1.034.815

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés IV.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 306 oldal
Sorozatcím: Növénytermesztő és állattenyésztő szakközépiskolák tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-554-X
Megjegyzés: Tankönyvi szám: NÁ-014. Harmadik, változatlan kiadás. 105 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Gazdasági állataink közül egyetlen állatfaj sem termel olyan sokféle terméket, egyik sem illeszkedik be olyan szervesen a mezőgazdasági üzembe, mint a szarvasmarha. Fejlett szarvasmarha-tenyésztés... Tovább

Előszó

Gazdasági állataink közül egyetlen állatfaj sem termel olyan sokféle terméket, egyik sem illeszkedik be olyan szervesen a mezőgazdasági üzembe, mint a szarvasmarha. Fejlett szarvasmarha-tenyésztés nélkül magas színvonalú, belterjes mezőgazdaság alig képzelhető el. Nem ok nélkül mondják, hogy a szarvasmarha-tenyésztés a mezőgazdaság „nehézipara". A szarvasmarha egyik fő haszna a tejtermelés. Teje biológiailag értékes fehérjéket, fontos vitaminokat tartalmaz, könnyen emészthető, kellemes ízű. A tejből készült termékek (tejszín, vaj, sajt stb.) igen értékes élelmiszerek. A visszamaradó fölözött tej, író, savó pedig értékes állati eredetű, fehérjében gazdag takarmány, sőt fontos ipari nyersanyag.
Hasonlóan jelentős a szarvasmarha hústermelése. Húsa hazai szükségletünk mintegy 16-18%-át fedezi, emellett igen fontos exportcikk, devizaforrás. A szarvasmarha húsa egyes nyugati országokban igen közkedvelt. Nálunk közvetlen fogyasztásra még kevésbé keresett, bár a hazai húsipar nagy mennyiségű marhahúst dolgoz fel. Vágósúlya - a hízottság fokától függően - 42-62 %, a borjúé 48-72 %. Húsa nagy tápértékű, sok fehérjét tartalmaz, kisebb kalóriaértékű, mint a sertésé.
Szívesen fogyasztott terméke még: a nyelv, a szutyak, az ajkak, az agyvelő, a fejhús, bőrhús, szív, tüdő, máj, vese, a tőgy, lép, előgyomrok, bélfodor, sőt a velős csont is. Vissza

Tartalom

Szarvasmarha-tenyésztés
Bevezetés 5
A szarvasmarha népgazdasági és üzemgazdasági jelentősége 5
Szarvasmarha-tenyésztésünk helyzete 6
A szarvasmarha eredete és háziasítása (Olvasmány) 7
A szarvasmarha elnevezése ivar, kor és hasznosítás szerint 8
A szarvasmarha fajtái 9
A szarvasmarhafajták csoportosítása 9
A hazánkban tenyésztett fajták 9
A magyarszürke marha 9
A szimentáli marha 11
Borzderes fajták 13
A magyartarka marha 15
Egyéb, hazánkban tenyésztett külföldi fajták 18
Lapálymarhák 18
Pinzgaui marha 21
A kosztromai marha 21
Jersey (dzsörszi) marha 22
Ayrshire (ajersir) marha 23
Aberdeen-angus (aberdin engösz) 25
Hereford (heriford) 25
Charolais (sarolé) 25
A szarvasmarha külső és belső értékmérő tulajdonságai 27
A testalakulás bírálatának jelentősége 27
A különböző hasznosítású szarvasmarhák testalakulása 29
A szarvasmarha kültakarója 30
A szarvasmarha színei 31
A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása 32
Fejlettség és élősúly 34
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása (Ismétlés) 35
A fej 35
A törzs 36
A végtagok 39
A tőgy fejlődése, bonctani felépítése, bírálata, a tejtermelés élettana 43
A tőgy fejlődése és bonctani felépítése 43
A tőgy bírálata 45
A tejtermelés élettana 48
A szarvasmarha ivarjellege és az ivartalanítás 50
A szarvasmarha életkorának megállapítása (Olvasmány) 52
A belső értékmérő tulajdonságok és jelentőségük 54
Egészségi állapot, szervezeti szilárdság, élettartam 54
Termékenység 55
Növekedés, fejlődés, koraérés 56
Vérmérséklet, természet és rossz szokások 58
Takarmányfelvevő képesség, legelőkészség 59
Tejtermelő képesség 59
A tejtermelést befolyásoló tényezők 63
Hústermelés, hizodalmasság és elbírálása 66
A tenyésztő- és szaporítómunka feladatai 69
A tenyészcél kitűzése, a fajta megválasztása (Ismétlés) 69
A tenyésztési eljárások meghatározása (Ismétlés) 71
A szarvasmarhák törzskönyvezése 72
A törzskönyvezési adatok értékelése (Olvasmány) 75
A szarvasmarha szaporítása 86
A tenyésztésbevétel ideje 86
Az ivarzás és tünetei (Ismétlés) 87
A pároztatás és módjai (Ismétlés) 88
A vemhesség felismerése, tartama 89
A vemhesülés elmaradásának és a vemhesség megszűnésének okai, illetve következményei 91
Az elletés és az ellés körüli teendők 93
Az ellés lefolyása 93
A tehén ápolása ellés után 95
A szarvasmarha felnevelése 96
Az újszülött borjú ápolása 96
A borjak felnevelése választásig 97
A növendék marhák (üszők, tinók, bikák) nevelése és gondozása 102
A tenyésztésre szánt bikaborjak felnevelése 103
A szarvasmarha takarmányozása 105
A borjak takarmányozása féléves korig 106
A borjak takarmányozása természetes felnevelés esetén 106
A borjak takarmányozása mesterséges nevelés esetén 108
A növendék marhák (üszők, tinók, bikák) takarmányozása 114
A tenyésztésre szánt bikaborjak takarmányozása 118
A tehenek takarmányozása 119
Nyári takarmányok (Ismétlés) 126
A tehenek téli takarmányozása (Ismétlés) 128
A tenyészbikák takarmányozása (Olvasmány) 131
Az igásökör takarmányozása 132
A szarvasmarhák hizlalása 133
A hizlalás módjai és végrehajtása 133
A hízott marhák értékesítése és minősítése 144
A szarvasmarhák elhelyezése és ápolása 147
A telepek építészeti követelményei (Olvasmány) 148
A szarvasmarha-telepek különböző épületei és berendezései 153
A tehénistálló 153
Az elletőistálló 155
A borjúnevelő 155
A növendék- és hízóistállók 157
Az elkülönítőistálló 159
Egyéb épületek 159
A különböző korú, ivarú, hasznosítású és elhelyezésű szarvasmarhák gondozása 160
A szarvasmarhák gyakoribb betegségei 163
Juhtenyésztés
Általános ismeretek 169
A juh háziasítása (Olvasmány) 169
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége 170
A juhtenyésztés üzemi jelentősége 171
Feladataink a juhtenyésztés fejlesztésében 172
A juhok elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint 172
Bunda- és gyapjúismeret 173
A bunda alkotórészei 173
A gyapjú értékmérő tulajdonságai 178
A bunda szerkezete 184
A bunda külszerkezete 184
A bunda belszerkezete (jellege) 185
Nyírás előtti bonitálás, nyírósúly, gyapjúanyag, rendement 186
Gyapjúféleségek (Olvasmány) 187
Juhfajták 189
Racka 190
Merinók 190
Húsmerinók 190
Szovjet finomgyapjas merinók 191
Magyar fésűsmerinók 192
A juhok külső és belső értékmérő tulajdonságai 196
A testalakulás bírálatának jelentősége 196
A juh hasznosítási típusai 197
A juh fejlettsége, súlyának és testméreteinek megállapítása 197
A juh testalakulásának értékelése (Ismétlés) 198
A fej 198
A törzs 199
A végtagok 201
A juh ivarjellege és életkora 202
A juh életkorának megállapítása 203
Belső értékmérő tulajdonságok és jelentőségük 204
Egészség, szervezeti szilárdság 205
Igényesség, étkesség, élelmesség 205
Termékenység, szaporaság 206
Testalkat és testnagyság 207
Kor 207
Termelőképesség 208
A tenyésztő- és szaporítómunka feladatai 213
A tenyészcél meghatározása, a fajta megválasztása 213
A tenyésztési eljárások meghatározása 213
A juhok törzskönyvezése (ismétlés) 214
A juhok szaporítása 221
Az ivarzás és tünetei 221
A pároztatás és módjai 221
A vemhesség tartama, jelei, a vemhesülés elmaradásának okai és következményei 224
Az ellés levezetése, az újszülött bárányok ápolása (Ismétlés) 224
A juhok felnevelése, gondozása és takarmányozása 228
A szopós bárányok táplálása és ápolása 228
A választott bárányok tartása és takarmányozása 232
A növendék juhok (toklyók) tartása és takarmányozása 233
A kifejlett juhok tartása és takarmányozása 233
A juh életfenntartó (gyapjútermelő) táplálóanyagszükséglete 233
Az üres anyák és kifejlett ürük takarmányozása a legeltetési idényben 234
Az üres anyák és kifejlett ürük takarmányozása a téli istállózás idején 235
A vemhes, szoptató és fejősanyák takarmányozása 236
A tenyészkosok takarmányozása 237
A juhok hasznosítása 239
A gyapjútermelés 239
A nyírás 240
Osztályozás, tárolás, szállítás 242
A tejtermelés 244
A hústermelés 247
A juhhodály (akol) és berendezése 250
A juhok gyakoribb betegségei 254
Tejgazdaságtan
A tejgazdaság jelentősége 259
A tej 260
A tej tulajdonságai 260
A tej összetétele 261
A tejzsír 262
A tej fehérjéi 263
A tejcukor (laktóz) 264
A tej sói 264
A tejben található egyéb anyagok (Olvasmány) 264
A föcstej (kolosztrum) 265
Az öregfejős tehenek teje 266
A tej mikrobái 266
A tej nyerése és kezelése 268
Higiénia a tejgazdaságban 268
A tej nyerése 269
Előkészületek a fejéshez 269
A kézi fejés (Ismétlés) 270
A gépi fejés 273
A tejház és berendezése 278
A tej kezelése 280
A tej elsődleges kezelése 280
A tej másodlagos kezelése 284
A tejhibák 286
A tehén eredetű tejhibák 286
Istálló eredetű tejhibák 287
Mikrobák okozta tejhibák 287
Kémiai biokémiai (enzimes) eredetű tejhibák 288
A tej vizsgálata 289
Mintavétel 289
Tisztasági próba 289
A tej fajsúlyának vizsgálata 290
A tej frissességének vizsgálata 291
A tej savfokának a meghatározása 291
A tej zsírtartalmának vizsgálata 292
A tejszín zsírvizsgálata 293
A tejhamisítás felismerése 293
A tej üzemi feldolgozásának alapismeretei (Olvasmány, szakköri anyag) 294
A vajkészítés 295
A sajtkészítés 296
A juhtej és feldolgozása 297
Tejgazdasági jogszabályok 298
Függelék 300
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv