kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 155 oldal |
| Sorozatcím: | Mezőgazdasági szakmunkáskönyvtár |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 13 cm |
| ISBN: | 963-230-291-5 |
| Megjegyzés: | Színes illusztrációkat tartalmaz. |
| Bevezetés | 5 |
| A környezet vizsgálata | 9 |
| Mikor megfelelő a környezet? | 9 |
| Hogyan tehetjük kedvezővé állataink környezetét? | 10 |
| A takarmányozás ellenőrzése | 15 |
| A legelő vizsgálata | 15 |
| Mire figyeljünk az őszi legelőszemle alkalmával? | 16 |
| Milyen munkálatokat végzünk ősztől tavaszig? | 17 |
| Mit ellenőrizzünk tavasszal? | 19 |
| A zöldtakarmányok, a széna és a szalma minőségének ellenőrzése | 21 |
| Milyen legyen a zöldtakarmányliszt? | 23 |
| A gyökér- és gumós takarmányok minőségének ellenőrzése | 23 |
| A silózott takarmányok vizsgálata | 24 |
| Szarvasmarháink téli karotinellátásának ellenőrzése | 25 |
| A szemes takarmányok minőségének ellenőrzése | 29 |
| Az ipari takarmányok vizsgálata | 30 |
| Milyenek legyenek a malomipari takarmányok? | 31 |
| Milyen legyen az olajipari takarmányok minősége? | 32 |
| Milyenek legyenek a cukorgyári melléktermékek? | 33 |
| Milyenek legyenek a szeszgyári melléktermékek? | 33 |
| Az állati eredetű takarmányok vizsgálata | 33 |
| Takarmánykiegészítő szerek használata | 35 |
| A keveréktakarmányok helyszíni vizsgálata | 36 |
| Hogyan ellenőrizzük azt, hogy a keveréktakarmányunkat egyenletesen elkeverték-e? | 37 |
| Hogyan ellenőrizzük egyidejűleg a vas jelenlétét és az egyenletes elkeverést? | 38 |
| Hogyan következtetünk a keményítő viszonylagos mennyiségéből a fehérjetartalomra? | 39 |
| Hogyan határozzuk meg a fehérjetartalmat? | 39 |
| Miképpen vizsgáljuk a keveréktakarmányban levő zsír avasodását? | 40 |
| Hogyan mérjük a takarmány hőmérsékletét? | 41 |
| Az ivóvíz vizsgálata | 42 |
| Mit tudunk meg a vízről megtekintéssel? | 42 |
| Milyen lehet a víz szaga? | 42 |
| Milyen legyen a víz íze? | 43 |
| Hogyan mérjük meg a víz kémhatását és kén-hidrogén-tartalmát? | 43 |
| Mivel mérjük meg a víz hőfokát? | 44 |
| Ellenőrzési feladatok takarmánykiosztáskor és itatáskor | 45 |
| Az istálló levegőjének vizsgálata | 51 |
| A levegő hőmérséklete | 51 |
| Miért kell a levegő hőmérsékletét figyelemmel kísérni? | 51 |
| Mit tehetünk, ha túlságosan hideg az istálló? | 56 |
| Mit tehetünk, ha túlságosan meleg az istálló? | 57 |
| Milyen hőmérsékletet nevezünk hidegnek vagy melegnek? | 58 |
| Miképpen győződhetünk meg arról, hogy mennyi az istállólevegő hőfoka? | 58 |
| A levegő páratartalma | 63 |
| Miért kell ismernünk a levegő páratartalmát? | 63 |
| Mennyi legyen tehát a levegő kedvező nedvességtartalma? | 65 |
| Miképpen mérhetjük meg a viszonylagos nedvességtartalmat? | 65 |
| A légmozgás sebessége | 68 |
| Miért kell ismernünk a légmozgás sebességét? | 68 |
| Mennyi lehet a légmozgás sebessége? | 70 |
| Hogyan tudjuk megállapítani a légmozgás sebességét? | 70 |
| A légáramlás iránya | 76 |
| Miért fontos a légáramlás irányának megállapítása? | 76 |
| Hogyan határozhatjuk meg a légáramlás irányát? | 76 |
| A légnyomás | 77 |
| Mi a légnyomás jelentősége az állat egészsége szempontjából? | 77 |
| Mivel mérjük a légnyomást? | 78 |
| A hősugárzás | 79 |
| Mikor kell hőt sugároznunk állatainkra? | 79 |
| Vajon milyen magasságban kell elhelyezni az infralámpát ahhoz, hogy a fiatal állat ne fázzon? | 79 |
| A megvilágítás erőssége | 82 |
| Miért szükséges az istállóban megfelelő mennyiségű megvilágítás? | 82 |
| Hogyan állapítjuk meg a világítás erősségét? | 82 |
| A zajhatás | 85 |
| Mikor lehet káros a zaj? | 85 |
