A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borbarát 1996. november

Magazin a borkultúráért - I. évfolyam 2. szám

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Spread Bt.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím: Borbarát
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva. Angol nyelvű összefoglalóval. Megjelenik negyedévente.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hosszú, esős napok mosták el egy kiugróan jó évjárat esélyét. Pedig reményekkel indult az esztendő, ígéretet hordozott a tavasz és a nyár. Aztán elvertek mindent a szeptemberi záporok, koraszülésbe... Tovább

Előszó

Hosszú, esős napok mosták el egy kiugróan jó évjárat esélyét. Pedig reményekkel indult az esztendő, ígéretet hordozott a tavasz és a nyár. Aztán elvertek mindent a szeptemberi záporok, koraszülésbe kergetve a szőlőültetvényeket. Sok helyütt ugyanis a gyümölcs megmentésére kényszerültek a termelők, s idő előtt kénytelenek voltak lemetszeni a fürtöket.
Hiába kémlelték az eget, figyelték az időjárás-előrejelzést a szőlészkedők, az égiek nem könyörültek, s törölték 1996-ot a nagy évjáratok sorából: komoly borok és hatalmas összeg folyt ki a legtöbb termelő kezéből.
De ez már oly sokszor történt így, hiszen a szőlőműves természeti lény: ki van szolgáltatva az időjárás szeszélyeinek, a megművelt föld termékenységének, a kezei között fejlődő növény érzékenységének. A városlakóval összehasonlítva annyival közelebb áll a természethez, mint amennyire a nő természetibb lény a férfinál. A férfinál, aki csak néma szemlélője annak, ahogy anyák és lányaik nemzedékek végtelen sora óta összesúgnak a természettel. Aki mindössze tanúja a születésnek, s amikor egy élet önmagából táplálja a jövőt. Földhöz ragadt társa az asszonynak, aki a megkapaszkodott és a terméketlen életesélyt is féltő gonddal hordozza. A férfi csodáló lehet ugyan, ám legfeljebb eszével tapogathat azután, ami a nő számára a kikerülhetetlen valóság.
Ennyire természeti lény a szőlész is. Naponta érezheti, hogy a természet áldó és kegyetlen szeszélyeinek játékszere. Nem felejtheti el tisztelni az élővilágot, amely a munkát adja a kezébe: szembesül a környezetével összhangban élő ember korlátaival és az esővel és a faggyal és a napsütéssel.
A városlakót viszont legfeljebb a közlekedés nehézségei zaklatják fel, ha keservesre fordul az időjárás. Ám a bajok okait akkor sem saját kicsinységével, hanem kortársai hibáival, gyengeségével, rossz szervezésével magyarázza. Esendőségét felejti, önbizalma egyre gyarapodik, s lassan a természet iránti tisztelet utolsó nyomait is kilúgozza belőle önkezével épített világa.
A szőlőművestől azonban tanulni lehet, ő még féli az eget: a régiek kenyerét eszi, és a jövő borát issza. Vissza

Tartalom

BORTESZT
Import borok a magyar piacon 2
Karácsonyi borok,
Szilveszteri borok 5
Kóstoló ötputtonyosokkal 9
Háttér az ötösökhöz 14
EGY BOR, KÉT RECEPT
Palotás Péter (Scampy)
- Puding aszalt sárgabarackkal
és ananászból tokaji borhabbal 16
Révész József (Gambrinus)
- Libamájpástétom és Mousse 17
ÉTTEREMTESZT
Fatál - Faragásra érett stílus 18
Múzeum - A híre jó... 19
FÖLD ALATTI MENNYORSZÁG
Pincék a főváros szélén 20
TOKAJ
Alakulnak a birtokok Tokaj -
Hegyalján 23
VENDÉGOLDAL
A légiesség itala 31
Sajt: a bor tejtestvére 34
A sajt és a bor 39
FENEGYEREKEK
Tiffán Ede 41
NAPIRENDEN
Aktuális hírek 45
Angol nyelvű összefoglaló 48
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv