| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 215 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-232-216-9 |
| Megjegyzés: | 21 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
| Előszó | 9 |
| Bevezetés | 11 |
| Élelmiszer-minősítés, új műszeres vizsgálati eljárások | 14 |
| A korszerű analitikai vizsgálatok szerepe az élelmiszer-ellenőrzésben, az élelmiszerek minősítésében | 14 |
| Új, műszeres analitikai módszerek az élelmiszer-kémiában | 16 |
| Összefoglalás | 19 |
| Az aktivációs analízis elve, sugárforrásai, módszerei | 21 |
| Klasszikus aktiváció | 22 |
| Prompt aktiváció | 25 |
| Gerjesztés | 27 |
| Sugárforrások | 29 |
| Atomreaktorok | 29 |
| Gyorsítók | 32 |
| Izotópforrások | 34 |
| Röntgenberendezések | 35 |
| Az aktivációs analízis módszerei | 36 |
| Neutronaktiváció | 37 |
| Aktiválás töltött részecskékkel | 43 |
| Gamma-aktiváció | 45 |
| Aktiválás, illetve gerjesztés egyéb részecskékkel, illetve sugárzással | 46 |
| Összefoglalás | 47 |
| Az aktivációs analízis méréstechnikája | 49 |
| Előkészítő műveletek | 49 |
| Detektálás | 53 |
| Elektronikus mérőlánc | 57 |
| A mérési eredmények értékelése, számítógépes adatfeldolgozás | 60 |
| Érzékenység, detektálási határ, reprodukálhatóság, pontosság | 68 |
| Összefoglalás | 71 |
| Az aktivációs módszerek alkalmazásának lehetőségei az élelmiszer-kémiában | 73 |
| Mikor lehet és mikor célszerű használni az aktivációs analízist? | 73 |
| Makroelemek meghatározása | 77 |
| Mikroelemek meghatározása | 83 |
| Bizonyítottan esszenciális mikroelemek | 84 |
| Valószínűleg életfontosságú mikroelemek | 86 |
| Biopozitív hatású mikroelemek | 87 |
| Toxikus mikroelemek | 88 |
| Ismeretlen biológiai szerepű mikroelemek | 92 |
| Élelmiszerek vizsgálata | 142 |
| Neutronaktiváció | 145 |
| Aktiválás töltött részecskékkel | 146 |
| Gamma-aktiváció | 148 |
| Röntgenfluoreszencia | 150 |
| Összefoglalás | 158 |
| Az aktivációs módszerek teljesítőképessége, összehasonlítása más műszeres analitikai eljárásokkal | 159 |
| Az aktivációs módszerek teljesítőképessége | 159 |
| Az AA és más műszeres analitikai eljárások | 160 |
| Összefoglalás | 163 |
| Az aktivációs eljárások hazai alkalmazásának lehetőségei, előnyök és hátrányok | 164 |
| Hazai lehetőségek az aktivációs módszerek alkalmazására | 164 |
| Az AA alkalmazásának előnyei és hátrányai | 167 |
| Összefoglalás | 169 |
| Összegzés | 170 |
| Utószó | 171 |
| Függelék | 173 |
| Nukleáris technika az élelmiszer-gazdaságban | 175 |
| Nyomjelzéses technika | 176 |
| Radiostimuláció | 176 |
| Élelmiszer-tartósítás | 176 |
| Nukleáris mérés- és szabályozástechnika | 177 |
| Fertőtlenítés, sterilezés | 177 |
| Radioökológia, sugárvédelem | 177 |
| Radioanalitika | 178 |
| Terminológiai kisszótár | 179 |
| Irodalom | 196 |
| Magyar nyelvű | 196 |
| Angol és német nyelvű | 200 |
| Orosz nyelvű | 211 |
| Ábrajegyzék | 213 |
| Táblázatjegyzék | 215 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.