1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A matematika csodái

Szerző
Fordító

Kiadó: Nova Irodalmi Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 254 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Számos fekete-fehér ábrával illusztrálva. Nyomatta: Fémes Á. Nyomda, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Évekkel ezelőtt én is úgy voltam a matematikával, mint a legtöbb ember. Alig értettem belőle valamit. Ennek a szigorú és kristálytiszta tudománynak még az alaptörvényei is alig akartak a fejembe... Tovább

Előszó

Évekkel ezelőtt én is úgy voltam a matematikával, mint a legtöbb ember. Alig értettem belőle valamit. Ennek a szigorú és kristálytiszta tudománynak még az alaptörvényei is alig akartak a fejembe menni! Szégyenlettem, hogy tehetségtelen vagyok és ilyen fontos fogalmakat sem tudok megérteni. Erős alsóbbrendűségi érzésem volt. Egy napon egy kedves barátom, aki mestere volt a tudományok e legnagyszerűbbikének, kitűnő magyarázatával világosságot és vigaszt öntött belém. Félelmem és kétségbeesésem rajongássá vált. Álmélkodva fedeztem fel annak a nagyszerű gondolatvilágnak ragyogó pompáját, amit a sajnos sokaktól gyűlölt matematika tár elénk.
Ennek a könyvnek főfeladata, hogy ebből a lelkesedésből adjon át valamit az olvasónak. Semmiesetre sem akar útmutatás lenni a számoláshoz, sem pedig szokásos tankönyv. Egyetlen feladata az lehet, hogy a matematikát legszebb oldaláról mutassa meg az olvasónak és hogy néhány igen fontos gondolatának ragyogó szépségeivel játszva megbarátkoztassa. Más szóval: mi nem akarunk tanulni és magolni, hanem egy csodaszép bűvös kertben akarunk sétálni, amely az emberiség fejlődésének évezredein keresztül épült fel, azáltal, hogy szigorúan logikusan sorakoztatták egymásután a gondolatokat és fogalmakat. Vissza

Tartalom

A szerző előszava5
Csak semmi félelem!
A hőmérő titka9
Szemle a számok fölött. A hőmérő beosztása használható számegyenesként. Összeadás, kivonás, szorzás és osztás pozitív és negatív számokkal. A különös kettős tagadás. A hatványozás titka. Megismerkedünk a kísérteties i-vel. Az imaginárius és komplex számok birodalma
Néhány bűvös szám23
Tréfás számok. A prímszámok és titkuk. Az eddig ismert legnagyobb prímszám. Közönséges törtek. Bosszúság a szakaszos tizedes törtekkel. A végtelen, nem szakaszos tizedes törtek és az ő különös tulajdonságuk. Az irracionális számok ésszerűtlensége. A túlzsúfolt számegyenes. Transzcendens számok. Két ijesztő, de alapvető fontosságú szám: pí és e.
Boszorkányos számolás36
Lássunk hozzá a számoláshoz! A derék és közszeretetben álló tízesnek kell segítségünkre lennie. Hátul kicsi számok akaszkodnak rája. Ezek segítségével a szorzásból összeadás, az osztásból kivonás lesz. Tizedestörteknél is megy ez! Rátalálunk a logaritmusokra! Ezek a derék manók segítenek rajtunk. A gyökvonás minden nehézség nélkül megy! A logaritmusok is a kísértetvilághoz tartoznak! Az e első titka
A varázsvessző53
János gazda nem tud összeadni és mégis helyes eredményt kap. Távolságok összeadása és kivonása. Két mérőszalag és kész a számológép. A logaritmusok is közbelépnek. Egy vessző, aminek csodás tulajdonságai vannak. Mindenféle számítás pillanatok alatt megvan! Mi mindent tud a logarléc! És mégis: a logaritmusok kísértetek!
Most pedig bemutatjuk Cosinus urat66
A nekünk kedves háromszögek. Amit már az egyiptomiak is tudtak. A nagyszerű "szamarakhídja". Megismerkedünk a szögekkel. Amire az aquárium hala tanít meg bennünket. Abszcissza- és ordináta-, x- és y-tengely, nem más, mint két egymást metsző hőmérőbeosztás. Az egységsugarú kör és a forgatható keménypapír kar. Szögfüggvénygépet szerkesztünk. Leplezzük le Cosinus urat: kicsi és szerény ember. Első trigonometriai számításunk. A három oldal: az átfogó és a két befogó. Cosinus úr bemutatja testvérét, Sinus urat. Mindketten szeretik a tréfát. Ők kormányozzák a világot. Cosinus úr kérlelhetetlen zsarnoka a földnek. Zseblámpa ismertet meg bennünket Tangens úrral. A rettenetes óriás. A trigonometria hat testvére felsorakozik előttünk. A híd, amely a kísértetvilágba vezet; e és i megmutatják hatalmukat.
A matematika nyelve99
A karfiol latin neve. Parancsok és megállapítások. A matematika jelölései. A matematika kérdőmondata és az x betű, ami mindig kérdést jelent. Mi is tulajdonképpen az egyenlet? A csatorna rácsa megtanít az egyenlet felállítására. Egyenlet megoldás konyhamérleggel. Egy kissé nehezebb egyenlet.
Ábrázolás a matematikában110
Az x és y ismeretlenek, de egyúttal változó mennyiségek is. Első egyenletünk, amely két ismeretlent tartalmaz. A függvények nagy fontossága. A legfontosabb függvény, amely megmutatja, hogyan osszuk be havi fizetésünket. Felrajzolunk egy függvényt. Dominókövek, faléc és üvegvonalzó. Az igazságtalanul rágalmazott és rettegett differenciálhányados segítségünkre siet.
Ki fél az integráltól?133
Aki keres, az talál. A titokzatos jel és amit ő elárul nekünk. x-et megszorozzuk önmagával és amit így kapunk, azt ábrázoljuk. Az első görbénk. A kör és néhány egymással rokonságban levő háromszög segít rajtunk. A differenciálhányados állandóan változik. Hogyan számíthatjuk ki a legegyszerűbben. A bádogdoboz titka. Az integrál megmutatja hatalmát. Az e hatalma megrendíthetetlen.
Az ellipszis, a hiperbola, parabola és egy háromcsúcsú kör165
Megpihenünk egy kicsit a derék körnél. Csak egy kör van! A kör egyenlete. Rajzszöggel és cérnával dolgozunk. Hogyan keletkezik az ellipszis. Hogyan jutunk el tőle a parabolához? Egy régi ismerős. A hiperbola furcsa kettőssége. Az ókor sótartója és vargakése. A körnek lehetnek csúcsai. Ismét megjelenik a kísértet!
Harc a végtelenséggel183
Nehézségek a végtelen körül. A hottentotta megmutatja az utat a megoldás felé. "Egyértelműen" egymáshoz rendelünk. Megszámlálható végtelen halmazok. Hányféle végtelen halmaz van? A végtelen elfér a mellényzsebünkben, ennek a bizonyítása. Végtelen halmazok tulajdonságai. Van-e végtelen?
Az igazi és az álgömb195
A párhuzamosak titka. Amikor az egyenest görbének látjuk. Euklides 3000 éves bölcsessége és az a kis hiba, ami belecsúszott. Varázslat a gömbfelületen. A kör, amely kisebb lesz, minél nagyobb a sugara. Az egyenes teljesen ismeretlen a körön. Berlin és Madrid közötti alagút. Hajlított és valóban görbe felületek. Az órát láncánál fogva húzzuk és így egy érdekes görbe keletkezik. A traktrix és az álgömb. Mégis lehetséges a kör négyszögesítése. Furcsa egyenesek. Egyenes és görbe vonal, sík és görbe felszín. Miért ne beszélhetnénk egyenes és görbe térről is? Borzalmas szörnyeteg merül fel látóhatárunkon: a négydimenziós tér.
Mi lehet az, aminek csak egy oldala van?221
Megismerkedünk a különös kétdimenziós lényekkel. Isten szerepét játsszuk és az egész világgal tréfát űzünk. A kétdimenziós lények kétségbeesnek. Elcsavarjuk a kétdimenziós világot, de magunk is megrémülünk. A világkörüli utazó át van szerelve, de ő maga nem tud semmiről sem. A kintornásnál is minden megfordítva van. A papírszalag görbe T2 modellje. Az, amit nem lehet szétvágni. Mi minden lesz még belőle.
A negyedik dimenzió borzalmai233
Egyszerű kísérlet, ijesztő eredmény. A világ vége. Harc a T4 körül. A józan emberi ítélet csődbejut. A legegyszerűbb négydimenziós test. A négydimenziós kocka. A T4 gömbje és ami itt a jólismert pí-ből lesz. A T4 emberei játszanak velünk. Az átforgatott kesztyű. Csukott könyvből is lehet olvasni. A T4-ben vérveszteség nélkül lehet operálni. A T4 feltétlenül halálos számunkra! Eddigi világképünk összeomlik.
Végszó252

Alexander Niklitschek

Alexander Niklitschek műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Alexander Niklitschek könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv