kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 133 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 16 cm |
| ISBN: | 963-232-958-8 |
| Megjegyzés: | Tankönyvi száma: Á-023. Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| Dr. Horváth JÓzsef: Tejgazdaságtan | |
| A tehéntej összetétele és tulajdonságai | 3 |
| A tej táplálkozási értéke | 6 |
| A tejnyeréssel és tejkezeléssel kapcsolatos mikrobiológiai alapismeretek | 6 |
| A jó minőségű tej | 8 |
| Tisztítás és csírátlanítás | 10 |
| A tisztítás és csírátlanítás technológiája | 14 |
| A kézi tisztítás és csírátlanítás technológiája | 14 |
| A kézi vezérlésű gépi tisztítás és csírátlanítás technológiája | 14 |
| Programvezérlésű és automatikus gépi tisztító- és csírátlanítórendszer | 15 |
| Föld alatti tejvezetékek tisztítási technológiája | 16 |
| A technológiai műveletek sorrendje | 16 |
| A tej kezelése | 17 |
| Elsődleges tejkezelés | 18 |
| A tej másodlagos kezelése | 21 |
| A tej begyűjtése kisüzemekből | 24 |
| A tej átadása tejipari feldolgozás céljára | 25 |
| A tej vizsgálata | 27 |
| A tejkezeléssel kapcsolatos munkák szervezése | 35 |
| A tejből készült fontosabb készítmények | 38 |
| A fogyasztói tej készítése | 38 |
| A vajkészítés | 39 |
| A túró készítése | 40 |
| A sajt készítése | 41 |
| Dr. Stefler József: A húshasznosítású tehéntartás technológiája | |
| Az anyatehén nyilvántartása | 45 |
| Az anyatehén szaporítása | 45 |
| Az ellés időpontja | 46 |
| A termékenyítés módja | 46 |
| Az elletés módja | 48 |
| Az anyatehén takarmányozása | 49 |
| Az anyatehén takarmányigénye | 49 |
| Takarmányozási módok és lehetőségek az anyatehéntartásban | 50 |
| Az anyatehén elhelyezése | 55 |
| Az istálló nélküli tartás | 55 |
| Az anyatehéntartás épületei | 57 |
| A gépesítés lehetőségei az anyatehéntartásban | 59 |
| A borjakkal kapcsolatos teendők | 61 |
| Higiéniai előírások az anyatehéntartásban | 62 |
| Az anyatehéntartás szervezése | 63 |
| A dolgozók feladatai | 63 |
| A dolgozók munkaideje és elhelyezése | 65 |
| Az anyatehéntartásban használatos bizonylatok | 66 |
| A dajkatehéntartás alapelvei | 66 |
| Dr. Boda Imre: A szarvasmarha-hizlalás technológiája | |
| A szarvasmarha-hizlalás jelentősége és célja | 70 |
| A szarvasmarha növekedésének és vágóértékének összefüggése | 70 |
| A vágómarhák minősítése | 71 |
| Hizlalási módok | 75 |
| Borjúhizlalás | 77 |
| A hízó borjak takarmányozása | 77 |
| Fehér húsú borjú hizlalása | 77 |
| A hízó borjak itatása | 78 |
| A borjúhízlalás teczhnológiája | 79 |
| Kiselejtezett tehenek feljavítása | 79 |
| Növendék bikák hizlalása | 81 |
| Életkor és testtömeg a hízóba állításkor | 81 |
| A növendék hízó bikák takarmányozása | 82 |
| A gazdaságos takarmányozás általános elvei | 82 |
| A növendék hízó bikák táplálóanyag-szükséglete | 82 |
| A hizlalás intenzitása | 83 |
| Növendék bikák hizlalása tömegtakarmányokkal és melléktermékekkel | 84 |
| Növendék bikák hizlalása tömegtakarmányokkal nyáron | 84 |
| Növendék bikák hizlalása tömegtakarmányokkal télen | 85 |
| Növendék hízó bikák monodiétás takarmányozása | 86 |
| A szántóföldi melléktermékek jelentősége a növendék bikák hizlalásában | 87 |
| Növendék bikák hizlalása mezőgazdasági feldolgozó ipari melléktermékekkel | 88 |
| Növendék bikák intenzív hizlalása | 89 |
| Hizlalás abrakkal | 90 |
| Hizlalás tápokkal és koncentrátumokkal | 91 |
| A növendék hízó bikák elhelyezése | 94 |
| Kötetlen rendszerű csoportos tartás | 94 |
| Mélyalmos istállók | 95 |
| Rácspadozattal kombinált pihenőbokszos istállók | 98 |
| Teljes rácspadozatú istállók | 99 |
| Lekötéses rendszerű tartás | 101 |
| Az etetés technikája | 102 |
| A jászol kiképzése és elhelyezése | 102 |
| Az etetés módja | 104 |
| A takarmányok kiosztása | 105 |
| Az önetetés | 107 |
| A növendék hízó bikák ivóvízellátása | 110 |
| Az almozás és a trágyaeltávolítás módja | 110 |
| Almozás és trágyaeltávolítás mélyalmos istállóban | 111 |
| Almozás és trágyaeltávolítás lekötéses rendszerű istállóban | 112 |
| Trágyaeltávolítás rácspadozatú istállóból | 113 |
| A hígtrágya kezelése és fölhasználása | 114 |
| A növendék hízó bikák technológiai tűrése | 114 |
| Karanténozás | 117 |
| A növendék hízó bikák ápolása | 118 |
| A növendékbika-hizlalásban használatos bizonylatok | 118 |
| Munkarend a hízóbika-istállóban | 120 |
| A vágómarhák szállítása | 121 |
| A továbbtenyésztésre nem kerülő üszők hizlalása | 124 |
| Üszőhizlalás | 124 |
| Üszük elhasznosítása | 125 |
| Munkaszervezés a szarvasmarha-hizlalásban | 127-133 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.