A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Állattartás, feldolgozás, géphasználat

Szerző

Kiadó: Biokultúra Egyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 340 oldal
Sorozatcím: Biogazda
Kötetszám: 3
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-04-4853-X
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az emberséges magatartás a társadalom egyik alapelve. A biológiai gazdálkodás hívei hasonló bánásmódot, "állatságos" állattartást követelnek.
Milyen minőségű a magyar hús és tej, milyen formában fogyasztható egyáltalán? Van-e, vagy mikor lesz biohús, biotej Magyarországon? Az olvasó e kérdésekkel is találkozik a sorozatot záró kötetben. Az embergyógyászatban olyan - sokáig vitatott - természetes gyógyítási módokról, mint a homeopátia, akupunktúra, akupresszúra ugyancsak tájékozódhatunk az állatorvoslás területén.
Az élelmiszerek kímélő tárolásáról, feldolgozásáról külön fejezet szól. Az ellenőrzött és minősített bioáru e folyamatban sem szennyeződhet. Jó lenne, ha mihamarabb minél több kiváló és biominőséget adó feldolgozó, szárító, konzerváló kisüzem alakulna hazánkban.
A biológiai, vagy ökológiai borok ismertté váltak a világban, hasonló magyar boroknak is akadna piac. A szőlőtermesztéstől a borkészítésig minden fázis szigorúan szabályozott.
Legyen a szelíd növényvédelem... Tovább

Fülszöveg

Az emberséges magatartás a társadalom egyik alapelve. A biológiai gazdálkodás hívei hasonló bánásmódot, "állatságos" állattartást követelnek.
Milyen minőségű a magyar hús és tej, milyen formában fogyasztható egyáltalán? Van-e, vagy mikor lesz biohús, biotej Magyarországon? Az olvasó e kérdésekkel is találkozik a sorozatot záró kötetben. Az embergyógyászatban olyan - sokáig vitatott - természetes gyógyítási módokról, mint a homeopátia, akupunktúra, akupresszúra ugyancsak tájékozódhatunk az állatorvoslás területén.
Az élelmiszerek kímélő tárolásáról, feldolgozásáról külön fejezet szól. Az ellenőrzött és minősített bioáru e folyamatban sem szennyeződhet. Jó lenne, ha mihamarabb minél több kiváló és biominőséget adó feldolgozó, szárító, konzerváló kisüzem alakulna hazánkban.
A biológiai, vagy ökológiai borok ismertté váltak a világban, hasonló magyar boroknak is akadna piac. A szőlőtermesztéstől a borkészítésig minden fázis szigorúan szabályozott.
Legyen a szelíd növényvédelem mintájára az eszköz- és géphasználat is szelíd és takarékos. Végül megtudhatjuk, merre billen az energiamérleg, és hogyan szerepel az összehasonlításban az újrahasznosító biogazdálkodás. Vissza

