kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Tűzött kötés |
| Oldalszám: | 215 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 16 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Megjelent 500 példányban. Fekete-fehér ábrákat tartalmaz. |
| Előszó | 9 |
| Vízgazdálkodás, vízháztartás, vízforgalom és vízszállítás | 13 |
| A víz növényélettani szerepe | 13 |
| A növények vízszükséglete | 13 |
| A víz felvétele | 14 |
| A víz tulajdonságai | 20 |
| A víz transzspirációja | 25 |
| A felvett víz szállítása | 32 |
| A növények ásványi táplálkozása | 39 |
| A tápanyagok és tápelemek | 39 |
| A tápanyagok elosztása a talajban és növényben | 41 |
| Egyes tápelemek kiemelt szerepe a növekedésben és fejlődésben | 42 |
| Szerkezeti (organogen) elemek | 43 |
| A nitrogén (N) | 43 |
| A kén (S) | 47 |
| A foszfor | 48 |
| Ionhatású elemek | 50 |
| A kálium (K) | 50 |
| A kacium (Ca) | 51 |
| A magnézium (Mg) | 52 |
| Mikroelemek | 53 |
| A vas (Fe) | 54 |
| A mangán (Mn) | 55 |
| A réz (Cu) | 56 |
| A cink (Zn) | 56 |
| A molibdén (Mo) | 57 |
| A bór (B) | 58 |
| Ismeretlen fiziológiai hatásu elemek | 59 |
| A nátrium (Na) | 59 |
| A szilícium (Si) | 59 |
| A tápelemek felvétele és szállítása | 59 |
| Ionabszorpció a gyökerek "szabad" helyeiben | 59 |
| Az ionok aktív felvétele a membránokon keresztül | 61 |
| Az ionok passzív felvétele | 63 |
| Az ionok szállítása | 64 |
| Tápanyagfelvétel a levélen keresztül | 65 |
| A tápelemekkel való ellátottság | 68 |
| Tápanyagigény a vegetatív fejlődés folyamán | 68 |
| A tápelemekkel való ellátottság jelentősége | 70 |
| Az ellátottság mértéke | 70 |
| Tápanyagutánpótlás | 72 |
| A táplálék hatása a produktumok minőségére | 75 |
| A fotoszintézis | 79 |
| A fotoszintézisről általában | 79 |
| A növények csoportosítása energiaigényük alapján | 79 |
| Autotrófia a heterotrófia | 79 |
| A fotoszintézis mechanizmusa és a külső tényezők hatása a növényi produktumra | 80 |
| A napsugarak abszorbeálása | 81 |
| A fotoszintézis apparátusa | 82 |
| A foto-szakasz működése | 84 |
| A CO2 redukciója a Calvin-féle körfolyamatban | 86 |
| Eltérő típusok a fotoszintézisben; C3- és C4 típusú növények | 87 |
| A külső tényezők hatása a fotoszintézisre | 88 |
| Természetes fényviszonyok | 88 |
| A fény mennyiségi hatása a fotoszintézisre | 90 |
| A CO2 koncentráció jelentősége | 92 |
| A hőmérséklet jelentősége | 94 |
| A fotoszintézis intenzitás és terméshozma összefüggése | 96 |
| A klorofill tartalom jelentősége | 98 |
| A víz a tápanyagellátás és fotoszintézisintenzitás összefüggése | 99 |
| Légzés | 103 |
| A légzésről általában | 103 |
| A légzés fogalma | 103 |
| Az aerob és anaerob légzés különbsége | 104 |
| A kertészeti növények légzése | 106 |
| A légzést befolyásoló tényezők | 107 |
| Speciális légzési formák | 110 |
| A légzés, az érés és a tárolás összefüggései | 124 |
| Növekedés és fejlődés | 133 |
| A növekedésről általában | 133 |
| A növekedés és a fejlődés alapfogalmai | 133 |
| A fejlődés reproduktív szakaszai | 138 |
| Termésképzés és termés fejlődése | 142 |
| A termésnövekedés hormonális szabályozása | 144 |
| Az életfolyamatokat módosító külső tényezők | 163 |
| A légszennyeződések és forrásaik | 163 |
| Az immissziók hatása a növényekre | 165 |
| Immissziók hatására bekövetkező fiziológiai változások a növényben | 166 |
| Herbicidek szerepe a növekedésben | 170 |
| A herbicidek felvétele | 170 |
| A hormonális gyomirtásra használt auxin-tipusu vegyületek | 171 |
| A korszerű herbicidek általános jellemzése, a szelektivitás és szuperszelektivitás | 172 |
| A herbicidek elbomlása a növényekben és az inaktív vegyületek aktiválódása | 172 |
| A herbicidek szállítása, kötődése és felhalmozódása | 173 |
| A tárolás élettani vonatkozásai | 175 |
| Levegő összetétele a tárolóban | 176 |
| CO2 tartalom szerepe a tárolóban | 176 |
| A szellőztetés szerepe a tárolóban | 176 |
| A gyümölcsök, zöldségfélék tárolás alatti betegségei | 179 |
| CO2-tartalom okozta élettani betegségek | 180 |
| A légzés melléktermékei | 181 |
| Függelék | 181 |
| Betakarítás utáni teendők és tárolási szempontok | 183 |
| Gyümölcstárolás | 183 |
| Almatárolás | 183 |
| Körtetárolás | 189 |
| Csonthéjasok tárolása | 192 |
| Bogyósgyümölcsűek | 195 |
| Csemegeszőlő | 196 |
| Zöldségnövények tárolása | 199 |
| Olajos magvak felhasználása, tartósítása | 201 |
| Keményítőtartalmú növények tartósítása és tárolása | 202 |
| Burgonya | 203 |
| A buza | 205 |
| A kukorica | 208 |
| A rizs | 209 |
| Felhasznált irodalom | 211 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.