A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés 1.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 405 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakiskolák tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: III-13/1.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Első rész
Alapismeretek
I. Állattani alapismeretek...............3
Az állatok testének felépítése. A szervezet vegyi összetétele .....3
A sejt .................................4
A szövet...............................4
A szerv ..............................5
Szervrendszer .............................6
Szervezet...........................6
Az állatok rendszere...............................6
II. Kémiai ismeretek..................29
Az élő szervezet és környezet kapcsolata ...............29
Az élő szervezet anyagai és tulajdonságai..................29
Az anyag............................................29
Az anyag változásai......................30
Az anyag megmaradása és felépítése ............31
Az anyagok osztályozása................................31
Az elemek jele, vegyértéke és affinitása ........ 33
A vegyületek képletei és a kémiai egyenletek............34
A vegyületek csoportosítása .............. 35
Fémes elemek.................................36
Nem fémes elemek ..................37
Szénvegyületek...........................40
A szerves savak.............................41
Szénhidrátok..........................................41
Zsírok és olajok........................................43
A nitrogéntartalmú vegyületek..........................43
A nitrogén körforgása .................44
Oldatok .................................44
Egyéb szerves vegyületek ..............45
Első fejezet
Állatbonctan és élettan
Bevezetés...............................47
I. Az állati test beosztása és tájai............47
A fej tájékai ........................47
A törzs tájékai ......................................49
A végtagok tájéka....................................50
II. Mozgásszervek rendszere ............................51
Csontrendszer..................................51
Az állati test csontjai ................................55
Izomrendszer .................60
Emésztőszerv-rendszer .............................63
Belső anyagforgalom .....................74
Érrendszer...............................75
Légzőszervek ..........................83
Kiválasztószervek ........................86
Az ivarszervek ....................89
Belső elválasztású mirigyek ..............106
Idegrendszer .....................109
Érzékszervek ..................................111
A kültakaró és képletei ................116
Második fejezet
Általános állattenyésztéstan
III. Tenyésztési biológia .....................121
Az állattenyésztés fogalma, népgazdasági jelentősége .... 121
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás .........123
Az állati szervezet és a környezet............127
A takarmányozás hatása...............128
Az éghajlat hatása .................131
A gyakorlás és a mozgás hatása ............133
Örökléstani alapfogalmak................134
Változékonyság ...................135
Öröklődés...........................137
A szerzett tulajdonságok átöröklése ...........138
A betegségek átöröklése................139
Fejlődés. Növekedés ..................140
A meghonosulás.....................141
Tenyésztési rendszertan.................143
Faj ........................143
Fajta........................144
Alfajta (válfajta), tájfajta...............149
Tenyészet, törzstenyészet, törzs, család, vérvonal.....151
A fajta megválasztásának irányelvei..........153
IV. A gazdasági állatok tenyésztési módszertana ......154
Tenyészkiválasztás (szelekció)..............154
Kiválasztás az egyed tulajdonságai alapján........154
Külső tulajdonságok..................157
A gazdasági állatok testtájai ......... . . . . 157
Gazdasági állataink típusai..............158
Kültakaró, szín .......................160
Tápláltsági állapot .................161
Arányosság .....................162
Testméretek felvétele ............... 164
Küllemi bírálat....................169
Belső értékmérő tulajdonságok .............170
Termelőképesség. Takarmányértékesítőképesség.....170
Konstitúció .........................176
Termékenység. Szaporaság ..............180
Kor............................181
Fejlettség ...........................181
Igényesség, igénytelenség...............182
Ellenállóképesség, edzettség ..............182
Vérmérséklet.....................183
Rossz szokások ...................184
Szellemi képességek .................184
A formalizmus....................185
Törzskönyvezés ...................186
Kiválasztás az ősök tulajdonságai alapján ........ 191
Kiválasztás az utódok tulajdonságai alapján.......193
Az ivadékvizsgálat módszerei........ ......197
Párosítás .......................199
Tenyésztési eljárások ......................200
Fajtatiszta tenyésztés.................201
Rokontenyésztés, beltenyésztés ........... 202
Keresztezés .........................203
Haszonállatelőállító keresztezés ...........204
Fajtaátalakító keresztezés .............209
Új fajtát előállító keresztezés.........210
Cseppvérkeresztezés................210
V. Szaporodásbiológia .......................211
Ivarérettség, tenyészérettség. Ivarjelleg..........211
A nőstény ivarzása. A hím párzási ingere ...........216
A párzás és megtermékenyülés ..............218
A pároztatás módszerei..................221
Mesterséges megtermékenyítés.............. . 223
Egy hímre hány anyaállat számítandó? ...........227
A vemhesség .....................228
Az ellés .......................230
Az anya és az újszülött ápolása ellés után........233
Növendékállatok felnevelésének alapelvei.........235
Harmadik fejezet
Takarmányozástan
A takarmányok alkotórészei...............239
A takarmányok összetétele ..............239
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma......240
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai........241
A takarmányok nitrogénmentes alkotórészei .....243
A takarmányok ásványi anyagai ...........245
A vitaminok ....................247
A vitaminok pótlása . .................250
A takarmányok tápértékének meghatározása és számítása. . 251
A takarmányok zsírtermelő képessége ......... 252
A takarmányok táplálóértékének kifejezése.......253
Keményítőérték-arány és fehérjekoncentráció......254
A takarmányok értékelése ..............256
Háziállataink táplálóanyag szükségletének kiszámítása.........258
A takarmányok ismertetése........................261
A takarmányok csoportosítása ............261
Zöldtakarmányok ..................262
Legelő és legeltetés.....................264
Fűféle zöldtakarmányok .....................267
Pillangósvirágú zöldtakarmányok ..........268
Egyéb zöldtakarmányok ................270
Zöldtakarmány keverékek....................271
A zöldtakarmányozás folytonosságának biztosítása .... 273
Zöld futószalag ...................273
Szálastakarmányok .................273
Szénafélék........................273
Szalmafélék....................279
Törek- és polyvafélék ................280
Silótakarmányok ..................281
Gyökér-, gumós,- és húsostermésű takarmányok .... 282
Abraktakarmányok..................284
Gabonamagvak ..................285
Hüvelyes magvak .................286
Olajmagvak....................287
Egyéb magvak ...................288
Ipari melléktermékek ...............288
Malomipari takarmányok..................289
Olajipari takarmányok...............290
Cukoripari takarmányok .............292
Keményítőgyári takarmányok............294
Erjedésipari takarmányok ..............294
Konzervipari takarmányok .................295
Állati eredetű takarmányok .............296
A tejfeldolgozás melléktermékei............296
A húsfeldolgozás melléktermékei...........297
A baromfitenyésztés melléktermékei.............298
Rovar-eredetű takarmányok.............298
Szükség- és hulladék takarmányok...........298
Takarmánykiegészítő anyagok.............299
Ásványi eredetű póttakarmányok..........299
Vitaminkészítmények.....................301
Az ivóvíz...............................301
A takarmány mintavétel előírásai............302
A takarmányok eltartása, előkészítése és etetése......304
A takarmányok előkészítése .................304
A takarmányozás gyakorlati szabályai ........307
Életfenntartó-, alap és termelőtakarmány, egyedi takarmányozás .........................307
A takarmányadagok összeállításának alapelvei .....308
Az etetés és itatás rendje...............310
Takarmányozási előirányzat készítése ...........312
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag tartalma............314
A gazdasági állatok takarmányszükséglete ........348
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv