1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ájurvéda

A harmóniához vezető út

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Saxum Kiadó Bt.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 83 oldal
Sorozatcím: Életmódkalauz
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-7168-93-2
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az ájurvéda, szó szerinti fordításban „az élet tudománya" az emberiség legősibb, holisztikus gyógyító rendszere, a testileg, szellemileg és lelkileg harmonikus, hosszú élet művészete.
Az ájurvéda alapját három életerő (dosha) alkotja:
vata - mozgás
pitta - változás
kapha - stabilitás
A doshák mindenkiben más erővel működnek, és nagyon fontosak a táplálkozásban. Azok az ételek például, amelyek a vata-típusúaknak jót tesznek, negatív hatással lehetnek a kapha-típusúakra.
Az ájurvédikus fogások egyszerűen elkészíthetők az Európában kapható élelmiszerekből is. Ebben nagy segítséget jelentenek a kötetben szereplő receptek.
A testmozgás, a gyógynövények, az illóolajok, a masszázsok és az etikus életmód, az ájurvédikus gyógyító rendszer további fontos elemei.

Tartalom

A forró víz erőt ad az egész napra 8
Élet és tudás 11
India gyógymódja meghódítja a Nyugatot 12
Kozmosz és test 13
Az alkatok 14
Az ájurvéda története 15
Irodalom és képzés 16
A táplálkozás hatása a testre 19
Az étel, mint gyógyszer 20
Az emésztés 20
Az ételek íze 21
1. táblázat - Az ízek összetétele és hatása 22
2. táblázat - Az élelmiszerek besorolása 23
Az étel minősége 24
Az étel készítése 24
Az étel mennyisége 25
Európai termesztésű élelmiszerek 26
Ellentétes erők az ájurvédában 26
Az időfaktor 27
Ételek és italok 28
Agni és ama 28
Agni 28
Az agnit zavarhatják 29
Optimális feltételek az agni számára 29
Ama 29
Az amára utaló jelek 29
Egészséges étrend - alkatok szerint 31
Az egyéni alkat meghatározása 32
Táblázat az alkat megállapításához 34
Pulzusdiagnózis 36
Vata-csökkentő diéta 37
Pitta-csökkentő diéta 38
Kapha-csökkentő diéta 40
Ájurvédikus szakácsművészet 43
Zsír, szénhidrát, fehérje 44
A fűszerek hatása 45
Az ízek 45
Az édes erőt és elégedettséget ad 45
A sóstól megszomjazunk 46
A savanyú fokozza az étvágyat 46
A csípős segíti az emésztést 46
A keserű méregtelenít 46
A fanyar kiszárít 47
Alapszabályok 47
Zsírok és olajok 49
A fűszerek szerepe 49
Az italok szerepe 50
A különböző alkati típusok táplálkozása 51
Vata 51
Pitta 51
Kapha 52
Italok 53
Fűszerkoktél 53
Lassi 53
Piros virágital 53
Aszaltgyümölcslé 53
Levesek - előételek - chutneyk 54
Céklaleves 54
Mangóchutney 55
Chapati 55
Spenótleves 56
Zöldségpakora 56
Főételek 57
Lencsecurry spenóttal 57
Kókuszos halcurry 58
Kókuszos zöldségtál 58
Csípős sárgarépacurry 60
Currys hal 60
Szezámmagos csirke 61
Bárányragu 61
Rizs 62
Ghís rizs 62
Kókuszos rizs 62
Szilvás rizs 63
Desszertek - édességek 63
Sárgarépás halva 63
Grízpuding 64
Gyömbéres sütemény. 64
Gyümölcssaláta 64
Almakrém 65
Megjegyzés 65
Ájurvédikus gyógynövények 67
A gyógynövények jelentősége 68
Az anyag tulajdonságai (gunák) 69
Az ízek (rasa) 69
Az emésztés utáni íz (vipaka) 69
A növények hatása a testre (virya) 70
Gyógynövényes szerek készítése 70
Gyógynövényreceptek 71
Vasaka 71
Gyömbér 72
Kurkuma 74
Szerecsendió 75
Ájurvédikus olajok 76
Növényi olajok 77
Orvosi gyógynövényolajok (thailamok) 77
Gyógynövény kezelés külsőleg 78
Olajok a terápiában 79
A testmasszázs (abhyanga) 79
Shirodhara - homlokkezelés 80
A terápia célja 80
Az ájurvédikus szauna 81
Virágfürdő Sri Lankán 82
Az ájurvéda szerinti élet 82
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Ájurvéda Ájurvéda

A borító kopott.

Állapot:
2.940 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba
konyv