-visszaverő és sugárzáselnyelő képessége | 22 |
| A levélzet és a napsugárzás | 26 |
| A hőmérséklet | 28 |
| A talaj és a levegő hőmérséklete | 30 |
| A növényi élet hőmérsékleti feltételei | 31 |
| A növényhőmérséklet | 35 |
| A víz | 37 |
| A vízháztartás tényezői | 37 |
| A növények vízforgalma | 41 |
| A növények vízfogyasztása | 47 |
| A meteorológiai tényezők és a növényi életfolyamatok | 48 |
| A növényfejlődés és a meteorológiai tényezők | 48 |
| A növényi produktivitás és a meteorológiai tényezők | 53 |
| Növénytermesztésünk agroklimatológiai erőforrásai | 63 |
| Természetes periódusok | 65 |
| A hőmérsékletileg lehetséges vegetációs periódus | 66 |
| Fagyveszélyes és fagymentes időszakok | 70 |
| Száraz és nedves időszakok | 72 |
| A természetes periódusok egymáshoz kapcsolódása | 78 |
| Sugárzási viszonyok | 79 |
| A napfénytartam évi menete | 79 |
| A sugárzás évi menete és relatív értékei | 84 |
| Az energiaháztartás összetevőinek időbeli változásai | 91 |
| Hőmérsékleti viszonyok | 100 |
| A hőmérséklet évi menete | 100 |
| A tavaszi felmelegedés és az őszi lehűlés | 104 |
| A vegetációs periódus alatti hőmérsékleti összegek | 106 |
| A hőmérséklet napi menete | 114 |
| A talaj hőmérséklete | 117 |
| Nedvességi viszonyok | 123 |
| A csapadékviszonyok | 124 |
| A levegő párologtatóképessége | 133 |
| A szárazsági index | 139 |
| A tényleges párolgás | 145 |
| A talajnedvesség | 149 |
| Káros meteorológiai jelenségek | 156 |
| A késő tavaszi és a kora őszi fagyok | 156 |
| Hőségnapok és forró napok | 159 |
| A szárazság | 168 |
| Az áttelelési viszonyok | 171 |
| A gazdasági növények és a meteorológiai viszonyok | 176 |
| Az őszi búza | 176 |
| Az őszi árpa | 181 |
| A kukorica | 183 |
| A burgonya | 189 |
| A szőlő | 192 |
| Az alma | 198 |
| Az agrometeorológiai információk hasznosítása | 200 |
| A napsugárzás jobb hasznosításának lehetőségei | 203 |
| A hőmérsékleti viszonyok figyelembevétele és befolyásolása | 206 |
| Egy növény adott termőhelyen való termeszthetősége | 206 |
| A vetés vagy ültetés időpontjának meghatározása | 209 |
| A vegetációs periódus várható hőellátottsága és hossza | 212 |
| Helyi fagyelőrejelzés | 214 |
| A fagy elleni védekezés módszerei | 218 |
| A mikrokörnyezet hőmérsékleti viszonyainak befolyásolása takarással | 225 |
| A nedvességi viszonyok figyelembevétele és befolyásolása | 228 |
| A száraz és nedves időszakok meghatározása | 228 |
| A talajnedvesség számítása és az öntözés | 230 |
| A talajnedvesség befolyásolása takarással | 237 |
| Az agrometeorológiai információk hasznosításának módja | 239 |
| Irodalom | 242 |