kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 494 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 200 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
| Állategészségtan | |
| Az állategészségügyi ismeretek fontossága | 3 |
| Az állatbetegségek megelőzése | 3 |
| Az állatok elhelyezése | 4 |
| Az állatok takarmányozása | 5 |
| Az állatok rendeltetésszerű használata | 6 |
| Az állatgondozás szabályai | 7 |
| Az állatbetegsegek jelei | 10 |
| Az állatbetegsegek okai | 10 |
| A beteg állatok felismerése | 11 |
| A beteg állatokal kapcsolatos teendők | 14 |
| Elsősegélynyújtás | 19 |
| A nem fertőző betegségek | 20 |
| Betegségek erőművi hatások következtében | 20 |
| A szervek gyakoribb betegségei | 22 |
| Egyéb nem fertőző betegségek | 24 |
| A fertőző betegségek | 31 |
| Védekezés a fertőző betegségek ellen, megelőzés | 33 |
| Az élősködők okozta megbetegedések | 36 |
| Egyéb élősködők | 40 |
| Állategészségügy-rendészet | 41 |
| Az állategészségügyi igazgatás szervezete | 41 |
| Intézkedések a fertőző állatbetegségek elfojtására | 43 |
| Állatszavatosság | 44 |
| Szarvasmarhatenyésztés | |
| A szarvasmarhatenyésztés jelentősége, népgazdasági célkitűzések | 46 |
| A szarvasmarha testalakulása | 47 |
| A külem bírálat jelentősége | 47 |
| Méret- és súlyfelvétel, életkormeghatározás, elnevezés | 51 |
| A szarvasmarha kor, ivar és hasznosítás szerinti elnevezése | 53 |
| A szarvasmarhák bírálata az összbenyomás alapján | 54 |
| Szarvasmarha testtájainak bírálata | 56 |
| A külem és a hasznosítás iránya közötti kapcsolat | 61 |
| Szarvasmarhafajták | 61 |
| A szarvasmarhafajták csoportosítása | 61 |
| A magyar szürke marha | 62 |
| A szimmentáli marha | 63 |
| A magyar tarka marha | 65 |
| Borzderes fajták | 67 |
| Kosztromai | 68 |
| Jersey | 69 |
| Lapályfajták | 69 |
| A tenyészállat, kiválasztás szempontjai | 70 |
| A tenyészállatok kiválasztásának jelentősége | 70 |
| A szarvasmarha szaporítása | 82 |
| Tenyésztési eljárások. A párosítási terv elkészítése | 82 |
| Pároztatási módok | 84 |
| Pároztatási és szaporulati terv | 84 |
| Vemhesség és ellés | 86 |
| A tenyésztői munka eredményeinek értékelése | 88 |
| A szarvasmarha fölnevelése | 96 |
| Az újszülött borjú gondozása és táplálása | 96 |
| Szoptatásos borjúnevelés | 99 |
| Itatásos (mesterséges) borjúnevelés | 99 |
| Szilárd takarmányok etetése | 104 |
| A szopós borjú ápolása és tartása | 106 |
| A növendékmarhák fölnevelése | 107 |
| A választott és növendékborjak takarmányozása, ápolása | 108 |
| Tenyészbikanevelés | 110 |
| A szarvasmarha takarmányozása | 111 |
| A takarmányalap biztosítása | 111 |
| A tehenek tápolálóanyag-szükséglete | 111 |
| A tehenek takarmányadagjának összeállítása | 112 |
| A vemhes tehenek takarmányozása | 114 |
| A tehenek nyári takarmányozása | 115 |
| A tehenek legeltetése | 116 |
| A tehenek téli takarmányozása | 117 |
| A fejlőstehenek takarmányozási rendje és egyedi etetése | 118 |
| A tenyészbika takarmányozása | 121 |
| A szarvasmarha hasznosítása | 121 |
| A hasznosítás irányai | 121 |
| A szarvasmarha tejtermelése | 122 |
| A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők | 123 |
| A tiszta tej termelése | 125 |
| A fejés módjai | 126 |
| A szarvasmarha hizlalása | 132 |
| A szarvasmarha mint erőtermelő | 136 |
