kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Magyar Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 334 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-234-441-3 |
| Megjegyzés: | Raktári száma: Áe-403. |
| A betegség | 3 |
| A betegség fogalma | 5 |
| Az állatbetegségek okozta károk | 6 |
| A betegségek kifejlődése és általános tünetei | 9 |
| A betegségek keletkezésének külső és belső okai | 11 |
| A külső kórokok | 12 |
| A mechanikai hatások | 12 |
| A hőmérséklet | 13 |
| Az elektromosság | 15 |
| A sugárzások | 16 |
| Az időjárási és éghajlati tényezők | 18 |
| A szervezet anyagellátásának zavarai | 18 |
| A belső feltételek | 19 |
| A kóros folyamatok terjedése a szervezetben | 21 |
| A vérkeringési zavarok | 23 |
| Az artériás bővérűség | 24 |
| A vénás bővérűség | 25 |
| A passzív bővérűség | 26 |
| A helyi kevésvérűség | 27 |
| Az infarktus | 29 |
| A kollapszus és a sokk | 31 |
| A vérzés | 32 |
| A vérrögképződés | 35 |
| Az embólia | 38 |
| A szövetek és sejtek működési zavarai | 40 |
| A sorvadás | 41 |
| A szervezet és a sejtek vízforgalmának zavarai | 43 |
| A vizenyő | 45 |
| A kiszáradás | 47 |
| A sejtek vízforgalmának zavarai | 47 |
| A zsíranyagcsere zavarai | 48 |
| A szénhidrát-anyagcsere zavarai | 51 |
| A fehérjék és aminosavak forgalmának zavarai | 53 |
| A pigmentek képzésének és forgalmának zavarai | 57 |
| Az elszarusodás zavarai | 61 |
| Az elhalás | 62 |
| Az üszkösödés | 65 |
| A kóros szöveti elváltozások gyógyulása | 66 |
| A gyulladások | 67 |
| A gyulladásos folyamat összetevői | 68 |
| A gyulladás tünetei | 70 |
| A gyulladások feloszlatása | 71 |
| Exszudatív gyulladások | 71 |
| Proliferatív gyulladások | 76 |
| Fertőző és nem fertőző eredetű granulómák | 77 |
| A gümőkór | 78 |
| A sugárgomba-betegség | 83 |
| A takonykór | 84 |
| A gombák okozta granulómák | 85 |
| A vegyi anyagok okozta granulómák | 87 |
| A daganatok | 88 |
| A daganatok keletkezésének okai | 88 |
| A daganatok osztályozása | 89 |
| A daganatok tulajdonságai | 91 |
| A daganatok növekedése és terjedése | 92 |
| A fejlődési rendellenességek | 94 |
| A fejlődési rendellenességek megjelenési formái | 94 |
| A fejlődési rendellenességek okai | 96 |
| A betegség lefolyása | 99 |
| Az egészséges és a beteg állat életjelenségei | 101 |
| Az egészséges állatra jellemző viselkedés | 102 |
| A szarvasmarha | 102 |
| A juh | 106 |
| A sertés | 107 |
| A baromfi | 108 |
| A beteg állat felismerése | 109 |
| A testtartás | 109 |
| A mozgás | 111 |
| A viselkedés | 111 |
| Az általános állapot | 113 |
| Az általános klinikai vizsgálat | 116 |
| A test hőmérséklete | 116 |
| A láz | 119 |
| A bőr, a szőr és a szaruképletek | 123 |
| A nyálkahártyák és a nyirokcsomók | 127 |
| A légzőszervek | 131 |
| A légzés fajtái | 139 |
| A vérkeringési szervek | 141 |
| Az emésztőszervek | 145 |
| A has terjedelme és alakváltozásai | 152 |
| A húgyszervek | 159 |
| A tőgy és a tej | 162 |
| A tejmirigy vizsgálata | 162 |
| A tej érzékszervi vizsgálata | 163 |
| A beteg állat mozgása | 164 |
| Az idegrendszer | 166 |
| A "tudat" vizsgálata | 167 |
| A mérgezések | 171 |
| A mérgezések fogalma és kórhatározása | 173 |
| A beavatkozás irányelvei | 177 |
| A gyakrabban előforduló mérgezések | 181 |
| Arzénmérgezés | 181 |
| Higanymérgezés | 182 |
| Ciánmérgezés | 183 |
| Rézmérgezés | 184 |
| Báriummérgezés | 185 |
| Foszformérgezés | 186 |
| Konyhasómérgezés | 187 |
| Dikumarolmérgezés | 189 |
| Karbamidmérgezés | 190 |
| Gombatoxikózisok | 192 |
| A fuzáriumtoxinok okozta elváltozások | 192 |
| Aflatoxikózis | 193 |
| A baktériumos betegségek | 195 |
| Lépfene | 197 |
| A klosztridiumok okozta betegségek | 199 |
| A klosztridiumok okozta fertőzések | 200 |
| Rosszindulatú vizenyő | 200 |
| Sercegő üszök | 203 |
| A klosztridiumok okozta enterotoxémiák | 205 |
| A juhok enterotoxémiája | 205 |
| Bárányvérhas | 206 |
| A malacok fertőző elhalásos bélgyulladása | 207 |
| A klosztridiumok okozta intoxikációk | 208 |
| Tetanusz | 208 |
| Sertésorbánc | 211 |
| Liszteriózis | 214 |
| Baromfitífusz | 216 |
| Pasztörellózis | 220 |
| Szállítási betegség | 221 |
| Baromfikolera | 222 |
| A lovak mirigykórja | 225 |
| Kóli-baktériumok okozta betegségek | 228 |
| Az újszülött borjak és malacok kóli-hasmenése | 232 |
| A malacok fehér hasmenése | 236 |
| Ödémabetegség | 236 |
| Gümőkór | 238 |
| Brucellózis | 248 |
| A szarvasmarhák brucellózisa | 249 |
| Sertésbrucellózis | 256 |
| A kosok fertőző here- és mellékhere-gyulladása | 257 |
| A brucellózis közegészségügyi jelentősége | 258 |
| Tularémia | 259 |
| A halak hasvízkórja | 261 |
| Tőgygyulladások | 265 |
| A tőgygyulladások megelőzése | 274 |
| Vírusos betegségek (Dr. Kemény András) | 277 |
| A szarvasmarhák légző- és emésztőszervi betegségei | 279 |
| A szarvasmarhák fertőző rhinotracheitisze (IBR) | 279 |
| A szarvasmarhák járványos köhögése | 282 |
| A borjak adenovírus okozta tüdő-bélgyulladása | 283 |
| A szarvasmarhák vírusos hasmenése | 284 |
| Ragadós száj- és körömfájás | 286 |
| A sertések hólyagos betegsége (SVD) | 291 |
| Sertéspestis | 293 |
| Vírus okozta egzotikus betegségek | 296 |
| Keleti marhavész | 297 |
| Afrikai sertéspestis | 298 |
| Aujeszky-féle betegség | 300 |
| A fertőző sertésbénulás | 302 |
| A sertések vírus okozta gyomor-bélgyulladásai | 304 |
| A malacok vírusos hasmenése (TGE) | 304 |
| A sertések fertőző gyomor- és bélgyulladása | 306 |
| Egyéb állatfajok vírusos betegségei | 309 |
| Veszettség | 309 |
| Mixomatózis | 312 |
| Juhhimlő | 313 |
| A baromfi vírus okozta fertőző betegségei | 314 |
| Baromfipestis | 314 |
| Marek-féle betegség | 317 |
| A kacsák vírusos májgyulladása | 319 |
| A baromfileukózisok | 320 |
| A libainfluenza | 322 |
| A gombák okozta bőrbetegségek | 323 |
| Tarlósömör | 323 |
| A kosz | 325 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.