| Előszó | |
| Bevezetés | |
| Az állathigiénia tárgyköre és jelentősége | 15 |
| Az állathigiénia történetéből | 16 |
| Általános állathigiénia | |
| Az állat és környezete | |
| A környezet fogalma, változása | 21 |
| A szervezet reakciói a környezeti hatásokra | 22 |
| Az alkalmazkodás | 27 |
| Alkalmazkodás a meteorológiai tényezőkhöz | 28 |
| Az állatok alkalmazkodása a technológiákhoz | 35 |
| Az állatok szokása, viselkedése | 37 |
| Bioszféra | |
| A légkör | 40 |
| A talaj | 56 |
| A víz | 60 |
| Az állattartó telepek létesítésének és üzemeltetésének higiéniája | |
| A telep helyének kijelölése | 64 |
| Az épületek telepen belüli elhelyezése | 65 |
| Az istállók építésének higiéniája | |
| Építőanyagok | 69 |
| A határolószerkezetek higiéniája | 72 |
| A padozat | 78 |
| Állathigiéniai követelmények a fekvőtér padlószerkezetével szemben | 79 |
| Az istálló csatornázása | 90 |
| Általános szempontok az állattartó telepek és épületek műszaki tervdokumentációinak higiéniai értékeléséhez | 92 |
| Az állati szervezet energiaforgalma | |
| Az energiaforgalom meghatározása | 94 |
| Az állatok hőtermelése | 96 |
| Az állatok hőszabályozása | 98 |
| Az állatok hőleadása | 104 |
| Az istálló mikroklimája | |
| Az istálló hőmérséklete | 112 |
| Az istálló levegőjének nedvességtartalma | 117 |
| Az istállón belüli légáramlás | 119 |
| A lehülés nagysága | 122 |
| Az istállólevegő összetétele és szennyezettsége | 124 |
| A levegő gáznemű szennyezettsége | 124 |
| Az istállólevegő porszennyezettsége | 130 |
| Az istállólevegő élőcsíra-szennyezettsége | 133 |
| Az istálló megvilágítása | 137 |
| Az istálló szellőztetése | 140 |
| Az istálló hőegyensúlya | 146 |
| Az istálló klíma vizsgálatának általános szempontjai | 149 |
| Egyes mikroklíma-tényezők mérésére használatos módszerek | 150 |
| A takarmányozás higiéniája | |
| A takarmány és takarmányozás mint környezeti tényező | 157 |
| A hatóanyagok és az állatok ellenállóképessége közötti összefüggés | 163 |
| Az ásványi anyagok jelentőségének néhány nagyüzemi vonatkozása | 174 |
| Az ivóvíz higiéniája | |
| Az állatok vízszükséglete | 180 |
| A jó ivóvíz tulajdonságai | 183 |
| A vizet szennyező anyagok | 187 |
| A víz fertőzést közvetítő szerepe | 188 |
| Az ivóvíz vizsgálata és minősítése | 191 |
| A víz tisztítása és fertőtlenítése | 194 |
| Az etetés és itatás higiéniája | |
| Az etetés néhány alapvető takarmányozás-élettani kérdése | 197 |
| Az itatás higiéniája | 204 |
| A keveréktakarmányok etetésének higiéniája | |
| A keveréktakarmányok tárolása és felhasználása | 208 |
| A keveréktakarmányok vizsgálatának fontosabb szempontjai | 216 |
| A diétás és antibiotikum-tartalmú takarmányok | 218 |
| Antibiotikumok a takarmányban | 220 |
| A legelő és a legeltetés higiéniája | |
| A legelő növényzetének higiéniai jelentősége | 224 |
| A parazitás és fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei a legelőkön | 227 |
| A legeltetés fontosabb higiéniai szempontjai | 228 |
| A takarmánynövények és a mérgező növények okozta ártalmak | |
| A takarmánynövények okozta gyakoribb ártalmak | 231 |
| A mérgező növények okozta ártalmak | 235 |
| A növényi mérgezések osztályozása és néhány gyakoribb növényi mérgezés | 237 |
| A takarmányok penészgombás fertőzöttsége | |
