kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 392 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Állatbonctan és élettan | |
| Az állati szervezet | 3 |
| Az állati szervezet megismerésének jelentősége | 3 |
| Az állat szervezetének vegyi alkotórészei | 3 |
| Az állat testének felépítése | 5 |
| A sejtek főbb alkotórészei | 5 |
| A sejtek életjelenségei | 6 |
| Az állati test szövetei | 10 |
| Az állat testtájai | 11 |
| A fej tájékai | 13 |
| A törzs tájékai | 14 |
| A végtagok tájékai | 15 |
| A mozgásszervek rendszere | 15 |
| Csonttan | 15 |
| A fej (caput) csontjai | 18 |
| A törzs csontjai | 22 |
| A végtagok csontjai | 24 |
| Izomtan | 26 |
| A fej izmai | 27 |
| A törzs izmai | 27 |
| A végtagok izmai | 28 |
| Az anyagcsere és az anyagforgalom szervei | 30 |
| A zsigerekről általában | 30 |
| Az emésztőkészülék | 31 |
| Az emésztés | 34 |
| A máj élettani feladatai | 38 |
| A belső anyagforgalom | 38 |
| A vér- és a nyirokérrendszer | 40 |
| A vér | 40 |
| A szív | 42 |
| A nyirokérrendszer | 45 |
| A lép | 45 |
| A légzőszervek | 45 |
| A kiválasztószervek | 48 |
| A húgyszervek | 49 |
| Az izzadság- vagy verejtékmirigyek | 51 |
| A tüdő | 51 |
| Az utóbél mirigyei | 51 |
| Egyéb szervek és szervrendszerek | 52 |
| Ivarszervek | 52 |
| A hím nemi szervek | 52 |
| A női nemi szervek | 54 |
| Az ivarszervek élettani működése, a magzat fejlődése | 57 |
| A belső elválasztású mirigyek | 64 |
| Az idegrendszer | 67 |
| A központi idegrendszer | 67 |
| A környéki idegrendszer | 69 |
| Az érzékszervek | 71 |
| Az ízlelés szervei | 71 |
| A szaglás szervei | 72 |
| A látás szerve | 72 |
| A hallás és az egyensúlyozás szerve | 74 |
| A tapintás szerve | 75 |
| Általános állattenyésztés | |
| Bevezetés | 79 |
| Állattenyésztési biológia | 82 |
| A háziasítás (domeszkitáció) | 82 |
| A gazdasági állatok rendszerezése | 86 |
| A faj | 87 |
| A fajta | 88 |
| A tenyészet | 90 |
| A törzs, a család, a vérvonal | 92 |
| Típus | 92 |
| Populáció | 94 |
| Örökléstani (genetikai) alapfogalmak | 95 |
| Az átöröklés | 95 |
| A változékonyság | 97 |
| A populáció (állomány) genetika | 97 |
| Az ivarsejtek és a testi sejtek szerepe az átörökítésben | 98 |
| Az öröklés megjelenési formái | 99 |
| Az értékmérő tulajdonságok öröklődése | 101 |
| Az örökítőképesség becslése | 103 |
| Az egyes betegségek átöröklése | 105 |
| Háziállataink értékelése | 105 |
| Külső és belső értékmérő tulajdonságok | 105 |
| A külem | 106 |
| A küllemi bírálat | 108 |
| Az alkat (konstitúció) | 115 |
| Egészséges, ellenállóképesség (rezisztencia és immunitás) | 119 |
| Igényesség, igénytelenség | 120 |
| Alkalmazkodóképesség, honosodás (akklimatizáció) | 120 |
| A szellemi és az ösztönszerű képességek | 121 |
| Vérmérséklet, természet, rossz szokások | 122 |
| Termékenység és szaporaság | 122 |
| Takarmányértékesítő képesség | 124 |
| Termelőképesség | 126 |
| Kapcsolat az értékmérő tulajdonságok között | 129 |
| Törzskönyvezés | 130 |
| A tenyésztőmunka szervezése | 131 |
| A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása | 131 |
| Tenyésztési eljárások | 133 |
| Fajtatiszta eljárások | 133 |
| Keresztezés | 136 |
| Tenyészállat-kiválasztás (szelekció) | 141 |
| Háziállataink szaporítása | 148 |
| Az ivarzás és a pároztatás | 148 |
| A pároztatás | 153 |
| A vemhesség | 158 |
| A meddőség | 160 |
| Az ellés | 160 |
| Fölnevelés és állatgondozás | 165 |
| Növendéknevelés | 165 |
| Fejlődés és növekedés | 165 |
| A fejlődés szakaszai | 166 |
| A fejlődés irányítása | 167 |
| Az állatok elhelyezése | 169 |
| Közhasznú állattartási tudnivalók | 170 |
| Az állatok szállítása | 170 |
| Szállítás járművei | 171 |
| A háziállatok hajtása lábon | 174 |
| Balesetelhárítás | 176 |
| Takarmányozástan | |
| Bevezetés | 179 |
| A takarmányok alkotórészei | 180 |
| A takarmányok összetétele | 180 |
| A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma | 182 |
| A takarmányok nitrogénmentes vegyületei | 184 |
| A takarmányok nitrogéntartalmú vegyületei | 187 |
| Az ásványi anyagok és jelentőségük | 190 |
| A vitaminok | 192 |
| Antibiotikumok | 198 |
| Hormonhatású anyagok | 199 |
| A betegséget megelőző (profilaktikus) takarmánypótlékok | 199 |
| Takarmányozástani alapismeretek | 200 |
| A takarmányok emészthetősége | 200 |
| A takarmányok zsírtermelő képessége | 203 |
| A keményítőérték | 204 |
| Takarmányegység | 205 |
| Keményítőérték-arány és fehérjehányad (fehérjekoncentárció) | 205 |
| A takarmányok értékelésének szempontjai | 206 |
| A takarmányok pénzértékének a felbecslése | 208 |
| A hízlalótakarmányok értékesülése | 210 |
| Daraszázalék (darapercent) | 210 |
| Keményítőérték-értékesülési százalék | 210 |
| A takarmányok ismertetése | 211 |
| A takarmányok csoportosítása | 211 |
| Zöldtakarmányok | 212 |
| A legelő | 212 |
| Kaszált zöldtakarmányok | 216 |
| Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok | 223 |
| Erjesztett vagy savanyított (silózott) takarmányok | 225 |
| Szénák és szénalisztek | 227 |
| Cséplési melléktermékek (szalmák, polyvák, törekek) | 230 |
| Magvak és termések | 232 |
| Gabonamagvak | 233 |
| Hüvelyesmagvak | 236 |
| Olajos- és egyéb magvak, termések | 237 |
| Ipari melléktermékek és hulladékok | 238 |
| Malomipari takarmányok | 238 |
| Növényolajipari melléktermékek | 240 |
| Cukorgyári melléktermékek | 242 |
| Konzervipari melléktermékek | 243 |
| Sörgyári hulladéktakarmányok | 244 |
| Szeszgyári hulladékok | 244 |
| Keményítőipari hulladékok | 245 |
| Állati eredetű takarmányok | 245 |
| Ásványi eredetű takarmányok | 248 |
| Takarmánykiegészítő anyagok | 250 |
| Az ivóvíz | 251 |
| Gyári abraktakarmány-keverékek | 252 |
| A vízdús takarmányok tartósítása (konzerválása) | 253 |
| A szénakészítés | 253 |
| A takarmányok savanyítása (silózása) | 262 |
| A gyökér-, a gumós, a kobakos és az egyéb takarmányok eltartása | 272 |
| A takarmányok helyes előkészítése | 274 |
| Gazdasági állataink takarmányozási szabályai | 277 |
| A takarmányozás alapelvei | 277 |
| A takarmányozási táblázatok használata | 283 |
| Az etetés és itatás technikája | 300 |
| A takarmányozási előírányzat készítése | 309 |
| A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyagtartalma, a gazdasági állatok táplálóanyag szükséglete | 311 |
| Tartalomjegyzék | 388 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.