A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Táplálkozás-diéta

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Medicina Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 405 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-242-245-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

Tartalom

TÁPLÁLKOZÁSTAN
A táplálkozás alapjai19
Emésztés, felszívódás, transzport, kiválasztás (Antal Magdolna)19
Az emésztőrendszer működése19
Anyagcsere26
A szervezet energiaforgalma és ennek mérése27
Energiaszükséglet28
A fehérjék táplálkozás - élettani szerepe (Dworschák Ernő)33
A fehérjék szerkezete33
A fehérjék emészthetősége33
Fehérjék és aminosavak35
A fehérjék tápértéke35
A fehérjeszükséglet38
Az étrend energiatartalma és a fehérje tápértéke39
A szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe (Dworschák Ernő)40
Kémiai áttekintés40
Az élelmiszerekben előforduló cukrok41
Cukorhelyettesítő készítmények43
Puffadást előidéző oligoszacharidok44
Összetett szénhidrátok45
Lipidek (Zsinka Ágnes)47
A zsírsavak48
Lipidek és lipoidok49
A zsírsavak és a lipidek képződése a szervezetben50
A lipidek lebontása, transzportja51
Zsírsavbontás: a béta-oxidáció folyamata51
A lipidek szerepe az energiaforgalomban51
Az étkezési zsírok és olajok52
Növényi rostok (Rigó János)54
Vitaminok (Barna Mária)57
Zsírban oldódó vitaminok57
Vízben oldódó vitaminok60
Folyadék- és elektrolit-háztartás. Sav-bázis egyensúly (Barna Mária)62
Folyadékterek62
A folyadékháztartás zavarai62
Kóros sav-bázis egyensúly formák63
Folyadék- és elektrolitterápia65
Ásványi anyagok (makro- és mikroelemek) (Bíró György)66
Néhány makroelem élettani szerepe68
A mikroelemek élettani szerepe68
Az alkohol (etilalkohol) dietetikája (Morvai Veronika)71
Az alkohol előállítása, alkoholos italok hatása az emberi szervezetre71
Az alkohol felszívódása, metabolizmusa72
Nutricionális tényezők72
Az alkohol viselkedési hatásai, tolerancia, függőség73
Az alkoholbetegség és az alkoholizmus fogalma73
Az alkoholizmus epidemiológiája74
Akut alkoholintoxikáció75
A krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai75
Következtetések77
Alkalmazott táplálkozástan a közegészségügyben79
A tápláltsági állapot meghatározása (Antal Magdolna és Zajkás Gábor)79
A tápláltsági állapot vizsgálómódszerei80
Antorpometriai vizsgálat82
A tápláltsági állapot megítélésére szolgáló biokémiai mutatók86
A táplálkozási szokásokat befolyásoló tényezők (Bíró György)92
Szocioökonómiai tényezők92
Pszichés tényezők, elfogadott és visszautasított táplálékok93
A táplálkozási magatartás elmélete és kutatása94
A terhes és a szoptató anya táplálkozása (Barna Mária)96
A terhes anya étrendje96
A szoptató anya étrendje98
A csecsemő táplálása (Barna Mária)100
A csecsemő energia- és tápanyagszükséglete100
Természetes táplálás100
Elválasztás103
A tápszerek helye a csecsemőtáplálásban104
Az első rágnivaló (finger food), veszélyes ételek106
D-vitamin106
A koraszülött táplálása (Polgár Marianne)107
A koraszülött táplálásának sajátosságai107
A koraszülött-táplálás kivitelezése107
A koraszülött folyadék- és energiaszükséglete108
A koraszülött tápanyag-szükséglete108
Összefoglaló ajánlás a koraszülöttek táplálására111
A kisded táplálása (Barna Mária)112
A kisded energia- és tápanyagigénye114
A táplálkozási magatartás kialakítása114
Mennyit egyen a gyermek115
A gyermek táplálkozása (Barna Mária)116
Energia- és tápanyagszükséglet116
Hányszor egyen naponta a gyermek117
Közétkeztetés118
Ajánlott napi élelmiszer-fogyasztás118
Étvágytalanság119
Helytelen táplálkozási szokások120
Az egészséges felnőtt táplálkozása (Bíró György)121
Az idős korúak táplálkozása (Bíró György)126
Fizikai erőnlét és táplálkozása (Frenkl Róbert)129
Testedzés és tápanyagszükséglet130
Anyagcsere-alkalmazkodás (metabolikus adaptáció)136
Vitaminszükséglet137
Folyadék- és ásványianyag-szükséglet137
Táplálékkiegészítők - sporttápszerek138
Testedzés és testtömeg-szabályozás138
Versenydiéták - verseny, mérkőzés alatti táplálkozás139
A vendéglátóipar, a közétkeztetés és a táplálkozás (Bíró György)140
Ételkészítési módszerek a közösségi étkeztetésben140
Gyorsételek ("fast food") a táplálkozásban141
A tápláléktudomány kapcsolatrendszere142
Ajánlott energia- és tápanyagbevitel142
Különleges táplálkozási formák (Antal Magdolna)145
Vegetáriánus táplálkozás145
Makrobiotikus étrend147
Reformtáplálkozás147
A táplálkozásfüggő betegségek - táplálkozási kockázat148
Hiánybetegségek (Barna Mária és Bíró György)148
A makro- és mikroelemek hiányának következményei148
Fehérje-energia malnutrito149
Vitaminhiány150
Táplálkozás és szív- és érrendszeri betegségek (Barna Mária és Bíró György)152
Táplálkozási kockázati tényezők152
Javasolt étrendi változtatások153
Magas vérnyomás154
A táplálkozás és a rosszindulatú daganatok (Bíró György)155
Anticarciogen vegyületek a növényekben158
További étrendi összetevők jelentősége159
Táplálkozás és diabetes mellitus (Fövényi József)158
Táplálkozás és elhízás (Barna Mária)162
Ki tekinthető elhízottnak162
Az elhízás gyakorisága162
Az elhízás etiológiai tényezői163
Az obesitas mint kockázati tényezői163
Táplálkozás és immunitás (Pintér Erzsébet)165
Alultápláltság és az immunrendszer165
Nyomelemek és az immunválasz166
Vitaminok és az immunitás167
Túltáplálás és immunválasz167
Táplálkozás és caries (Barna Mária)168
A cariesrezisztencia kialakulása169
Cariest előidéző tényezők169
Nem cariogen táplálkozási tényezők170
Caries elleni védelem170
Táplálkozás és osteoporosis (Bíró György)172
Az osteoporosist megelőző táplálkozás elemei174
A nemzeti élelmezés- és táplálkozáspolitika (Zajkás Gábor)175
Táplálék és gyógyszer-kölcsönhatások (Gachályi Béla és Renczes Gábor)179
A táplálék közvetlen hatása a gyógyszerek sorsára179
A gyógyszer-metabolizáló enzimrendszerek működésének változása táplálék hatására180
A táplálék befolyása a gyógyszerek farmakológiai hatására181
A táplálék hatása a gyógyszerek kiürülésére181
Élvezeti szerek fogyasztása révén létrejövő interakciók182
Gyógyélelmezés
Az atherosclerosis étrendi kezelése (Pados Gyula)185
A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése185
A koleszterinbevitel fogyasztásának csökkentése185
A telítetlen zsírsav fogyasztás növelése187
A rostfogyasztás növelése188
A szénhidrátfogyasztás összetételének megváltoztatása188
Az alkoholfogyasztás csökkentése188
Az energiabevitel csökkentése188
Mi várható a diétából191
Kardiológiai betegségek dietetikája (Bach Katalin és Fábián Mária)193
Congenitalis kórképek193
Rheumás láz194
Szívbillentyű-betegségek194
Koszorúér-betegségek194
Ritmuszavarok (arrhythmiák)195
Keringési elégtelenség (arcialis dekompenzáció)195
Cardiomyopathia195
A pericardium (szívburok) betegségei195
A hypertónia diétája (Pados Gyula és Czinner Antal)197
Csecsemő- és gyermekkori hypertonia (Czinner Antal)199
A szájüreg, az oesophagus, a gyomor és a belek betegségeinek diétája (Várkonyi Ágnes és Várkonyi Tibor)202
A szájüreg betegségeinek diétája202
Dysphagia203
Gastrooesophagealis reflux204
Gyomorbetegek étrendje205
A bélbetegségek étrendje208
Abdominalis gázok és flautlentia212
Jelentősebb szénhidrát-felszívódási zavarok213
Máj-, epe és hasnyálmirigy-betegségek diétája (Bach Katalin, Sólyom Enikő és Holics Klára)217
Máj217
A biliaris rendszer betegségei221
A hasnyálmirigy betegségei222
A máj, az epeutak és a pancreas betegségeinek dietetikája gyermekkorban (Sólyom Enikő és Holics Klára)223
A diabetes mellitus diétás kezelése (Fövényi József és Blatniczky László)231
A diabetes diétás kezelésének előtörténete231
Miért szükséges diétáznia a cukorbetegnek232
A diéta főbb szempontjai233
Néhány szempont a tápanyagokról a diabeteses diéta kapcsán237
A cukorbeteg-étrend költségei241
A "diétás" élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében242
Diéta és az élvezeti szerek244
Diéta és gyógyszeres terápia245
A cukorbeteg gyermek diétája (Blatniczky László)249
Veleszületett anyagcsere-betegségek diétájának alapelvei252
Az enzymopathia fogalma252
Újszülöttkori tömegszűrés252
A veleszületett anyagcsere-betegségek diétájának alapelvei252
Phenylketonuria (PKU)254
Galactosaemia258
Az endokrin betegségek diétája (Kiss Róbert és Péter Ferenc)260
Felnőttkor endokrin betegségek diétája260
Gyermekkori endokrin betegségek diétája263
Fogyókúra (Czinner Antal és Halmy László)267
Felnőttkori fogyókúrák (Halmy László)270
Az anorexia nervosa és bulimia diétája (Nemessuri Judit és Tölgyes Tamás)273
Az anorexia nervosa tünettana és diagnosztikája273
A bulimia nervosa tünettana és diagnosztikája277
Az anorexia és a bulimia terápiája és diétája279
A fertőző betegségek diétája (Barna Mária és Jelenik Zsuzsa)280
A fertőzés hatása az anyagcsere-folyamatokra280
Táplálkozási zavar - infekció281
A szájüreg fertőzései281
A bélcsatorna fertőzései282
Pertussis-syndroma284
Parotitis epidemica (mumps)284
Mononucleosis infectiosa284
A tünetes HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg táplálása284
Kiütéses fertőző betegségek286
Neuroinfekciók286
Légúti betegségek diétája (Ajkai Zoltán és Kertész Adrienne)287
A légúti betegségben szenvedő csecsemők és gyermekek táplálása287
Krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek diétája287
A haemopoeticus rendszer betegségeinek diétája (Fekete Sándor és Kriván Gergely)295
Táplálkozási hiánnyal összefüggő haematológiai betegségek295
A táplálkozással összefüggetlen kialakult hematológiai betegségek299
Hematológiai betegségek kezelése során kialakuló mellékhatások diétája300
Tumoros betegek diétája (Beró Tamás és Bodánszky Hedvig)301
Kemoterápia és nutritio (Beró Tamás)301
Tumoros gyermekek diétája303
Táplálékallergia - táplálékintolerancia (Barna Mária és Nékám Kristóf)307
A táplálékallergia kialakulása307
A táplálékallergia tünetei309
A táplálékallergia diagnózisának felállítása311
A táplálékallergia terápiája313
Étrend bőrbetegségekben (Baló-Banga J. Mátyás és Török Éva)315
Étrend felnőttkori bőrbetegségekben315
Gyermekkori bőrbetegségek étrendje319
Mozgásszervi betegségek diétás kezelése (Balogh Zsolt)325
Gyulladásos ízületi kórképek (rheumatoid arthritis, RA és szisztémás lupus erythemtatodes, SLE)325
Degeneratív mozgásszervi betegségek (arthrosis, spondylosis)328
Osteoporosis328
Az idegrendszeri betegségek diétája (Bodrogi Andrea)329
Stroke329
Sclerosis multiplex330
Amyotrophiás lateralsclerosis (ALS)331
Parkinson-kór332
Alzheimer-kór332
Alkoholizmus-táplálkozási hiánybetegségek333
Migrain335
Depressio336
Mesterséges - emteralis és parenteralis - táplálás (Varga Péter)337
A mesterséges táplálás javallatai338
A tápláltsági állapot megítélése339
Az energiaszükséglet kiszámítása339
Tápanyagok340
A mesterséges táplálás gyakorlata343
Mellékhatások és szövődmények, költségek346
Mesterséges táplálás gyermekkorban (Varga Károly)347
Sebészi betegek diétája (Verebély Tibor)351
Műtét előtti étrendi változtatások351
Műtét utáni étrend352
Gyermekkori műtétek353
Vesebetegek diétája (Sallay Péter és Nagy Judit)354
Diéta gyermekkori vesebetegségekben354
Diéta felnőttkori vesebetegségekben357
Transzplantált betegek diétája (Timár László és Remport Ádám)361
Csontvelőtranszplantált betegek diétája361
Vesetranszplantált betegek diétája364
Szív, máj és egyéb szervek átültetésének diétája367
A mentalis és motoros fejlődéstan retardáltak táplálkozása (Barna Mária)368
Tápanyagszükséglet369
Az egységes diétás rendszer (Rigó János)371
Az egységes diétás rendszer jellemzői371
A WHO által kódrendszerrel jelölt diétás rendszer371
Az egységes diétás rendszer tápanyag-összetételének jellemzői és indifikációi373
Az egységes diétás rendszer ételkészítési változatai376
Különleges diéták, diagnosztikus étrendek (Lezák György)378
Különleges diéták378
Diagnosztikus étrendek382
Továbbvivő irodalom384
Tárgymutató390
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Táplálkozás-diéta Táplálkozás-diéta Táplálkozás-diéta

A lapélek kissé foltosak. A kötés megtört. Az előzéklapon tulajdonosi bejegyzés látható.

Állapot:
2.640 ,-Ft
24 pont kapható
Kosárba