kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 601 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 18 cm |
| ISBN: | 963-230-194-5 |
| Megjegyzés: | Dr. Kovács Ferenc szerző által dedikált példány. Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal. |
| Előszó | |
| Bevezetés | 21 |
| Az állathigiénia tárgyköre és jelentősége | 21 |
| Az állathigiénia történetéből | 22 |
| Általános állathigiénia | |
| Az állat és környezete | |
| A környezet fogalma, változása | 27 |
| A szervezet reakciói a környezeti hatásokra | 28 |
| Bioszféra | |
| A légkör | 55 |
| Az állattartó telepek létesítésének, fejlesztésének és üzemeltetésének higiéniája | |
| A telep helyének kijelölése | 68 |
| Domborzati viszonyok | 70 |
| Az épületek telepen belüli elhelyezése | 70 |
| Az istállók építésének higiéniája | |
| Építőanyagok | 73 |
| A határolószerkezetek higiéniája | 76 |
| A padozat | 80 |
| Az istálló csatornázása | 88 |
| Szempontok az állattartó telepek és épületek műszaki tervdokumentációinak higiéniai értékeléséhez | 88 |
| Az állati szervezet energiaforgalma | |
| A környezeti tényezők hatása az energiaforgalomra | 95 |
| Az állatok hőtermelése | 96 |
| Az állatok hőszabályozása | 99 |
| Az állatok hőleadása | 104 |
| Az istálló mikroklimája | |
| Az istálló hőmérséklete | 111 |
| Az istálló levegőjének nedvességtartalma | 116 |
| Az istállón belüli légáramlás | 118 |
| A lehülés nagysága | 120 |
| A mikroklíma jellemzése a hőérzet alapján | 121 |
| Az istállólevegő összetétele és szennyezettsége | 121 |
| Az istálló megvilágítása | 133 |
| Az istálló szellőztetése | 135 |
| Az istálló hőegyensúlya | 140 |
| A takarmányozás higiéniája | |
| A takarmány és a takarmányozás mint környezeti tényező | 149 |
| Az ipari abrakkeverékek etetésének higiéniája | 151 |
| Az ipari abrakkeverékek tárolása és felhasználása | 154 |
| Az ipari abrakkeverékek és egyéb takarmányok vizsgálatának fontosabb szempontjai | 180 |
| A diétás és antibiotikum-tartalmú takarmányok | 189 |
| Az ivóvíz higiéniája | |
| Az állatok vízszükséglete | 208 |
| A jó ivóvíz tulajdonságai | 210 |
| A vizet szennyező anyagok | 213 |
| A víz fertőzést közvetítő szerepe | 214 |
| Az ivóvíz vizsgálata és minősítése | 217 |
| A víz tisztítása és fertőtlenítése | 221 |
| Az etetés és itatás higiéniája | |
| Az etetés néhány alapvető takarmányozás-élettani kérdése | 223 |
| Az itatás higiéniája | 229 |
| A legelő és a legeltetés higiéniája | |
| A legelő növényzetének higiéniai jelentősége | 232 |
| A parazitás és fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei a legelőkön | 234 |
| A legeltetés fontosabb higiéniai szempontjai | 235 |
| A takarmánynövények és a mérgező növények okozta ártalmak | |
| A takarmánynövények okozta gyakoribb ártalmak | 238 |
| A mérgező növények okozta ártalmak | 242 |
| A növényi mérgezések osztályozása és néhány gyakoribb növényi mérgezés | 243 |
| A takarmányok penészgombás fertőzöttsége | |
| A penészgombák elszaporodásához szükséges környezeti feltételek | 247 |
| A penészes takarmányok káros hatásai | 248 |
| A penészgombákkal való fertőződés lehetőségei | 249 |
| A gombatoxinok képződése és meghatározása | 250 |
| Penészgomba-toxikózisok | 253 |
| A fertőző betegségek megelőzésének fontosabb higiéniai vonatkozásai | |
| A telepítés és üzemeltetés járványvédelmi szempontjai | 273 |
| A járványvédelmet szolgáló üzemeltetés higiéniája | 276 |
| A környezet és a specifikus ellenállóképesség | |
| Általános immunbiológiai alapfogalmak | 279 |
| Egyes környezeti tényezők és az immunaktivitás kapcsolata | 282 |
| A szervezet és belső mikrobiológiai környezete | 288 |
| Az anya és az újszülött immunbiológiai kapcsolata | 291 |
| A kolosztrum jelentősége a fiatal állatok immunitásában | 292 |
| Az allergia és egyes technológiai hibák kapcsolata | 295 |
| Az állatok szállítása | |
| Általános higiéniai szempontok a szállításhoz | 297 |
| A szállításból eredő károk okai és megelőzésük | 302 |
| Fertőtlenítés | |
| Csírátlanítás mechanikai úton | 307 |
| Fizikai eljárásokon alapuló frtőtlenítés | 307 |
| Fertőtlenítés vegyszerekkel | 313 |
| Aeroszolfertőtlenítés | 319 |
| Biológiai fertőtlenítés | 320 |
| A hígtrágya fertőtlenítésének lehetőségei | 323 |