Tartalom

Előszó a magyar kiadáshoz11
A sorozat lezárul12
Tisztelt Olvasó!14
"Állatságos" állattartás15
Márai Géza: A bioállattartás alapjai15
Elvek, fogalmak, irányzatok15
Az állattartás helyzete és lehetőségei19
Marthe Kiley Worthington: Etika, etológia és konfliktusok24
Anita Idel: Állattartási gondok az átállás után26
Márai Géza: Összefüggések, kapcsolatok és anomáliák28
Az iparszerű, koncentrált állattartás gondjai28
A környezetileg érzékeny területek (ESA) állattartása31
Nemzeti parkok és természetvédelmi területek állattartása34
Trágyatermelés, -kezelés és terhelés37
Márai Géza: Állat, környezet- és tájkultúra41
Reichl Gábor: Környezetbe illeszkedés és tájgazdálkodás41
Állattartási környezetterhelés és -rombolás43
Termékeny talaj - egészséges, jól termelő állomány46
Népi állattartási példák49
A hús- és tejminőség természetes befolyásolása53
Márai Géza: Tenyésztés és genetika57
A biológiai minősítésű állattenyésztés alapjai57
Fajtapolitika59
Az őshonosoktól a korszerű hibridekig63
Génmanipulációs biotechnológia hatalmas kérdőjelekkel66
Márai Géza: Tartási és gondozási szempontok70
Másképpen, más szemlélettel70
Reichl Gábor: Az állattartás épületei70
Szabadtartás, vándorlaztatás77
Az alap: jó takarmány- és tápanyagismeret79
Márai Géza: Takarmányozási általános tudnivalók81
Barcsák Zoltán: Legeltetés, legeltetés és még mindig legeltetés81
Elsősorban tömegtakarmányok83
Takarmányminőség és környezetvédelem86
Vélemények a takarmánykiegészítőkről102
Jóízűen és természetesen104
A takarmányok étrendi hatása104
Márai Géza: Egészséges állat - ellenállóképesség és megelőzés110
A természetes ellenálló képesség fokozása110
Szabó István: Fertőzöttség és a betegségek megelőzése112
Szabó István: Az antibiotikum-spirál114
Susanne Padel: Természetes védekezési módok116
Vissyné Takács Mara: Az állattartás gépesítése, eszközellátása122
Szemelvények a jelentősebb állatfajták tartásából123
Mezei Mihály: Szarvasmarha123
Tartás a biogazdaságban125
Juhászat139
Milyen fajtát?139
Tartási feltételek140
A juhágazat és a legelő kapcsolata141
A takarmányalapot befolyásoló főbb tényezők142
Buzás Attila: Kecske146
Hogyan vegyünk kecskét?146
Tartásmód147
Michael Baldenhofer: Sertéstartás149
Istállók149
Takarmányozás154
Szállítás és vágás156
Friedhelm Deerberg: Baromfi161
Baromfiólak162
Szalay István: Kettős hasznosítású tyúkfajták167
Lótartás171
Egyéb állatok173
Mézes Miklós: Nyúl173
Mézes Miklós: Halgazdaság175
Pacs István: Csigatenyésztés176
Gilisztaszaporítás: Pacs István177
Szalay László: Méh, méhészet, bioméhészet179
A bioméz előállításának feltételei (Biokultúra Egyesület)180
Gyakorlati modell példák (GATE Takarmányozástani Tanszék)182
Burián László: Kímélő tarolás, feldolgozás187
Bevezetés187
Mikrobiológiai ismeretek190
Vízállapot és mikrobás romlás190
pH és mikrobális állapot191
Mikroorganizmusok hőtűrése192
Aszalás, szárítás193
A szárítás technológiája194
Szárítók196
Zöldségek szárítása198
Gyümölcsök szárítása200
Tejsavas erjesztés201
Házi savanyítás201
Savanyúságkészítés202
Hőkezeléses tartósítás205
Sózás211
Ecetgyártás212
Orleans-i eljárás212
Pasteur módszere213
Gyorsmódszer213
Ételízesítők gyártása214
Mustárkészítés214
Szalay László: Méhészeti termékek215
A méz215
A virágpor217
Méhkenyér218
Propolisz218
Méhpempő218
Méhméreg219
Méhviasz219
Kerényi Zoltán: Szőlőfeldolgozás és borkészítés219
Mi is a biobor?219
A szőlőfeldolgozás220
A szüretelés220
Borkészítés221
Bioborok készítésének általános előírásai225
Főbb szempontok225
Alkalmazható eljárások és anyagok összefoglalása225
Ellenőrzés és minősítés226
A biobor készítésének feltételrendszere (Biokultúra Egyesület)228
A bioborok piaca234
Kenyérsütés234
Márai Géza: Állati termékek feldolgozása, tárolása237
Állati termékek fogyasztása238
Barát vagy ellenség?241
Biztonságos biohús243
Biológiai alapszempontok245
Tejfeldolgozás245
Vágóállat-feldolgozás251
Tojáskezelés251
Györffy Sándor: Kertészeti termények átmeneti tárolása252
Befolyásoló tényezők252
A tárolás körülményei253
A tárolás munkái255
Ruda Győző: Tárolási módok256
Roszik Péter: Raktározott termények védelme259
Feldolgozva is garantált legyen260
Bioélelmiszerek gyártásának ellenőrzése260
Minőségtanúsítás261
Andor Domokos: Szelíd és takarékos eszköz- és géphasználat264
Kézi eszközök264
Talajművelők264
Tápanyagpótlás268
Vetés, ültetés272
Növényvédelem273
Metszőollók, fűrészek276
Gyepápolók277
Betakarítás277
Géphajtású eszközök280
Erőgépek üzemeltetése281
Talajművelő gépek használata282
Vetőgépek293
Ültetőgépek293
A tápanyagpótlás gépei295
Növényvédő gépek299
Öntözés300
Metszőberendezések302
Betakarítás gépei304
Az anyagmozgatás gépei315
Szárítás315
Barótfi István: Merre billen az energiamérleg?318
Energia és biogazdálkodás318
A megújuló energiaforrások320
Felhasznált és ajánlott irodalom331
Név- és tárgymutató336
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv