kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 370 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér fotóval, ábrával. |
| Előszó | 3 |
| Első rész | |
| Bevezetés az I. részhez | 7 |
| Irodalom | 12 |
| A mikrobák és a környezet | 13 |
| A fizikai tényezők hatása | 14 |
| A vegyhatás és a vegyi tényezők jelentősége | 21 |
| Bacteriophagia | 25 |
| Irodalom | 27 |
| A baktériumok változékonysága és annak jelentősége a gyakorlatban | 28 |
| Variansok, mutansok - adaptatio és modificatio | 28 |
| A környezet fizikokémiai és kémiai hatásai | 31 |
| Átvihető vagy tartós modificatiók. Félbeszakított variációk | 32 |
| Specifikus antisavók által előidézett változások az antigen-szerkezetben | 33 |
| Sugárzás által előidézett variációk | 33 |
| Másodlagos telepek. Új enzymek | 33 |
| Transformációs, transdukciós jelenségek. Parasexualis szaporodás. Lysogen-conversio | 35 |
| Irodalom | 36 |
| A baktériumok anyagcseréje | 37 |
| Biológiai oxidáció. Dehydrogenatio és respiratio. Elektrodpotenciálok. Fermentáció | 39 |
| Oxydoredukciós folyamatok vegyértékváltozással. Az energianyerés módjai víz, ill. H2O2 képzéssel | 39 |
| Redox-potenciálok. Redox-indikátorok. rH-skála | 40 |
| A kapcsolt oxidoredukciós rendszerekkel történő baktériumlégzés típusai | 44 |
| A baktériumlégzés felosztása a catalase-termelés alapján | 45 |
| Baktériumlégzés a cytochrom- és más rendszereken keresztül | 46 |
| Irodalom | 52 |
| A baktériumok nitrogénanyagcseréje | 53 |
| Aminosavak szintézise. Transaminatio | 53 |
| Az aminosavak felvétele | 55 |
| Aminosavak felhasználása | 56 |
| Az aminosavak elbontása decarboxylatio útján | 58 |
| A deaminatio módjai és termékei | 58 |
| A peptidek és fehérjék szintézise | 61 |
| Transpeptidatio | 63 |
| A mikroorganizmusok proteolytikus enzymei | 64 |
| Irodalom | 67 |
| A nucleoproteidek anyagcseréje | 68 |
| A nucleotidok két típusa (RNS, DNS) | 68 |
| A nucleinsav-frakciók elkülönítése foszfortartalom alapján | 69 |
| A nucleotidák hydrolysise. Specifikus és nem specifikus phosphatasek | 75 |
| Purinok és pyrimidinek szintézise | 75 |
| A ribose-desoxyribose, nucleosidok és nucleotidok szintézise | 76 |
| A bacteriophag hatása a gazdasejt nucleinsav anyagcseréjére | 76 |
| Irodalom | 77 |
| A baktériumok szénhidrát anyagcseréje | 78 |
| Alkoholos erjedés | 78 |
| Tejsavas erjedés | 79 |
| Propionsavas erjedés | 80 |
| Hangyasavas erjedés | 80 |
| A vajsavas butyalcoholos erjedés | 82 |
| "Oxidatív fermentáció" | 83 |
| Irodalom | 85 |
| Zsír- és lipoidanyagcsere | 86 |
| A zsírsavszintézis és -elbontás mechanizmusai | 87 |
| A zsírok szintézise zsírsavakból | 87 |
| Zsírnemű anyagok, lipoidok, szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcsere összefüggése | 89 |
| Viaszok, steroidok, phosphatidák, kötött lipoidok | 90 |
| Irodalom | 93 |
| Növekedési faktorok | 94 |
| Adenin | 95 |
| Béta-alanin | 95 |
| p-aminobenzoesav | 95 |
| Aneurin (thiamin) | 96 |
| Biotin | 96 |
| Glutamin | 97 |
| Haematin | 97 |
| Mesoinositol (hexahydroxycyclohexan) | 97 |
| L-leucin | 98 |
| Nicotinamid | 98 |
| Pantothensav | 99 |
| Acidum pimelicum | 99 |
| Pyridoxin | 99 |
| Riboflavin (laktoflavin) | 100 |
| Uracil | 100 |
| Acid. folicum | 101 |
| B12-vitamin | 102 |
| Mycobacterium phleikivonat | 102 |
| Sporogenes-faktor | 102 |
| Cholin | 102 |
| Streptogenin | 103 |
| Ascorbinsav | 103 |
| Irodalom | 103 |
| A mikroorganizmusok hatásai egymásra azonos környezetben. A mikroorganizmusok asszociációja | 104 |
| Biocoenosis és competitio | 104 |
