1.035.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kalotaszegi kalauz

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Erdélyi Kárpát Egyesület Kolozsvári Szakosztálya
Kiadás helye: Kolozsvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 51 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Kihajtható térképmelléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mint ismeretes, a Kárpátok ívének ölelésében lévő Erdély változatos tájakkal rendelkezik. Egyike ezeknek az Erdélyi-medence északnyugati részén elterülő magyar történelmi-néprajzi tájegység,... Tovább

Előszó

Mint ismeretes, a Kárpátok ívének ölelésében lévő Erdély változatos tájakkal rendelkezik. Egyike ezeknek az Erdélyi-medence északnyugati részén elterülő magyar történelmi-néprajzi tájegység, Kalotaszeg. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Kolozsvári Osztálya ennek a tájnak a megismertetése és megszerettetése érdekében adta ki már másodszor e kis bővített könyvet, és nyújtja át számodra, kedves Olvasó! Meg vagyunk győződve arról, hogy Kalotaszeg egészének vagy csak egy részének a bejárása, zsebedben vagy hátizsákodban könyvünkkel, sok ismeretet és örömet fog nyújtani.
Mivel ez a táj Erdély legjelentősebb egyetemi városa és a kultúrközpontként elismert Kolozsvár közelében helyezkedik el - nagyjából a várostól nyugatra - érthető, hogy a történészek, de különösen a néprajz és az építészet művelőinek a látókörébe került már a XIX. század közepétől. A Vlegyásza (Kalota-hegy), a Gyalui-havasok és a Meszes között elterülő, a Szilágyság felé nyitott, erózió által felszabdalt dombvidék, középen a Bánffyhunyadi-medencével, korán felkeltette a földtudományok művelőinek az érdeklődését is. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület programjaiban a Kalotaszegre vezetett kirándulások és falulátogatások mindig jelen voltak, épp a táj és a kivételes népművészeti értékek miatt.
Szerény könyvünk kísérletet tesz arra, hogy közel hozza és bemutassa Kalotaszeg földjét, a gyakori történelmi megpróbáltatások által sújtott népét, ennek hagyományos és jellegzetes népviseletét, kő-, textil-, fafaragó művészetét, építészetét, szokásait és hiedelemvilágát. Vissza

Tartalom

Előszó1
Kalotaszeg bemutatása3
Kalotaszeg természeti viszonyai9
Kalotaszeg történelme15
Kalotaszeg néprajzilag jelentősebb települései20
Kalotaszeg várai27
Kalotaszegi népviselet33
Múltat idéző faragóművészet38
Kalotaszeg vidékének túrázási lehetőségei43
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv