| Takarmányozástan | |
| A takarmányok kémiai összetétele | 5 |
| A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma | 6 |
| A takarmányok szervesanyagai | 9 |
| A takarmányok szervetlen anyagai | 26 |
| Takarmányozástani alapismeretek | 31 |
| A takarmányok emészthetősége | 31 |
| A takarmányok termelőértékének kifejezése | 33 |
| A takarmányok táplálóanyag-tartalmának arányaira vonatkozó kifejezések | 37 |
| A takarmányok értékelésének szempontjai | 39 |
| A takarmányok ismertetése | 45 |
| A takarmányok csoportosítása | 45 |
| Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok | 52 |
| Erjesztett (silózott) takarmányok | 55 |
| Szénák és szénalisztek | 56 |
| Szalmák, polyvák és törekek | 58 |
| Magvak és termések | 60 |
| Ipari melléktermékek és hulladékok | 62 |
| Állati eredetű takarmányok | 67 |
| Gyári készítmények | 70 |
| Takarmánykiegészítő anyagok | 75 |
| Gazdasági állataink takarmányozásának gyakorlata | 77 |
| Gazdasági állataink életfenntartó és termelő táplálóanyag-szükséglete | 77 |
| Az etetés és az itatás rendszere, technikája | 79 |
| A takarmányok előkészítése | 82 |
| Takarmányadagok összeállítása | 86 |
| A takarmányozási előirányzat készítése | 100 |
| Állategészségtan | 101 |
| Az egészséges és a beteg állat életmegnyilvánulásai | 103 |
| A tünetek megfigyelésének fontossága | 103 |
| Az egészséges állat általános állapota | 103 |
| Az emésztő-, légzőszervi- és anyagforgalmi betegségek | 109 |
| Az emésztőszervek betegségei | 109 |
| A légzőszervek betegségei | 117 |
| Az anyagforgalom betegségei | 120 |
| A bőr betegségei | 123 |
| Mérgezések | 125 |
| Az ivarszervek működésével kapcsolatos betegségek | 126 |
| Meddőség | 133 |
| A tőgy betegségei | 134 |
| Sebészeti betegségek | 138 |
| A fedett mechanikai sérülések | 138 |
| A nyílt mechanikai sérülések | 138 |
| A hő okozta sérülések | 140 |
| A vegyi anyagok okozta sérülések | 140 |
| A csontok betegségei | 141 |
| Az ízületek betegségei | 142 |
| Az inak betegségei | 143 |
| A sérv | 144 |
| Parazitás betegségek | 145 |
| Az élősködés fogalma és az élősködők kártétele | 145 |
| Külső élősködők okozta betegségek | 146 |
| Belső élősködők okozta betegségek | 148 |
| A fertőző betegségek | 153 |
| A fertőző betegségek előidézői, forrásai és következményei | 153 |
| A fertőző anyag terjedése | 155 |
| A fertőző betegségekkel szembeni védekezés | 156 |
| A gümőkór (tuberkolózis) | 158 |
| A brucellózis | 162 |
| A ragadós száj- és körömfájás | 164 |
| A tetanusz | 167 |
| A veszettség | 168 |
| A vírusos nyálkahártyagyulladás | 168 |
| Állategészségügyi igazgatás | 170 |
| A fertőző betegségek megelőzése | 170 |