| Az állati eredetű élelmiszerek termelése és a környezetvédelem | |
| Általános szempontok | 325 |
| A takarmánygazdálkodás és takarmányozás környezetvédelmi vonatkozásai | 326 |
| Az állatállomány koncentrálódásával összefüggő környezetvédelmi kérdések | 332 |
| A nagyüzemi állattartó telepeken keletkező hulladékok és melléktermékek környezetszennyező hatása | 335 |
| A hígtrágya | 341 |
| Ajánlások a hígtrágya elhelyezésére | 352 |
| Állatokról emberre átterjedő fertőző és parazitás betegségek | 323 |
| Részletes állathigiénia | |
| A nagyüzemi szarvasmarhatartás higiéniája | |
| A tehenészeti technológiák higiéniai vonatkozásai | 365 |
| A termelési rendszerek és az állategészségügy kapcsolata | 387 |
| A nagyüzemi tehenészetek állategészségügyi létesítményei | 388 |
| A borjúnevelés higiéniája | |
| A megtermékenyített petesejt és az anya szervezetének egysége | 392 |
| A tehenek előkészítésének hatása a kolosztrum minőségére és az újszülött borjak ellenállóképességére | 394 |
| Az elletés higiéniája | 398 |
| A borjak mesterséges nevelésének higiéniája | 400 |
| A különböző helyekről származó borjak nagyüzemi nevelésének higiéniája | 411 |
| A hízlalás és a tenyészállat-nevelés környezetigénye | |
| A borjak hízlalása | 413 |
| A növendék állatok hízlalása | 414 |
| A tenyésztésre szánt növendék állatok tartáshigiéniája | 415 |
| A tartási hibákkal összefüggő betegségek megelőzésének higiéniai vonatkozásai | 417 |
| A nagyüzemi juhtartás higiéniája | |
| A juhtartás jelentősége és módozatai | 431 |
| Az anyajuhok tartása és a szaporítás higiéniája | 432 |
| A báránynevelés, és -hízlalás környezetigénye | 438 |
| A nagyüzem itartásban előforduló gyakoribb juhbetegségek | 440 |
| A nagyüzemi sertéstartás higiéniája | |
| A sertéstenyésztés gazdasági jelentősége | 447 |
| Technológiai rendszerek és az állategészségügy | 448 |
| A szaporítás higiéniája | 450 |
| A malacok különböző korban való elválasztásának biológiai és ökonómiai vonatkozásai | 466 |
| A ketreces sertéstartás higiéniai vonatkozásai | 474 |
| A hízlalás környezetigénye | 477 |
| A felnevelési hibákkal összefüggő gyakoribb betegségek | 483 |
| A sertések tömegesen jelentkező emésztőszervi megbetegedései | 493 |
| A sertések légzőszervi és egyéb betegségei elleni védekezés | 500 |
| A nagyüzemi baromfitenyésztés higiéniája | |
| Általános higiéniai szempontok | 507 |
| A nagyüzemi baromfitelepek szervezésének és üzemeltetésének higiéniai szempontjai | 509 |
| A szaporítás és a mesterséges keltetés hsigiéniája | 518 |
| A nagyüzemi tyúktenyésztés higiéniája | |
| Higiéniai szempontok a tojótyúkok nagyüzemi tartásához | 528 |
| A csibenevelés és -hízlalás higiéniája | 532 |
| A nagyüzemi kacsatartás higiéniája | |
| A kacsatartás higiéniai feltételei | 538 |
| A törzsállomány tartásának higiéniája | 538 |
| A kacsatartás és -hízlalás higiéniája | 540 |
| A nagyüzemi lúdtartás higiéniája | |
| A fejlesztés általános szempontjai | 544 |
| A törzsállomány tartásának higiéniája | 545 |
| A lúdnevelés és -hízlalás higiéniája | 548 |
| A nagyüzemi pulykatartás higiéniája | |
| A tenyész- és árutermelő állomány tartásának főbb higiéniai vonatkozásai | 552 |
| A növendék pulykák nevelése | 555 |
| A tartási hibákkal összefüggő nagyobb gazdasági kárt okozó baromfibetegségek | |
| Tollcsipkedés és kannibalizmus | 559 |
| Gombák okozta betegségek | 560 |
| A ludak kloáka- és péniszgyulladása | 562 |
| Higiéniai szempontok a kacsák és a libák paratyphusának (salmonellosis) megelőzéséhez | 564 |
| A baromfi orsóférgessége (ascaridosis) megelőzésének higiéniai vonatkozásai | 566 |
| A házinyúl nagyüzemi tartásának higiéniai vonatkozásai | |
| Az anyanyúl termelése és a környzete | 570 |
| A szaporítás higiéniája | 572 |
| A nyúlhízlalás higiéniája | 578 |
| A nagy- és kisüzemi árutermelés kapcsolata | |
| A nagy- és kisüzemi árutermelés állat-egészségügyi vonatkozásai | 583 |
| A termelőhelyen ható tényezők befolyása az élelmiszerek minőségére | |
| Genetikai tényezők | 588 |
| A tartástechnológia hatása a minőségre | 589 |
| A takarmány hatása a minőségre | 590 |
| Az állatok fertőzöttsége és a minőség | 592 |
| Irodalom | 593 |
| Név- és tárgymutató | 595 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.