| A szarvasmarha elhelyezése és ápolása | 137 |
| Beépített fejőállások és fejőházak | 140 |
| A szarvasmarhák szabad tartásának épületei | 142 |
| A fejőstehenek ápolása, gondozása és mozgatása | 145 |
| A tenyészbikák ápolása és mozgatása | 148 |
| Szarvasmarhák fontosabb betegségei | 149 |
| A fontosabb fertőző betegségek | 149 |
| Egyéb betegségek | 153 |
| Sertéstenyésztés | |
| A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége | 157 |
| A sertés testájai és külső tulajdonságai | 157 |
| A sertés elnevezése, testméretei és ivartalanítása | 160 |
| A hazánkban tenyésztett sertésfajták | 162 |
| A sertésfajták csoportosítása | 162 |
| A mangalica sertés | 162 |
| Az angol fehér hússertés | 164 |
| A magyar fehér hússertés | 165 |
| A berkshire sertés | 167 |
| A cornwall sertés | 168 |
| A sertés szaporítása, nevelése és ápolása | 169 |
| A tenyészirány kitűzése és a fajta megválasztása | 169 |
| A tenyészkoca és tenyészkan kiválasztása | 169 |
| A sertés szaporítása | 172 |
| A szoptató koca és szopós malacok ápolása | 174 |
| A malacok elválasztása | 176 |
| A választott malacok és süldők ápolása és takarmányozása | 178 |
| A tenyész- és vemhes kocák takarmányozása | 181 |
| A tenyészkanok gondozása, takarmányozása | 188 |
| A sertések legeltetése | 190 |
| A sertések makkoltatása | 191 |
| A sertéshizlalás | 192 |
| Milyen tényezők befolyolják a hizlalás eredményeit | 192 |
| A sertéshizlalásban használt fogalmak és szakkifejezések | 196 |
| A hizlalás ellenőrzése | 198 |
| A hízó sertések takarmányai | 199 |
| Az etetések száma és kivitele. A hízó sertések itatása | 201 |
| A kocák egyszeri elletése hizlalás közben | 202 |
| A sonka- és baconsüldők hizlalása | 203 |
| A tőkesertések hizlalása | 205 |
| A zsírsertések hizlalása | 208 |
| A zsírsertések nagy súlyra való hizlalása | 208 |
| A mangalicasertések gyors hizlalása | 211 |
| A tenyésztésből kiselejtezett idős sertések hizlalása | 215 |
| A sertések értékesítése | 216 |
| A sertések szállítása | 217 |
| A sertések vágása, kényszervágása | 219 |
| A vágott sertésből származó termékek fölosztása és elnevezése a hentesiparban | 220 |
| A sertések elhelyezése | 222 |
| A sertésistállók és kellékei | 222 |
| A sertésistállók elhelyezése | 223 |
| A sertésistállók építésének irányelvei | 225 |
| A fiaztató | 228 |
| A tenyészkanok istállója | 231 |
| A kocák, süldők és hízók istállója | 232 |
| A sertéstelep egyéb épületei | 233 |
| A sertések leggyakoribb megbetegedései | 233 |
| Az állategészségügyi ismeretek jelentősége | 233 |
| Az egészséges sertés életjelenségei | 234 |
| Az elsősegélynyújtás | 234 |
| A sertés nem fertőző betegségei | 236 |
| Az erőművi hatások által okozott betegségek | 236 |
| A sertés lélegzőszervi betegségei | 236 |
| A torokgyulladás, a gége- és légcsőhurut | 236 |
| A tüdőgyulladás | 236 |
| A sertés emésztőszervi betegségei | 237 |
| A gyomor- és bélhurut | 237 |
| Az anyagcsere zavarából keletkező betegségek | 237 |
| Az angolkór és csontlágyulás | 237 |
| A mérgezések | 237 |
| Vemhességgel kapcsolatos betegségek | 239 |
| A magzatburok visszatartása | 239 |
| A méhelőesés | 239 |
| A méhgyulladás | 240 |
| Az élősködők által előidézett betegségek | 240 |
| A külső élősködők | 240 |
| A legyek | 241 |
| A tetvek | 241 |
| A bolhák | 241 |
| A rühösség | 241 |
| A belső élősködők | 242 |
| Az orsóférgesség | 242 |
| A hólyagférgesség (rivókakór) | 243 |
| A trichinellózis | 244 |
| A sertés borsókakórja | 244 |
| A sertés gyomorférgessége | 244 |
| A fertőző betegségek | 245 |
| A sertésorbánc | 245 |
| A sertéspestis (sertésvész) | 246 |
| A gümőkór (TBC vagy tuberkulózis) | 246 |
| A fertőző elvetélés (brucellózis vagy Bang-féle betegség) | 247 |
| A ragadós száj- és körömfájás | 248 |
| A lépfene | 248 |
| A tetanusz (merevgörcs, dermedés) | 249 |
| A veszettség | 249 |
| A fertőző sertésbénulás | 249 |
| A Voldagsen-paratífusz | 251 |
| A sertés fertőző gyomor- és bélgyulladása | 251 |
| Malacok himlőszerű bőrkiütése | 251 |
| A sertésinfluenza | 251 |
| Az Aujeszky-féle betegség | 252 |
| Szopós malacok bélelhalása | 252 |
| A lótenyésztés | |
| A lótenyésztés jelentősége | 254 |
| A ló származása | 255 |
| A ló megnevezése ivar és kor szerint | 255 |
| A ló testtájainak megítélése | 255 |
| A méretek felvétele a lovon | 257 |
| A fej | 259 |
| A törzs | 261 |
| Az első végtagok | 265 |
| A hátsó végtagok | 268 |
| A láb állások | 269 |
| A ló mozgása | 271 |
| A ló szőre, színe és jegyei | 272 |
| A ló életkorának meghatározása | 275 |
| A ló rossz szokásai | 278 |
| A hazánkban tenyésztett fontosabb lófajták | 280 |
| A lófajták csoportosítása | 280 |
| A hazánkban tenyésztett külföldi származású lófajták | 281 |
| Az arab telivér | 281 |
| Az angol telivér | 282 |
| A lipicai | 283 |
| Az amerikai ügető | 284 |
| A belga és az ardeni | 284 |
| A hazai lófajták | 285 |
| A magyar félvér | 285 |
| A nóniusz | 285 |
| A gidrán | 286 |
| A magyar hidegvérű ló | 287 |
| A tenyészkanca és tenyészmén kiválasztása | 288 |
| A tenyésztésbe-vétel | 288 |
| A tenyésztés ellenőrzése | 289 |
| A párosítás, sárlás, fedeztetés és a mesterséges termékenyítés | 289 |
| A vemhesség, az ellés és az elvetélés | 290 |
| Az újszülött csikó gondozása | 291 |
| A csikó nevelése a választástól a befogásig | 291 |
| A ló táplálóanyag-szükséglete, téli és nyári takarmányozása | 292 |
| A vemhes és szoptató kanca ápolása és takarmányozása | 294 |
| A csikók takarmányozása | 295 |
| A tenyészmén takarmányozása | 295 |
| A lovak elhelyezése | 296 |
| A lovak ápolása | 296 |
| A ló szerszámai | 297 |
| A lovak használata | 297 |
| Az öszvér | 298 |
| A lovak leggyakrabban előforduló betegségei | 299 |
| A nem fertőző betegségek | 299 |
| Az élősködők által előidézett betegségek | 301 |
| A fertőző betegségek | 302 |
| A juhtenyésztés | |
| A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 304 |
| A juh származása | 305 |
| A juh elnevezése | 306 |
| A juh külemtana | 308 |
| A juh testméretei, súlya | 311 |
| A juh életkorának meghatározása | 313 |
| A bunda- és gyapjúismeret | 313 |
| A gyapjú értékmérő tulajdonságai | 315 |
| A bunda belszerkezete (jellege) | 317 |
| A nyírósúly, gyapjúanyag, rendement | 318 |
| A gyapjúféleségek | 38 |
| A hazánkban előforkuló fontosabb juhfajták | 319 |
| A magyar fésűsmerinó | 319 |
| A cihája | 321 |
| A juh tenyésztésének módszertana | 324 |
| A tenyészcél kitűzése - a fajta megválasztása | 324 |
| A tenyészkiválasztás (szelekció) | 325 |
| A párosítás | 327 |
| A tenyésztési eljárások | 328 |
| A juhok szaporítása | 328 |
| A juhok felnevelése, gondozása és takarmányozása | 332 |
| A szopós bárányok táplálása és ápolása | 332 |
| A választott bárányok tartása és takarmányozása | 333 |
| A növendékjuhok (toklyók) tartása és takarmányozása | 334 |
| A kifejlődött juhok tartása és takarmányozása | 334 |
| A juhalkol és berendezése | 339 |
| A juhok hasznosítása | 341 |
| A juhok leggyakoribb betegségei | 350 |
| A tejgazdaságtan | |
| A tejgazdaság jelentősége | 354 |
| A tej tulajdonsága és alkotórészei | 355 |
| A tej alkotórészeinek tulajdonságai | 356 |
| A tej mikrobái | 358 |
| A tejtermelést befolyásoló tényezők | 358 |
| Előkészületek a fejéshez | 360 |
| A fejés módjai | 360 |
| A fejés helyes módjai | 362 |
| A gépi fejés | 364 |
| A tej kezelése és szállítása | 365 |
| A tejkamra és berendezése | 367 |
| A tej hűtése, szellőztetése, tárolása | 369 |
| A tej csírátlanítása és konzerválása | 371 |
| A tej szállítása | 373 |
| A tejhibák | 374 |
| A tej vizsgálata | 377 |
| A tej szennytartalmának meghatározása | 377 |
| A tej fajsúlyának vizsgálata | 378 |
| A savfok meghatározása | 379 |
| A tej zsírtartalmának meghatározása | 381 |
| A hamisított tej felismerése | 382 |
| A tej fölözése | 383 |
| A vajkészítés | 385 |
| A fölözés és vajgyártás melléktermékei | 388 |
| A sajtkészítés | 389 |
| A túrókészítés | 390 |
| A juhtúró készítése | 391 |
| A tejgazdasági jogszabályok | 391 |
| A baromfitenyésztés | |
| A baromfitenyésztés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 393 |
| A házi szárnyasok szervezete | 394 |
| A tyúktenyésztés | 398 |
| A hazai fajták | 401 |
| A hazánkban tenyésztett külföldi fajták | 405 |
| A fajtakiválasztás | 408 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 409 |
| A párosító eljárások | 411 |
| A keltetés | 412 |
| A csirkék felnevelése | 417 |
| A csirkék takarmányozása | 423 |
| A tyúkok takarmányozása | 426 |
| A pulykatenyésztés | 426 |
| A kacsatenyésztés | 430 |
| A lúdtenyésztés | 433 |
| A baromfiak értékesítése és hizlalása | 435 |
| A baromfiak elhelyezése és gondozása | 437 |
| A fontosabb baromfibetegségek | 442 |
| A kisállattenyésztés | |
| A méhészet | 445 |
| A méhészet jelentősége | 445 |
| A méhek elhelyezése | 445 |
| A méhészeti eszközök és felszerelések | 446 |
| A méhlakás | 448 |
| A méhek szervezete és a méhcsalád | 451 |
| A fejlődés időszaka | 453 |
| A termelés időszaka | 455 |
| A méhek szaporítása | 458 |
| A főhordás utáni időszak | 461 |
| A betelelés megszervezése és végrehajtása | 462 |
| A méhek betegségei és ellenségei | 463 |
| Nyúltenyésztés | 464 |
| A tenyésztés alapjai | 464 |
| A házinyúl szaporítása | 467 |
| A nyulak takarmányozása | 467 |
| A nyúlfajták | 468 |
| A prémezés és a gereznakezelés | 471 |
| A nyúl egészségvédelme | 471 |
| Haltenyésztés | 472 |
| A halak szervezeti felépítése | 472 |
| A tógazdasági haltenyésztés | 474 |
| A tóféleségek | 476 |
| A halastavak hozamának fokozása | 476 |
| A takarmányozás | 478 |
| A tógazdaságban tenyésztett halak | 479 |
| A pontytenyésztés | 481 |
| A lehalászás | 482 |
| A süllőivadék nevelése | 483 |
| A harcsaivadék nyerése | 484 |
| Az egyéb haltermelő területek | 484 |
| A halbetegségek és halellenségek | 486 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.