kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 346 oldal |
| Sorozatcím: | Növénytermesztő és állattenyésztő szakközépiskolák tankönyvei |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-230-737-2 |
| Megjegyzés: | Tankönyvi szám: NÁ-011. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| Lótenyésztés | 3 |
| Magyarország lótenyésztésének múltja és jelene | 5 |
| A ló gazdasági értéke | 6 |
| A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése | 6 |
| A ló megítélése | 8 |
| A ló bírálata | 8 |
| A ló külső testalakulása | 9 |
| Fajtaismeret | 22 |
| A ló származása | 22 |
| A lófajták csoportosítása | 22 |
| A ló takarmányozása | 33 |
| A ló takarmányozásának főbb elvei | 33 |
| A ló takarmányai | 34 |
| A csikó takarmányozása | 42 |
| A ló tenyésztése | 46 |
| A tenyészcél kitűzése, a fajta és a tenyésztési mód megválasztása | 46 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 47 |
| Az ellés | 49 |
| A csikó felnevelése és gondozása | 52 |
| A lovak gyakoribb betegségei | 55 |
| Havivakság | 55 |
| A ló beleinek felfúvódása | 56 |
| A légsejtes tüdőtágulat | 56 |
| A lovak heveny gyomorkitágulása | 57 |
| A lovak rozsférgessége | 58 |
| A lovak mirigykórja | 58 |
| A kancák vírusos elvetélése | 59 |
| Baromfitenyésztés | 61 |
| A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége | 63 |
| Tyúktenyésztés | 65 |
| A házityúk származása | 65 |
| Kor, ivar és hasznosítás szerinti elnevezések | 65 |
| A háziszárnyasok szervezeti felépítése | 67 |
| A házityúk küllemtana | 67 |
| Csontvázrendszer | 70 |
| Izomrendszer | 72 |
| Köztakaró | 72 |
| Az emésztőszervek rendszere és az emésztés | 74 |
| A légzőszervek rendszere | 75 |
| Az érrendszer | 76 |
| A húgy- és nemiszervek | 76 |
| A tojásképződés | 76 |
| A tojás részei | 77 |
| Fajtatan | 79 |
| A fajták csoportosítása és osztályozása | 79 |
| A leghorn tyúk | 80 |
| A rhode island tyúk | 82 |
| A new-hampshire tyúk | 84 |
| A sussex tyúk | 86 |
| A plymouth tyúk | 87 |
| A cornish tyúk | 89 |
| Egyéb külföldi fajták | 92 |
| A nemesített magyar tyúk | 92 |
| Értékmérő tulajdonságok | 95 |
| Tojástermelő képesség | 95 |
| Hústermelő képesség | 99 |
| Testnagyság | 100 |
| Tollasodás | 100 |
| Szaporodóképesség | 101 |
| Ellenállóképesség, edzettség, egészségi állapot | 102 |
| Igényesség | 104 |
| Vérmérséklet | 104 |
| Párosítás | 106 |
| A pároztatás módjai | 106 |
| A párzás | 107 |
| Tenyésztési módszerek | 108 |
| Fajtatiszta tenyésztés | 108 |
| A fajtatiszta tenyésztés szelekciós módszerei | 110 |
| Keresztezések | 117 |
| A hibridtenyésztés speciális módszerei | 121 |
| A tyúkok törzskönyvezése | 122 |
| Küllemi bírálat | 124 |
| Keltetéstan | 126 |
| Mesterséges keltetés | 126 |
| A keltető üzem | 127 |
| Az embrió fejlődése | 132 |
| Csibenevelés | 148 |
| A természetes csibenevelés | 148 |
| A mesterséges csibenevelés | 158 |
| Az előnevelés fontosabb tennivalói | 158 |
| Utónevelés | 160 |
| A tojóállomány elhelyezése és gondozása | 165 |
| Takarmányozás | 176 |
| A csirkék és a növendékállomány takarmányozása | 176 |
| A tyúkok takarmányozása | 177 |
| Baromfitelepeink rendszerezése és feladatai | 179 |
| Tenyésztelepek | 179 |
| Szaporítótelepek | 179 |
| Árutermelő telepek | 179 |
| Állami teljesítményvizsgáló állomás | 180 |
| A baromfi egészségtana | 181 |
| A környezettel szemben támasztott igények, higiénia | 181 |
| Egyéb baromfifajok tenyésztése | 199 |
| A lúd tenyésztése | 205 |
| A kacsa tenyésztése | 205 |
| A pulyka tenyésztése | 210 |
| Sertéstenyésztés | 215 |
| A sertés gazdasági értéke és jelentősége | 217 |
| A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 218 |
| Sertésfajták | 220 |
| A mangalica | 220 |
| Magyar nagy fehér hússertés | 223 |
| Nagy fehér (large white) angol sertés | 228 |
| Svéd nagy fehér sertés (yorkshire) | 228 |
| Dán lapálysertés | 228 |
| Cornwell (large black) | 228 |
| Berkshire | 230 |
| Baconsüldőt és sonkasertést előállító keresztezések | 232 |
| A sertés belső és külső értékmérő tulajdonságai | 236 |
| Egészségi állapot és szervezeti szilárdság | 236 |
| Szaporaság | 237 |
| Tejtermelő képesség | 238 |
| Malacnevelő képesség | 239 |
| Hízékonyság és takarmányértékesítő képesség | 239 |
| A sertés vágóértéke | 241 |
| Átörökítőképesség | 243 |
| A sertés testalkatának megítélése | 243 |
| Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez | 245 |
| Méretek felvétele a sertésen | 247 |
| A sertés felvétele a sertésen | 247 |
| A sertés fejlettsége és súlya | 249 |
| A sertés színe, bőre és szőrzete | 249 |
| A sertés testrészei | 251 |
| Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 258 |
| A sertések törzskönyvezése | 262 |
| A tenyésztő és szaporító munka feladatai | 266 |
| A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása | 266 |
| A sertéstenyésztésben alkalmazott tenyésztési eljárások | 268 |
| A tenyészkoca kiválasztása | 272 |
| A tenyészkan kiválasztása | 273 |
| A koca ivarzásának tünetei | 274 |
| A pároztatás módjai | 275 |
| A malacoztatás gyakorisága | 277 |
| A fialás körüli teendők | 278 |
| A sertés tanulmányozása és gondozása | 282 |
| A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete | 282 |
| A sertések takarmányozásának főbb elvei | 283 |
| A vemhes koca takarmányozása és ápolása | 285 |
| A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 289 |
| A szoptató koca takarmányozása és ápolása | 292 |
| A szopós malacok táplálása és gondozása | 293 |
| Az elválasztás, a választott malac takarmányozása és gondozása | 301 |
| A növendéksertések takarmányozása és gondozása | 303 |
| A hízlalás feltételei | 304 |
| A húsra hízlalás technológiája | 310 |
| Baconsüldők sonka- és tőkesertések hízlalása | 310 |
| Zsírra hízlalás | 318 |
| Sertések gyorshízlalása (express hízlalás) | 318 |
| Idősebb süldők zsírra hízlalása | 320 |
| Öreg sertések feljavítása | 322 |
| A sertésistállók és berendezésük | 324 |
| A sertésistállóval szemben támasztott követelmények | 324 |
| Tenyészsertések istállói és berendezésük | 327 |
| A hízósertések istállói és berendezésük | 329 |
| Egyéb épületek | 334 |
| Vályuk és etetőhelyek | 334 |
| A sertések gyakoribb betegségei | 336 |
| A borsókakór és a hólyagférgesség | 336 |
| A sertéspestis | 336 |
| A sertésorbánc | 337 |
| A sertések paratifusza | 338 |
| A sertések ún. fertőző gyomorbélgyulladása | 339 |
| Az Aujeszky-féle betegség | 340 |
| Sertések vírusos hasmenése | 341 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.