| Mekkora lehet a zaj erőssége? | 85 |
| Mit tehetünk a ventillátorok zajosságának csökkentéséért? | 85 |
| A levegő portartalma | 86 |
| Miért káros a levegő portartalma? | 86 |
| Miből következtethetünk a por jelenlétére? | 86 |
| Mit tehetünk a levegő portartalmának csökkentéséért? | 86 |
| A levegő káros gáztartalma | 87 |
| Miért lehetnek károsak az istállógázok? | 87 |
| Mivel mérhetjük a gázok mennyiségét? | 88 |
| A pihenőhely vizsgálata | 95 |
| A padló felmelegedőképessége | 95 |
| Miért kell ismernünk a padló felmelegedőképességét? | 95 |
| Hogyan beszélhetjük meg a padló felmelegedőképességét? | 96 |
| Mit tegyünk, hogy megjavítsuk padlónk felmelegedőképességét? | 96 |
| A padló csúszóssága | 97 |
| Miért veszélyes a csúszós padló? | 97 |
| Hogyan becsülhetjük meg a csúszósság mértékét? | 99 |
| Mit tehetünk a csúszósság ellen? | 99 |
| A padló sérülést okozó hatása | 99 |
| Milyen sérüléseket okozhat a padló? | 99 |
| Hogyan ellenőrizzük a padozat koptatóhatását? | 99 |
| Hogyan javíthatjuk meg a padlót? | 100 |
| A padló tisztasága | 100 |
| Miért és milyen mértékben legyen tiszta a pihenőhely? | 101 |
| Hogyan tisztítjuk a padlót? | 101 |
| Hogyan ellenőrizzük a padló száradóképességét? | 101 |
| Hogyan ellenőrizzük a padló lejtését? | 102 |
| Mikor marad tiszta a sertés alom nélküli pihenőhelye? | 103 |
| Az almozás | 104 |
| Mi az almozás lényege? | 104 |
| Hogyan almozzunk? | 104 |
| A trágyaeltávolítás | 106 |
| Miért kell a trágyát eltávolítani az istállóból? | 106 |
| Hogyan távolítsuk el a trágyát? | 106 |
| Sajátos üzemelési műveletek és ellenőrzésük | 111 |
| A fejés higiéniája | 111 |
| A gépi fejés milyen hibái károsíthatják teheneink tőgyét? | 111 |
| Hogyan fejünk? | 112 |
| Veszélyek a juhok nyírásakor | 116 |
| Melyek a juhnyírás veszélyei? | 116 |
| Hol nyírjunk? | 117 |
| A tojásgyűjtés higiéniája | 117 |
| Miért káros a tojások szennyeződése? | 117 |
| Hogyan lesz tiszta a tojás? | 117 |
| Az állatok elrekesztésének és rögzítésének higiéniája | 118 |
| Miért kell megakadályozni a különféle állatcsoportok összekeveredését? | 118 |
| Hogyan akadályozzuk meg a csoportok összekeveredését? | 119 |
| Miért szükséges az állatok rögzítése? | 119 |
| Hogyan rögzíthetjük állatainkat? | 119 |
| Az állatok terelésének és szállításának higiéniája | 120 |
| Miért kell kíméletesen terelni az állatokat? | 120 |
| Milyen eszközöket használhatunk a tereléshez? | 121 |
| A fertőtlenítés | 125 |
| Betegséget okozó élőlények | 125 |
| A fertőtlenítés feltételei | 127 |
| Melyek a legfontosabb fertőtlenítőszerek? | 127 |
| Milyen fertőtlenítőgépeket használhatunk? | 129 |
| Milyen egyéb eszközök szükségesek még a fertőtlenítéshez? | 131 |
| A fertőtlenítés módja | 131 |
| Miképpen fertőtlenítsük állataink testfelületét és az állati termékeket? | 131 |
| Hogyan fertőtlenítsük az ember testfelületét és közvetlen környezetét? | 134 |
| Hogyan fertőtlenítsük az istállót és berendezési tárgyait? | 137 |
| Hogyan fertőtlenítsünk egyéb épületeket, eszközöket, gépeket? | 139 |
| Hogyan fertőtlenítsük a járműveket? | 140 |
| Hogyan fertőtlenítsük a takarmányt? | 141 |
| A kártevő állatok irtása | 143 |
| Hogyan irtsuk a rovarokat? | 144 |
| Hogyan irtsuk a rágcsálókat? | 144 |
| Mikor és hogyan irthatjuk a madarakat? | 144 |
| Állati hullák és hulladékok ártalmatlanná tétele | 145 |
| Mit tehetünk az állati hullákkal és a hullának minősülő hulladékokkal? | 145 |
| Hogyan tehetjük ártalmatlanná az almos trágyát? | 148 |
| Mit tehetünk a hígtrágyával és a szennyvízzel? | 148 |
| Irodalomjegyzék | 151 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.