kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 419 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-230-696-1 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal, kihajtható oldalakkal illusztrálva. |
| Bevezetés (Dr. Csöre Lajos) | |
| A sertés gazdasági jelentősége | 13 |
| Domesztikáció és származás | 15 |
| Elnevezés ivar, kor és használat szerint | 18 |
| A sertés külső stestalakulása (Dr. Kovács József) | |
| Testrészei | 19 |
| Testméretek felvétele | 29 |
| A bőr és a szőrzet | 30 |
| Fejlettség és súly | 32 |
| Az ivarjelleg és az ivartalanítás | 33 |
| A sertés belső értékmérő tulajdonságai (Dr. Kovács József) | |
| Egészségi állapot, szervezeti szilárdság (konstitúció) | 35 |
| Tenyésztési tulajdonságok | 36 |
| Termékenység, szaporaság, vehemnevelő képesség | 36 |
| Tejtermelő képesség | 39 |
| Malacnevelő képesség, alomkiegyenlítettség | 40 |
| Hízékonysági és vágási teljesítmények | 41 |
| Növekedési erély | 41 |
| Takarmányértékesítő képesség | 42 |
| vágóérték | 43 |
| Fejlődési és hasznosítási típusok és ezek fosntosabb jellemzői | 46 |
| Törzskönyvezés, teljesítményvizsgálat és tenyészértékbecslés | 49 |
| Termelési adatgyűjtés | 49 |
| A küllemi bírálat előfeltételei | 50 |
| Törzskönyvi osztályok | 52 |
| Hízékonysági és vágási teljesítmény-ellenőrzés módszere | 53 |
| Tenyészértékbecslés | 58 |
| Tenyészkiválasztás | 58 |
| A tenyésztési előrehaladás értékelése | 60 |
| A sertés fajtái (Dr. Kovács József) | |
| Mangalica (Dr. Csire Lajos) | 64 |
| Nagy fehér hússertés fajtacsoport (Dr. Kovács József) | |
| Magyar nagy fehér hússertés | 65 |
| Angol nagy fehér hússertés | 67 |
| Svéd nagy fehér hússertés | 68 |
| Egyéb nagy fehér fajták | 68 |
| Lapály (landrace) fajtacsoport (Dr. Csere Lajos) | 68 |
| Dán lapálysertés | 69 |
| Svéd lapálysertés | 70 |
| Angol lapálysertés | 70 |
| Holland lapálysertés | 71 |
| Német lapálysertés | 71 |
| Belga lapálysertés | 72 |
| Észt lapálysertés | 72 |
| Egyéb fajták | 73 |
| A sertés tenyésztése (Dr. Kovács József) | |
| A fajta és a tenyészirány megválasztása | 75 |
| Tenyésztési eljárások | 77 |
| A fajtatiszta tenyésztés módszerei | 77 |
| Nemesítőkeresztezés módszerei | 80 |
| Az árutermelő keresztezés módszerei (Dr. Csere Lajos) | 80 |
| Hibridsertés-előállítás | 92 |
| Forgalomban levő hibridek | 93 |
| Vertikális integráció (Dr. Csere Lajos) | 97 |
| A sertés takarmányozása (Dr. Fekete Lajos) | |
| Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet | 99 |
| A takarmányozás általános irányelvei | 100 |
| Takarmányok | 107 |
| Legeltetés | 107 |
| Zöldtakarmányok | 108 |
| Szénalisztek, zöldlisztek, pelyvák | 108 |
| Nedvdús takarmányok (gumók, gyökerek, szilázsok) | 109 |
| Nedves ipari melléktermékek | 110 |
| Magvak | 110 |
| Légszáraz gyári melléktermékek | 111 |
| Állati eredetű takarmányok | 112 |
| Ipari abrakkeverékek (tápok) | 114 |
| Takarmánykiegészítők | 114 |
| Takarmányok előkészítése | 115 |
| Az etetés módszere | 116 |
| A sertés elhelyezése (Dr. Cser Lajos) | |
| Az elhelyezéssel szemben támasztott igény | 119 |
| Az iparszerű tartás alapelvei | 121 |
| A komplex sertéstelep tervezésének fő irányelvei | 122 |
