1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nyolcak és aktivisták

A Magyar Nemzeti Galéria és a Janus Pannonius Múzeum kiállítása - Budavári Palota, 1981. február 5 - április 26./Kiállítási katalógus

Szerző
Szerkesztő
Fotózta
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 114 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Kiállítási katalógus. Angol nyelvű tartalomjegyzéket és összefoglalót tartalmaz.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A képzőművészeti kiállítások történetében nem ritka eset, ha egy korszakot meghatározó, összefoglaló kiállítás sikeres külföldi bemutatók sorozata után kerül hazai közönség elé. A század első két... Tovább

Előszó

A képzőművészeti kiállítások történetében nem ritka eset, ha egy korszakot meghatározó, összefoglaló kiállítás sikeres külföldi bemutatók sorozata után kerül hazai közönség elé. A század első két évtizedének legjelentősebb modern magyar művészeti mozgalma, a Nyolcak és aktivisták bemutatkozása nem kerülhette el a kitérőket. Ebben az összeállításban előbb ismerték meg munkásságukat Európa több országában, mint otthon.
A korai magyar avantgarde címmel is fémjelzett, az első világháború körüli évek, a Tanácsköztársaság Magyarországának politikai és szellemi forrongásából nem kis részt vállaló művészeti társulások két jelentős művész személyiségének, Kassáknak és Uitznak önálló múzeuma van Magyarországon., de az 1965-ös közös székesfehérvári, majd ezt követően néhány tagjának monografikus kiállításán kívül ilyen teljességre törekvő bemutatót a Nyolcak és aktivisták művészetéből határainkon belül még nem rendeztünk.
Nemcsak a kelet-európai avantgarde mozgalmak rekonstruálását sürgető igény, hanem a témát kutató művészettörténészek (Aknai Tamás, Bajkay Éva, Brendel János, Körner Éva, Passuth Krisztina, Szabó Júlia és mások)Ö publikációi irányították a figyelmet nemzetközi viszonylatban is a témára.
A több éve folyó tudományos kutatás tette lehetővé a műtárgyak és dokumentumok feltárását, értékelését és ebből nem kis részt vállalt a MTA Művészettörténeti Kutató Csoportja, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria.
Így elsőízben 1976-ban Prágában, majd 1980-ban a franciaországi St. Etienn-ben a Musée d'Art et d'Industrie-ban, ezt követően a londoni Hayward Gallery-ban, Rómában a Palazzo Barberiniben, Genovában a Teatro del Falcone-ban és Párizsban a Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris-ban mutatkozott be jelen kiállításunk.
A pécsi Janus Pannonius Múzeum és a magyar Nemzeti Galéria most megnyílú közös tárlatának munkatársai - a katalógus engedte határokon belül - gondoskodnak a mozgalom szellemi környezetének, céljainak, eredményeinek megismertetéséről és arról is, hogy számot adjanak a Nyolcak és aktivisták külföldi fogadtatásáról.
E helyen köszönjük meg a műveket kölcsönző magángyűjtőknek segítségüket. A tulajdonukban lévő - esetenként kiemelkedő jelentőségű - műtárgyak hosszúlejáratú kölcsönzésével nem csekély mértékben járultak hozzá a magyar képzőművészet széles körű megismertetéséhez.

Éri Gyöngyi Vissza

Tartalom

Bevezető (Éri Gyöngyi)6
Eseménytörténet (Összeállította Passuth Krisztina és Szabó Júlia)7
Tanulmányok
Szabó Júlia: Eszmék és programok: a magyar avantgarde szellemi háttere17
Szij Béla: A Nyolcak és az aktivista képzőművészek kapcsolatai a kortárs zenei élettel27
Aknai Tamás: Egy főmű a tizes évek magyar festészetéből: Galimberti Sándor Amsterdam című képe35
Passuth Krisztina: A Nyolcak és aktivisták nemzetközi kapcsolatai41
R. Bajkay Éva: Tendenciák a magyar aktivista emigráció művészetéből51
Brendel János: Kassák Lajos képversei. Konstruktivista kísérlet a magyar avantgarde költészetben63
A kiállított tárgyak jegyzéke és leírása (Összeállította Passuth Krisztina, Romváry Ferenc és Szabó Júlia)72
A kiállított dokumentumok jegyzéke (Összeállította Mendöl Zsuzsa és Szabó Júlia)92
Életrajzok94
Válogatás a szakirodalomból (Összeállította Passuth Krisztina közreműködésével Szabó Júlia)99
Szemelvények az 1980-ban külföldön bemutatott kiállítás sajtóvisszhangjából (Saint-Étienne, London, Róma, Párizs)107
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv