802.763

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Paprikatermesztés

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 374 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-006-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.

Tartalom

Bevezetés (Borka Miklós)5
A paprikatermesztés a világon és Magyarországon (Zatykó Lajos)7
Paprikatermesztésünk ma. Közgazdasági és üzemgazdasági feltételek (Zatykó Lajos)9
Paprikafogyasztás, a paprika táplálkozási értéke (László Lászlóné)12
Vitaminok16
Íz- és aromaanyagok21
Színanyagok24
Aminosavak24
Ásványi anyagok26
Szénhidrátok26
Lipidek27
Szerves növényi savak28
A paprikatípusok biológiája (Zatykó Lajos)29
Fényigény (Zatykó Lajos)29
Hőigény, a kedvezőtlen hőhatások következményei és azok elkerülése (Moór Józsefné)40
Tápanyagigény (Fischer Irén)44
Vízigény (Sasvári Sándorné)50
Az étkezési paprika fajtái (Zatykó Lajos)57
Szabadföldi palántás termesztés (Zatykó Lajos)80
A paprika előveteményei (Kovács János)81
Talaj-előkészítés (Szepes László)83
Az alapvető talajművelés őszi munkái86
Az alapvető talajművelés tavaszi munkái90
Tápanyag-utánpótlás (Fischer Irén)91
A tápanyagszükséglet meghatározása95
Felhasználható tápanyagforrások98
A trágyaadagok és a trágyázás időpontjának meghatározása102
A tápanyag-utánpótlás gépesítése (Szepes László)107
Vegyszeres gyomirtás (Reichert Pál)110
A palántanevelésben110
Vegyszeres gyomirtás szabadföldön111
A vegyszeres gyomirtás gépesítése (Szepes László)112
Szaporítás (Zatykó Lajos)113
Vetőmagkezelés113
Vetés115
Palántanevelés118
A palántanevelés gépesítése (Szepes László)122
Kiültetés129
A palántázás gépesítése (Szepes László)137
Növényvédelem (Reichert Pál)138
A paprika vírusbetegségei (Beczner László)140
A vírusok elleni védekezés lehetőségei (Beczner László)151
Egyéb károsodások és betegségek (Reichert Pál)153
Kártevők (Martinovich Valér)159
A növényvédelem gépesítése (Szepes László)167
Öntözés (Sasvári Sándorné)171
Az öntözés gépesítése (Szepes László)174
Talajápolás (Kovács János)176
A talajápolás gépesítése (Szepes László)177
Betakarítás, értékesítés (Kovács János)179
Betakarítás179
Értékesítés180
Helyrevetéses, gépesített termesztési technológia (Zatykó Lajos)183
A gépesített technológia fajtaigénye (Zatykó Lajos)185
Talajmegválasztás, elővetemény, talaj-előkészítés (Reichert Pál)188
Talajmegválasztás188
Elővetemény189
Talaj-előkészítés189
Tápanyag-utánpótlás (Fischer Irén)190
Vegyszeres gyomirtás (Reichert Pál)191
A helyrevetett paprika gyomflórája191
A paprikakultúrában engedélyezett vegyszeres gyomirtás192
A vegyszeres gyomirtás kutatási eredményei194
Szaporítás (Reichert Pál)194
Vetőmagkezelés194
Vetés, kelésápolás, állománysűrűség195
Növényvédelem (Reichert Pál)204
A növényvédelmi munkák összefoglalása206
Öntözés (Sasvári Sándorné)207
Talajápolás (Reichert Pál)208
Betakarítás (Reichert, Szepes)209
A betakarítás teljes gépesítése (Janzsó József)212
A paprika magtermesztése (Zatykó Lajos)216
Elővetemény, izoláció, talaj-előkészítése (Kovács János)218
Tápanyag-utánpótlás (Fischer Irén)221
Szaporítás, ültetés (Zatykó Lajos)222
Szelekció (Kovács János)223
Növényvédelem (Reichert Pál)225
Öntözés (Sasvári Sándorné)227
A magpaprika betakarítása, magkinyerés (Kovács János)227
A vetőmag tisztítása, minősítése, fémzárolása (Ajtay Zsuzsa)232
A vetőmagtermesztés ellenőrzési rendszere (Ajtay Zsuzsa)237
A hibridmagtermesztés (Moór Józsefné)238
Kézi magelőállítás238
Hibridfajták előállításának újabb módszerei (Csilléry Gábor)243
Paprikahajtatás (Zatykó Lajos)246
A hajtatási időszakok alapvető eltérései (Zatykó Lajos)247
A hajtatási időszak és a fajta247
A hajtatási időszak és a tenyészidő hossza250
Az elővetemény, a berendezés előkészítése (Moór Józsefné)254
Tápanyag-utánpótlás (Fischer Irén)256
Szaporítás, palántanevelés (Zatykó Lajos)262
Ültetés (Moór Józsefné)267
Növényvédelem (Reichert Pál)268
Öntözés (Sasvári Sándorné)273
Talaj- és növényápolás (Moór Józsefné)274
Szedés, értékesítés (Moór Józsefné)275
A paprikafeldolgozás, -tartósítás, -tárolás módjai277
Konzervipari feldolgozás (Sárosiné Tánczos Erika)277
A paprika házi tartósítása (Sárosiné Tánczos Erika)283
Tárolási lehetőségek (Zatykó Lajos)284
A paprika genetikája és nemesítése (Andrásfalvy András)287
A termesztett paprika rendszere és rokoni viszonyai287
A termesztett Capsicum fajok elterjedése és jellemzése287
A keresztezhetőség és a nemesítés tartalékai (Csilléry Gábor)289
Sejttani és sejtgenetikai ismereteink (Andrásfalvy András)290
Öröklődő tulajdonságok és az ismert gének (Andrásfalvy András)292
Populációgenetikai jellemzők (Andrásfalvy András)297
Paprikanemesítés (Zatykó Lajos)298
Nemesítési célok298
Nemesítési módszerek300
Fajtafenntartó nemesítés305
Az étkezési paprika ökonómiai és üzemszervezési kérdései (Víg Péterné, Erdész Ferencné)309
Szántóföldi paprikatermesztés309
Az ágazat népgazdasági súlya309
A termesztés üzemi jellemzői311
A termesztés gazdaságossága és jövedelmezősége315
Az étkezési paprika modelltechnológiája317
A paprikavetőmag termesztése (Víg Péterné)336
Paprikahajtatás (Winkler Katalin, Víg Péterné)338
A paprikahajtatás népgazdasági jelentősége338
A termesztés üzemi jellemzői339
Gazdaságosság - jövedelmezőség341
A paprikahajtatás modelltechnológiája342
Paprikaszabványok (Moór Józsefné)353
A hajtatott zöldpaprika szabványai354
A szabadföldi zöldpaprika szabvány355
Paprika palánta szabvány355
Felhasznált és ajánlott irodalom361
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem