kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 592 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 18 cm |
| ISBN: | 963-8439-07-6 |
| Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| Szarvasmarha-tenyésztés | |
| A szarvasmarha-tenyésztés jelentősége, fejlesztésének lehetőségei hazánkban | 17 |
| A szarvasmarhatermékek iránti piaci igények | 17 |
| A szarvasmarha-tenyésztés adottságai | 21 |
| A szarvasmarha-tenyésztés fejlesztésének közgazdasági összefüggései | 28 |
| Szarvasmarha-tenyésztésünk főbb jellemzői | 31 |
| A szarvasmarha biológiai sajátosságai | 34 |
| A szarvasmarha származása és domesztikációja | 34 |
| A szarvasmarha külső testalakulásának megítélése | 38 |
| A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 59 |
| Egyéb (szekunder) tulajdonságok | 78 |
| Kvalitatív tulajdonságok | 88 |
| Szarvasmarhafajták | 94 |
| Magyar fajták | 94 |
| Kettős hasznosítású fajták | 96 |
| Tejtermelő fajták | 100 |
| Húsmarhafajták | 103 |
| A szarvasmarha nemesítése | 110 |
| Törzskönyvi ellenőrzés | 111 |
| A tenyészcél meghatározása | 115 |
| A szarvasmarha tenyészértékbecslése és tenyészkiválasztása | 123 |
| Tenyésztési (párosítási) módszerek a szarvasmarha-tenyésztésben | 143 |
| A szarvasmarha nemesítésének szervezeti keretei | 154 |
| A tejelőtehén-tartás technológiája | 157 |
| A technológia megválasztásának szempontjai | 157 |
| A tejelő tehenek szaporítása | 159 |
| A tejelő tehenek takarmányozása | 165 |
| A tejelő tehenek tartástechnológiája | 176 |
| A fejés technológiája | 185 |
| A borjúnevelés technológiája | 197 |
| Itatásos borjúnevelés | 198 |
| A tenyészüsző-nevelés technolkógiája | 225 |
| A tenyészüsző-nevelés célja | 225 |
| A tenyészüsző-nevelési technológia megválasztásának irányelvei | 226 |
| A tenyészüszők takarmányozása | 230 |
| A tenyészüszők elhelyezése | 240 |
| A tenyészüszők ápolása | 244 |
| Állat-egészségügyi feladatok a tenyészüsző-nevelésben | 244 |
| Munkaszervezés a növendéküsző-telepen | 245 |
| Az üsző-előhasznosítás technológiája | 247 |
| Tenyészbikák felnevelése és a kifejlett tenyészbikák tartása | 253 |
| Általános alapelvek | 253 |
| Tenyészbikajelöltek felnevelése STV-állomáson | 254 |
| Tenyészbikajelöltek felnevelése a gazdaságban | 255 |
| Kifejlett tenyészbikák takarmányozása és tartása | 256 |
| A tenyészbikák használata | 257 |
| A szarvasmarha-hízlalás technológiája | 258 |
| A technológia megválasztását befolyásoló tényezők | 258 |
| A hízó marhák takarmányozása | 261 |
| A hízó marhák elhelyezése | 275 |
| Munkaszervezés a hízómarha-telepe | 284 |
| Állat-egészségügyi feladatok a marhahízlalásban | 286 |
| Vágómarhák szállítása | 287 |
| Vágómarhák és a marhahús minősítése | 288 |
| A húsmarhatartás technológiája | 290 |
| A húsmarhatartás célja és főbb alapelvei | 290 |
| A húsmarha szaporítása | 291 |
| A húsmarha takarmányozása | 293 |
| A húsmarha elhelyezése és gondozása | 297 |
| Ajánlott irodalom | 301 |
| Juhtenyésztés | |
| A juhtenyésztés gazdasági jelentősége | 305 |
| A világ juhtenyésztése | 305 |
| A juhtenyésztés rövid története | 307 |
| A juhtenyésztés hazai fejlődése és lehetőségei | 309 |
| A juh biológiai sajátosságai és az ehhez kapcsolódó alapismeretek | 313 |
| A házijuh eredete, háziasítása | 313 |
| A juhok elnevezése kor és ivar szerint | 315 |
| A juh külleme | 315 |
| A juhok viselkedésének főbb jellemzői | 322 |
| Értékmérő tulajdonságok | 328 |
| A legfontosabb kvalitatív tulajdonságok | 328 |
| Mennyiségi vagy kvantitatív tulajdonságok | 332 |
| Juhfajták és -típusok | 358 |
| Merinó fajtacsalád | 358 |
| Angol hosszúgyapjas fajták | 364 |
| Jelentősebb húsjuhfajták | 365 |
| Tejelő és szapora fajták | 367 |
| Más kultúrfajták | 369 |
| Őshonos hazai fajták | 370 |
| A juh nemesítése | 372 |
| Tenyésztési cél, hasznosítási irány, tenyésztési integráció | 372 |
| Tenyészérték-becslési és szelekciós módszerek | 375 |
| Hazai törzskönyvi ellenőrzés, törzskönyvezés | 381 |
| Tenyésztési program | 387 |
| A juhtartás technológiája | 390 |
| Épületek, eszközök, gépek és használatuk | 392 |
| A legeltetés | 410 |
| Anyajuhok tartása és takarmányozása | 413 |
| A pároztatás és a kosok használata | 423 |
| Báránynevelés | 428 |
| Bárányhízlalás | 430 |
| Növendéknevelés | 434 |
| Betegségek elleni védekezés | 437 |
| Ajánlott irodalom | 441 |
| Felhasznált irodalom | 441 |
| Lótenyésztés | |
| A lótenyésztés kultúrtörténete és gazdasági szerepe | 445 |
| A ló szerepe az emberiség történetében | 445 |
| A magyar lótenyésztés rövid története | 446 |
| A világ és hazánk lóállománya | 449 |
| Biológiai sajátosságok | 452 |
| A ló származása, evolúciója | 452 |
| A ló rendszertani helye | 453 |
| Rokon fajok | 455 |
| A ló elnevezése ivar, kor és használat szerint | 456 |
| A ló külleme | 457 |
| A ló színe | 485 |
| A ló korának meghatározása | 490 |
| A ló mozgása | 492 |
| A ló viselkedése | 499 |
| Értékmérő tulajdonságok | 503 |
| Kvalitatív tulajdonságok | 503 |
| Kvantitatív tulajdonságok | 509 |
| A lófajták és -típusok | 512 |
| A fajtával szemben támasztott követelmények | 512 |
| A lófajták csoportosítása | 512 |
| Melegvérű lófajták | 513 |
| A hidegvérű lófajták | 521 |
| Egyéb, hazánkban kevésbé jelentős lófajták | 526 |
| Nemesítési módszerek | 528 |
| A tenyészcél megválasztása | 528 |
| A ló használatának módjai | 529 |
| A tenyésztési, nemesítési módszerek | 532 |
| Törzskönyvezés | 537 |
| A lótenyésztés technológiai elemei | 541 |
| Teendők a nemesítés területén | 541 |
| A ló takarmányozása | 544 |
| A lovak ápolása | 549 |
| A ló elhelyezése | 552 |
| A ló használata során alkalmazott főbb eszközök | 554 |
| A ló egészségvédelme | 567 |
| A ló szaporítása | 570 |
| A szamár és az öszvér | 577 |
| Ajánlott irodalom | 579 |
| Felhasznált irodalom | 579 |
| Tárgymutató | 581 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.