Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.743

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Aischylos tragédiái

Szerző
Fordító

Kiadó: Athenaeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 381 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Átdolgozott, új kiadás. Athenaeum r.-t. nyomása, Budapest. Egy fekete-fehér képpel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Kisfaludy-társaságtól jutalmazott Cresteia-fordításom először 1893-ban, a m. tud. Akadémia megbízásából készült teljes Aischylosom 1903-ban jelent meg. Ilyen hosszú idő elteltével természetes,... Tovább

Előszó

A Kisfaludy-társaságtól jutalmazott Cresteia-fordításom először 1893-ban, a m. tud. Akadémia megbízásából készült teljes Aischylosom 1903-ban jelent meg. Ilyen hosszú idő elteltével természetes, hogy átültetésem nem maradhat meg régi alakjában, hanem a változó idővel a fejlődés törvénye szerint szintén változnia kell. Az átdolgozás munkáját magam róttam magamra abban a reményben, hogy a görög tragikus háromság 33 drámájának magyar tolmácsolás után azt az első, legnagyobb görög tragikust is méltóbb alakban tehetem le kultúránk oltárára, akivel a görög drámák sorát megnyitottam. Parancsoló volt reám nézve az a körülmény, hogy a csaknem félszázadra terjedő idő alatt Aischylos görög szövege sok helyt módosult, mivelhogy a német princeps philologorum, boldogult Wilamowitz-Moellendorff az addigiaknál megbízhatóbb görög szöveget s külön kötetben mélyen szántó Magyarázatokat ("Interpretationen") adott kezünkbe (1914). Senki sem hagyhatja ezeket figyelmen kívül, aki a tragikusok atyjával foglalkozik. Az ő Aischylos-kiadásának jelentőségére vall az is, hogy az angol Murray-nek 1937-ben kiadott Aischylosa, csekélyszámú és nem jelentős eltéréseit nem tekintve, csaknem mása a Wilamowitzénak. Maga bevallja, hogy nem sok újjal járult hozzá a szöveg megállapításához.
De nemcsak a görög szöveg változásait kellett figyelembe venne. Az elmúlt évtizedekben kiváló szakmunkák is jelentek meg, így pl. W. Schmid tübingai egyetemi tanár Görög Irodalomtörténete, Pohlenz-nek, valamint Petersen-nek a görög tragédiáról írt műve, amelyek mélyebb betekintést nyujtanak Aischylos költői műhelyébe és szinte egyedül álló lelki világába. Mindamellett sem Wilamowitz görög szövegét és magyarázatát, sem Pohlenz és mások megállapításait nem követtem bírálat nélkül. Igy pl. nem fogadhattam el a görög szövegnek azt a verssorát, amely szerint Atreus Thyestesnek nem két, hanem tizenkét fiát vágja le és tálaltatja fel atyjának, sem Schmidnek azt az állítását, hogy a Leláncolt Prometheus nem Aischylos műve. Ez azonban nem kisebbíti irántok való elismerésemet.
Minthogy a magyar könyvpiacon már vagy két évtizede hiányzik egy magyar Aischylos, hálát adok a Gondviselésnek, hogy a tragédia megteremtőjét és örök időre szóló héroszát az eddiginél is megfelelőbb tolmácsolásban juttathattam még el azoknak kezébe, akik tudják, hogy a multnak megbecsülése és kultusza egyik főfeltétele a haladásnak.

Budapest, 1940. okt. 2. - Csengery János Vissza

Tartalom

Előszó5
Aischylos7
Ótalomkeresők19
Perzsák71
Lelánczolt Prometheus119
Heten Theba ellen167
Oresteia
Agamemnon225
Síri áldozat289
Eumenisek337

Aischylos

Aischylos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Aischylos könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Aischylos tragédiái Aischylos tragédiái Aischylos tragédiái Aischylos tragédiái Aischylos tragédiái Aischylos tragédiái Aischylos tragédiái Aischylos tragédiái

A gerincen ragasztott címke látható. A borító kissé elszíneződött, a borító, a lapélek és néhány lap foltos. Pár lapon aláhúzás látható.

A felső lapélek színezettek.

Állapot:
4.280 ,-Ft
21 pont kapható
Kosárba