| A tartási rendszert meghatározó biológiai tényezők | 123 |
| A sertéstelep állomány- és épületrotációja | 124 |
| Az állatférőhely-szükséglet kiszámítása | 126 |
| Az istállók építésének általános követelményei | 129 |
| Az istállók szerkezetei | 130 |
| A sertéstelep épületei, azok belső technológiája | 131 |
| Fiaztató | 132 |
| Búgató- (vemhesítő-) istálló | 134 |
| Vemhes kocák istállója | 136 |
| Hízlalóistálló | 137 |
| Egyéb épületek | 140 |
| Vályúk, önetetők és önitatók | 140 |
| A trágya elhelyezése és hasznosítása | 141 |
| Fázhisbontás nélküli hasznosítáűs | 142 |
| Fázisbosntás utáni hasznosítás | 142 |
| Fontosabb teleprendszerek | 143 |
| Az ápolás irányelvei | 145 |
| A stresszprobléma (Dr. Csere Lajos) | 146 |
| A sertés szaporítása (Dr. Fekete Lajos) | |
| A koca ivarzása. Az ivarzás szinkronizálása | 149 |
| Pároztatás. Mesterséges termékenyítés | 150 |
| Az ellés gyakorisága | 152 |
| A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 153 |
| A vemhes koca takarmányozása és ápolása | 154 |
| A szoptató koca takarmányozása és gondozása | 159 |
| A szopós malacok takarmányozása és ápolása | 161 |
| A növendék sertések takarmányozása és gondozása | 165 |
| A sertés hízlalása (Dr. Kovács József) | |
| A hús- és zsírtermelés elméleti alapjai | 167 |
| A hizlalás eredményességét meghatározó tényezők | 174 |
| Baconsüldő-hizlalás | 177 |
| Sonkasertés-hizlalás | 180 |
| Tőkesertés-hizlalás | 181 |
| Öreg sertések hizlalása | 182 |
| A hizlalási eredmények ellenőrzése | 183 |
| A hízósertések értékesítése és szállítása | 185 |
| Ajánlott irodalom | 188 |
| BAROMFITENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés (Dr. Bögre János) | |
| A baromfi származása és domesztikációja | 191 |
| A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 191 |
| A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése | 193 |
| Baromfitenyésztési alapismeretek (Dr. Kiss István) | |
| Külső testalakulás | 195 |
| A köztakaró | 196 |
| A tollazat | 197 |
| A vedlés | 198 |
| Az ivar meghatározása | 200 |
| A tojás képződése és szerkezete | 203 |
| A tojás alkotórészei | 205 |
| A kotlás | 206 |
| A baromfi értékmérő tulajdonságai (Dr. Bögre János) | |
| Termékenység | 207 |
| Keltethetőség | 209 |
| Ellenállóképesség | 210 |
| Egészségi állapot (életerő) | 210 |
| Testnagyság | 211 |
| Tojástermelő képesség | 211 |
| A tojás minősége | 215 |
| Hústermelő képesség | 216 |
| Vérmérséklet és rossz szokások | 217 |
| A tyúk tenyésztése (Dr. Bögre János) | |
| Tyúkfajták | 219 |
| Magyar nemesített tyúk | 219 |
| Fehér leghorn | 220 |
| Rhode island red | 220 |
| New-hampshire | 221 |
| Plymouth rock | 222 |
| Sussex | 222 |
| cornish | 223 |
| Tojás- és hústermelő hibridek | 224 |
| Tojóhibridek | 224 |
| Hústermelő hibridek | 226 |
| Tenyésztési módszerek a tyúktenyésztésben (Dr. Horn Péter) | 228 |
| A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén | 228 |
| A tenyészkiválasztás főbb elvei | 230 |
| Beltenyésztés (rokontenyésztés) | 231 |
| A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei | 232 |
| A rokontenyésztéses heterózistenyésztés | 233 |