| Antagonizmus (antibiosis) | 105 |
| Elméletek az antagonista hatások magyarázatára | 109 |
| Commensalismus, metabiosis | 110 |
| Baktériumok asszociációja | 111 |
| Symbiosis | 111 |
| Synergismus | 112 |
| A talaj mikrobiológiája | 114 |
| Általános rész | 114 |
| A szén körforgása | 117 |
| A nitrogén körforgása | 121 |
| A mikroorganizmusok kénanyagforgalma | 128 |
| A vas körforgása | 139 |
| A foszfor körforgása | 139 |
| Irodalom | 142 |
| A vizek mikrobiológiája | 143 |
| A víz szerepe a természetben | 143 |
| A vizek öntisztulása | 145 |
| A talajvíz, az artézi víz, a forrásvíz és a felszíni vizek mikroflórája | 145 |
| Az ivóvíz mikrobiológiai ellenőrzése | 147 |
| A tengerek vizének mikroflórája | 148 |
| A tengeri baktériumok mint geológiai agensek | 149 |
| A fürdővíz | 151 |
| A vizek saprobionta-rendszere | 153 |
| A vizek biológiai vizsgálatának elvei | 153 |
| Irodalom | 156 |
| A levegő mikrobiológiája | 157 |
| A szabad légköri levegő mikrobái. Cseppinfekció. Porinfekció | 157 |
| Zárt helyiségek levegőjének mikrobái | 159 |
| Kórházi cseppinfekció, porinfekció | 161 |
| A levegő mikrobáinak jelentősége az élelmiszeriparban | 162 |
| A levegő mikrobáinak eltávolítása, elpusztítása, ill. szaporodásuk gátlása | 162 |
| A levegő dezinficiálása | 162 |
| Irodalom | 163 |
| Az élelmiszerek bakteriológiája | 164 |
| A hús bakteriológiája | 165 |
| Hústermékek bakteriológiája | 167 |
| A halhús bakteriológiája | 167 |
| A tojás bakteriológiája | 168 |
| Ételmérgezések | 169 |
| A tej mikroorganizmusai | 170 |
| Tejkészítmények bakteriológiája | 173 |
| Gyümölcs- és zöldségfélék bakteriológiája | 176 |
| Gabonaneműek, a liszt és a kenyér bakteriológiája | 177 |
| Az élelmiszerek romlásáról általában | 178 |
| Irodalom | 179 |
| Az emberi szervezet testfelületének és a külvilággal összeköttetésben álló testüregeinek mikrobiológiája | 180 |
| A sértetlen kültakaró mikroflórája | 180 |
| A szem kötőhártyája | 181 |
| A testüreg mikrobái | 181 |
| Irodalom | 197 |
| Második rész | |
| Mikrobiológiai laboratóriumi technológia | 201 |
| A baktériumok tenyésztése | 201 |
| A baktérium-tenyészetek fenntartása és konzerválása | 206 |
| Az antibioticumok, a vitaminok és az aminosavak mikrobiológiai értékmérése | 212 |
| A fluorescens ellenanyagmódszer alkalmazása a bakteriológiai diagnosztikában | 216 |
| A phag-tipizálás és gyakorlati alkalmazása | 223 |
| Levegőbakteriológiai vizsgáló eljárások | 233 |
| Talajbakteriológiai vizsgáló módszerek | 240 |
| Vízbakteriológiai vizsgálati módszerek | 245 |
| Élelmiszerbakteriológiai vizsgáló eljárások | 255 |
| Irodalom | 269 |
| Az oltóanyagok termelése, ellenőrzése és alkalmazása | 270 |
| Az ellenanyagok termelését befolyásoló tényezők | 271 |
| Aktív immunizáló eljárások | 274 |
| A baktériumellenes oltóanyagok készítésének általános elvei | 276 |
| Az oltóanyagok ellenőrzésének általános elvei | 278 |
| Baktériumellenes oltóanyagok előállítása és ellenőrzése | 279 |
| Immunszérumok előállítása | 293 |
| Védőoltások értéke és rendszere | 298 |
| Diagnosztikus immunsavótermelés | 300 |
| Irodalom | 303 |
| Sterilezés, dezinficiálás | 304 |
| Mechanikus sterilezés | 304 |
| Fizikai úton történő sterilezés | 306 |
| Dezinficiálás | 322 |
| A dezinficiensek hatását befolyásoló tényezők | 323 |
| Irodalom | 337 |
| Ipari bakteriológia | 339 |
| A baktériumok iparilag termelt szintetikus termékei | 349 |
| A baktériumok iparilag fontos átalakítási tevékenysége | 361 |
| Irodalom | 363 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.