| A penészgombákkal való fertőződés lehetőségei | 242 |
| A penészes takarmányok káros hatása | 243 |
| A gombatoxinok általános tulajdonságai és a toxikózisok jellemzői | 244 |
| A fertőző betegségek megelőzésének fontosabb higiéniai vonatkozásai | |
| A járványvédelmet szolgáló telepítés és üzemeltetés higiéniája | 257 |
| A járványvédelmet szolgáló településhigiénia | 258 |
| A járványvédelmet szolgáló üzemeltetés higiéniája | 261 |
| A környezet és a specifikus ellenállóképesség | |
| Általános immunbiológiai alapfogalmak | 265 |
| Egyes környezeti tényezők és az immunaktivitás kapcsolata | 268 |
| A szervezet és belső mikrobiológiai környezete | 271 |
| Az anya és az újszülött immunbiológiai kapcsolata | 273 |
| A kolosztrum jelentősége a fiatal állatok immunitásában | 274 |
| A kolosztrum jelentősége az általános ellenállóképesség kialakításában | 277 |
| Az allergia és egyes technológiai hibák kapcsolata | 278 |
| Az állati kártevők elleni védekezés | |
| A hígtrágya kezelésének és felhasználásának higiéniája | |
| A hígtrágya és általános tulajdonságai | 285 |
| A hígtrágyakezelés higiéniája | 289 |
| A hígtrágya kezelésének és felhasználásának állategészségügyi szempontjai | 295 |
| Az állatok szállítása | |
| Általános higiéniai szempontok a szállításhoz | 297 |
| A szállításból eredő károk okai és megelőzésük | 304 |
| Az állati hullák és hulladékok ártalmatlanná tétele | |
| A hulla és a hulladékok ártalmatlanná tétele | 309 |
| A hullafeldolgozó üzem | 312 |
| Fertőtlenítés | |
| Csírátlanítás mechanikai úton | 316 |
| Fizikai eljárásokon alapuló fertőtlenítés | 316 |
| Fertőtlenítés vegyszerekkel | 321 |
| Aeroszol-fertőtlenítés | 326 |
| Biológiai fertőtlenítés | 327 |
| Nagyüzemi állattartás és a környezetvédelem | |
| Általános szempontok | 331 |
| A zárt rendszerű állattartással összefüggő károsodások | 332 |
| A nagyüzemi állattartás melléktermékeinek és hulladékainak környezetszennyező hatása | 334 |
| Az állatok takarmányozásának környezetvédelmi vonatkozásai | 337 |
| Az állatokról emberre átterjedő fertőző betegségek | 338 |
| Parazitás betegségek okozta bántalmak | 339 |
| Részletes állathigiénia | |
| Nagyüzemi szarvasmarhatartás higiéniája | |
| A szarvasmarhatenyésztés gazdasági jelentősége | 343 |
| A tartástechnológiák fejlesztésének alapvető higiéniai feltételei | 344 |
| A nagyüzemi tehenészetek higiéniája | |
| A tehenészeti technológiák higiéniai vonatkozásai | 346 |
| Zárt, kötött tartású tehenészet | 346 |
| Zárt, kötetlen tartású tehenészet | 351 |
| A tehenek tartása nyitott istállóban | 354 |
| Az istálló és a tejtermelés higiéniája | 355 |
| A nagyüzemi tehenészetek állategészségügyi létesítményei | 360 |
| A borjúnevelő higiéniája | |
| A megtermékenyített pete és az anya szervezetének egysége | 364 |
| A tehenek előkészítésének hatása a kolosztrum minőségére és az újszülött ellenállóképességére | 366 |
| Az eletés higiéniája | 367 |
| A borjak mesterséges nevelésének higiéniája | |
| A borjak itatásos nevelése | 372 |
| A borjak elhelyezésének környezetigénye | 372 |
| A tej és a tejpótlók itatásának higiéniája | 376 |
| Az itatott tej minőségének higiéniai jelentősége | 378 |
| Itatásos módszerek | 379 |
| A hizlalás és a tenyészállat-nevelés környezetigénye | |
| A borjak hizlalása | 383 |
| A növendékállatok hizlalásának környezetigénye | 385 |
| A tenyésztésre szánt növendékállatok tartásának higiéniája | 386 |
| A tartási hibákkal összefüggő betegségek megelőzésének higiéniai vonatkozásai | 388 |
| A környezethatások és a szarvasmarhák vírusos betegségeinek kapcsolata | 394 |
| A borjak tarlósömöre és a környezet kapcsolata | 399 |
| A gümőkór és brucellózis elleni védekezés környezethigiéniai vonatkozásai | 401 |
| A nagyüzemi juhtartás higiéniája | |
| A juhtartás jelentősége és módozatai | 407 |
| Az anyajuhok tartása és a szaporítás higiéniája | 408 |
| A báránynevelés, -hizlalás környezetigénye | 414 |
| A nagyüzemi tartás során előforduló gyakoribb juhbetegségek | 418 |
| A nagyüzemi sertéstartás higiéniája | |
| A sertéstenyésztés közgazdasági jelentősége, a termelés mutatói | 423 |
| Technológiai rendszerek és az állategészségügy | 424 |
| A szaporítás higiéniája | 427 |
| A hizlalás környezetigénye | 448 |
| A felnevelési hibákkal összefüggő gyakoribb betegségek | 455 |
| A sertések tömegesen jelentkező emésztőszervi megbetegedései | 463 |
| A sertések tömegesen jelentkező bélgyulladásai | 469 |
| A sertések légzőszervi és egyéb betegségei elleni védekezés | 473 |
| A nagyüzemi lótartás higiéniája | |
| A lótenyésztés helyzete | 481 |
| A tenyészállatok istállói | 482 |
| A csikónevelés és hizlalás néhány higiéniai vonatkozása | 484 |
| A lovak viselkedése | 486 |
| A lovak kólikás betegségeinek megelőzése | 488 |
| A nagyüzemi baromfitenyésztés higiéniája | |
| Általános higiéniai szempontok | 493 |
| A nagyüzemi baromfitelepek szervezésének és üzemeltetésének higiéniai szempontjai | 496 |
| Higiéniai elvek az istálló üzemeltetéséhez | 498 |
| A szaporítás és a mesterséges keltetés higiéniája | 505 |
| Higiéniai szempontok a tojótyúkok nagyüzemi tartásához | 513 |
| A csibenevelés és -hizlalás higiéniája | 518 |
| A nagyüzemi kacsatartás higiéniája | |
| A kacsatartás higiéniai feltételei | 523 |
| A törzsállomány tartásának higiéniája | 523 |
| A naposkacsák tartásának higiéniája | 525 |
| A pecsenyekacsa-nevelés higiéniája | 527 |
| A nagyüzemi lúdtartás higiéniája | |
| A fejlesztés általános szempontjai | 529 |
| A törzsállomány tartásának higiéniája | 530 |
| A naposlibák nevelésének higiéniája | 533 |
| A növendékludak tartásának higiéniája | 535 |
| A hizlalás fontosabb környezetigénye | 535 |
| Töméssel való hizlalás | 536 |
| A nagyüzemi pulykatartás higiéniája | |
| A tenyész- és árutermelő állomány tartásának főbb higiéniai vonatkozásai | 537 |
| A napospulykák nevelése | 539 |
| A tartási hibákkal összefüggő nagyobb gazdasági kárt okozó baromfibetegségek | |
| Tollcsipkedés és kannibalizmus | 543 |
| Gombák okozta betegségek | 544 |
| A tojótyúkok "ketrecbénulása" | 546 |
| Higiéniai szempontok a kacsák és libák salmonellosisának megelőzéséhez | 548 |
| A baromfi orsóférgessége megelőzésének higiéniai vonatkozásai | 550 |
| A házinyúl nagyüzemi tartásának higiéniai vonatkozásai | |
| A nyúltelep elhelyezése, épületei és berendezései | 552 |
| A szaporítás környezetélettani szempontjai | 554 |
| A hizlalás környezetigénye | 556 |
| A tartási és takarmányozási hibákhoz kapcsolódó gyakoribb betegségek | 557 |
| Irodalomjegyzék | 561 |
| Tárgymutató | 563 |