| Nem rokontenyésztett vonalakkal végzett heterózistenyésztés | 244 |
| A reciprok rekurrens szelekció | 235 |
| A tenyésztési módszerek összefoglaló áttekintése | 237 |
| A hibridtenyésztő üzemek | 237 |
| A tojástermelésre irányuló szelekció | 239 |
| A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 240 |
| Teljesítményvizsgálatok | 241 |
| A pároztatás módjai | 243 |
| A keltetés (Dr. Kiss István) | |
| A keltetés időtartama | 246 |
| Az inkubált tojásban végbemenő anyagcsere-folyamatok | 247 |
| A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei | 249 |
| A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása | 245 |
| A keltetőtojással szemben támasztott minőségi követelmények | 254 |
| Keltetőgépek osztályozása és főbb típusai | 256 |
| Tenyészállat-nevelés, pecsenyecsirke- és árutojás-termelés (Dr. Kállay Béla, Dr. Ludrovszky Ferenc) | |
| Tenyészcsirke- és növendéknevelés | 257 |
| Nevelési rendszerek és nevelőházak | 257 |
| A betelepítés | 261 |
| Takarmányozás | 263 |
| Világítás | 266 |
| Istállóklíma | 267 |
| Ivararány, szelekció | 267 |
| Tenyésztojás-termelés | 268 |
| A tojóidőszak rotációja és a tojóházak | 268 |
| Állománysűrűség | 270 |
| Takarmányozás | 270 |
| Világítás | 271 |
| Istállóklíma | 272 |
| A termelés ellenőrzése, adatnyilvántartás | 272 |
| A tojás gyűjtése | 273 |
| A kotlás | 274 |
| Intenzív pecsenyecsirke- (broiler-) előállítás | 274 |
| Rotáció, elhelyezés | 275 |
| Férőhely-előkészítés, naposcsibe-fogadás | 276 |
| Takarmányozás, itatás | 276 |
| Istállóklima | 277 |
| Világítás | 277 |
| A hizlalás befejezése | 278 |
| Nyilvántartások | 278 |
| Tenyész- és szaporítótelepek létesítése | 279 |
| Nagyüzemi árutojás-termelés | 281 |
| A fehér és a barna héjú tojást termelő tojóhibridek | 281 |
| A tojóhibridek nevelése | 282 |
| Takarmányozás | 283 |
| Világítás és istállóklima | 284 |
| Selejtezés | 285 |
| Árutojás-termelés | 286 |
| A tojóhibridtartás módszerei | 286 |
| A ketreces tojótyúktartás | 287 |
| Takarmányozás | 289 |
| Világítás, istállóklima | 290 |
| tojásgyűjtés és -tárolás | 291 |
| Gyöngytyúktenyésztés (Miklósné dr. Horváth Erzsébet) | |
| A gyöngytyúk fajtái | 293 |
| Gyöngytyúkhibridek | 294 |
| A tenyészállatok kiválasztása és pároztatása | 295 |
| Értékmérő tulajdonságok | 295 |
| Pároztatás | 296 |
| Extenzív gyöngytyúktartás | 296 |
| Törzsállattartás | 296 |
| Tenyész- és árugyöngytyúk nevelés | 296 |
| Intenzív gyöngytyúktartás | 297 |
| Tenyészállat-nevelés | 297 |
| Törzsállattartás | 297 |
| Pecsenyegyöngytyúk-nevelés | 298 |
| Pulykatenyésztés (Dr. Perényi Miklós) | |
| szdármaxzás, háziasítás | 299 |
| Fajták | 299 |
| Hibridek | 300 |
| Biológiai sajátosságok | 301 |
| Kotlás | 301 |
| Vedlés | 302 |
| Ivari jellegzetességek | 302 |
| Értékmérő tulajdonságok | 302 |
| Intenzív pulykahústermelés | 304 |
| Hibridtenyésztés | 304 |
| Szülőpártartás | 304 |
| Végterméknevelés | 306 |
| Kacsatenyésztés (Miklósné dr. Horváth Erzsébet) | |
| Kacsafajták | 309 |
| A tenyészállatok kiválasztása és pároztatása | 310 |
| Értékmérő tulajdonságok | 310 |
| Pároztatás | 311 |
| Törzskacsatartás | 312 |
| Pecsenyekacsa-nevelés | 312 |
| A félszáraz pecsenyekacsa-nevelés | 312 |
| Tógazdasági pecsenyekacsa-nevelés | 313 |
| Lúdtenyésztés (Dr. Bögre János) | |
| Lúdfajták | 315 |
| A tenyészállatok kiválasztása és pároztatása | 317 |
| Értékmérő tulajdonságok | 317 |
| Pároztatás | 318 |
| Tenyészállat-nevelés | 318 |
| Pecsenyelúd-árutermelés | 320 |
| Előnevelés | 320 |
| Utónevelés | 321 |
| Téli libanevelés (zárt rendszerű tartás) | 321 |
| Törzslúdtartás | 323 |
| Kétciklusos tojástermelés | 324 |
| Lúdhizlalás, libamájtermelés | 324 |
| Tolltermelés | 326 |
| Haszongalamb-tenyésztés (Dr. Biszkup Ferenc) | |
| Bevezetés | 327 |
| Ivarérettség, tenyészérettség | 328 |
| Haszongalambfajták | 328 |
| A tenyészgalambok kiválasztása és pároztatása | 331 |
| Értékmérő tulajdonságok | 331 |
| Pároztatás | 332 |
| Haszonkeresztezések | 332 |
| Elhelyezés | 333 |
| Berendezések | 334 |
| Takarmányozás | 335 |
| Hasznosítás | 336 |
| Ajánlott irodalom | 337 |
| NYÚL- ÉS PRÉMESÁLLAT-TENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés (Dr. Holdas Sándor) | |
| Házinyúltenyésztés | |
| Jelentősége | 342 |
| A fontosabb fajták | 342 |
| Tenyésztés | 345 |
| A tenyészkiválasztás szempontjai | 345 |
| Öröklődési viszonyok | 347 |
| Tenyésztési módszerek | 348 |
| Elhelyezés és tartás | 348 |
| Ketrecek | 349 |
| A ketrecek berendezési tárgyai | 350 |
| Takarmányozás a nyúltelepen | 351 |
| Üzemelési módszerek | 352 |
| Vágás, vágottáru-csomagolás | 353 |
| Nyérctenyésztés | 354 |
| Nutriatenyésztés | 357 |
| Egyéb prémesállatok tenyésztése | 359 |
| Ajánlott irodalom | 361 |
| HALTENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés (Tölg István) | |
| A magyar haltenyésztés története és fő adatai | 366 |
| A haltenyésztés jelentősége | 367 |
| Tenyésztett halaink | |
| A korosztályok elnevezése | 368 |
| Halfajok (tógazdasági haszonhalak) | 369 |
| A tógazdasági haltermelés biológiai alapjai | 373 |
| Tógazdaság (Dr. Mitterstiller József) | |
| Halgazdasági üzemformák | 376 |
| Halastórendszerek | 377 |
| Műszaki berendezések | 378 |
| Felszerelések, gépek | 379 |
| Tenyészkiválassztás (Tölg István) | |
| A ponty nemesítése | 383 |
| szaporítás (Tölg István) | |
| A ponty szaporítása | 386 |
| A növényevő halak szaporítása | 386 |
| A süllő szaporítása | 387 |
| A harcsa szaporítása | 388 |
| A compó szaporítása | 388 |
| A csuka szaporítása | 389 |
| Tógazdasági termelés technológiája (Dr. Mitterstiller József) | |
| A termelés folyamata | 390 |
| Vízigény | 390 |
| Népesítés | 390 |
| Kihelyezés | 391 |
| Tóművelés | 391 |
| Tótalajművelés | 392 |
| Tótrágyázás | 393 |
| Tókarbantartás | 393 |
| Takarmányodzás | 394 |
| Haltakarmányok | 394 |
| Takarmányértékesítés, takarmány-együttható | 395 |
| A természetes és az adagolt táplálék fogyasztásának összefüggése | 396 |
| A takarmányozás szabályai és módja | 396 |
| A termelés ellenőrzése, próbahalászat, termésbecslés | 397 |
| A haltermés betakarítása, halászatok | 398 |
| Szállítás és tárolás | 398 |
| A betegségek elleni védekezés | 399 |
| Ajánlott irodalom | 401 |
| Név- és tárgymutató | 403 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.