| Előszó | 11 |
| Az állattenyésztés népgazdasági és vállalati célja | 13 |
| A fogyasztás és a termelés kapcsolata | 13 |
| Az ágazati termelés szervezése | 14 |
| A fogyasztócentrikus szervezés | 15 |
| A termeléscentrikus szervezés | 16 |
| Az árutermelés folyamatai | 17 |
| Az ágazati termelés fejlesztését megalapozó tevékenységek | 17 |
| A kutatások | 17 |
| Az elszaporítás, a gyártás, az adaptálás, a forgalmazás | 18 |
| Az áru-előállító tevékenységek | 18 |
| Értékesítési tevékenység | 18 |
| Feldolgozótevékenység | 19 |
| Vágóállatot és állati eredetű terméket előállító állattartás | 20 |
| Az állattenyésztési ágazatok kialakítása | 23 |
| Az ágazatok és az ágazati változatok kialakítása | 23 |
| Az ágazati struktúra és az ágazati szervezet | 23 |
| A döntések néhány tényezője | 24 |
| A döntések fajtái | 25 |
| Az állatállomány összetételének és méretének megállapítása | 27 |
| A meghatározás módszerei | 27 |
| Az ágazatok mérete és a vállalati keret | 32 |
| Az állattenyésztési ágazatok jövedelmének vizsgálata és optimalizálása | 35 |
| Az árutermelés szervezésének ökonómiai alapelvei | 35 |
| A termék-előállítás funkciói | 35 |
| A jövedelem kialakulása és optimalizálása | 38 |
| A jövedelem kialakulásának és optimalizálásának sajátosságai az állattenyésztésben | 38 |
| Az állattenyésztési ágazatok jövedelmének kimutatása | 41 |
| A jövedelem és a jövedelmezőség kategóriái | 43 |
| A tenyésztés jövedelmének alakulása és szabályozása | 52 |
| A hústermelés jövedelmét befolyásoló tényezők | 58 |
| A termelés intenzitásának és színvonalának optimalizálása | 66 |
| A termelés optimalizálásának fő elemei | 67 |
| Az optimumok alakulása | 68 |
| Optimalizálási módok | 72 |
| A tejtermelés optimalizálása | 78 |
| A marhahústermelés optimalizálása | 80 |
| A sertéshústermelés optimalizálása | 85 |
| A baromfihús-termelés optimalizálása | 88 |
| Az egyéb állatfajok hústermelésének és a tenyésznövendék-állatok nevelésének optimalizálása | 93 |
| Az étkezésitojás-termelés optimalizálása | 93 |
| Az állattenyésztési ágazatok lineáris programozása | 99 |
| A programozás alkalmazásának jelentősége | 99 |
| A programozás céljának megállapítása | 100 |
| A program előkészítése | 100 |
| A program blokkjai | 101 |
| A blokkok tartalmával kapcsolatos fogalmak | 103 |
| Az állatokat és az állati termékeket előállító tevékenységek programozása | 104 |
| A tevékenységek | 104 |
| A feltételek | 106 |
| A paraméterek | 107 |
| A kapacitások és a relációk | 107 |
| A célfüggvényben szereplő értékek | 108 |
| Az állattenyésztési tevékenységek termelésének ütemezése | 109 |
| A marhahústermelés lineáris programozása | 109 |
| A takarmányozás és a takarmánygazdálkodás tevékenységeinek programozása | 112 |
| A tevékenységek | 112 |
| A feltételek | 113 |
| A paraméterek | 113 |
| A kapacitások és a relációk | 113 |
| A célfüggvényben szereplő értékek | 114 |
| A programozás eredménye és értékelése | 114 |
| A takarmánygazdálkodás optimalizálása | 117 |
| A takarmánygazdálkodás gazdasági jelentősége | 117 |
| A takarmánynövények termelésének optimalizálása | 119 |
| Az átlagtermés optimalizálása | 119 |
| A területi elhelyezés optimalizálása | 120 |
| A takarmányozás optimalizálása | 125 |
| Optimalizálás a tejtermelő tehenészetben | 126 |
| Optimalizálás a tojástermelésben | 127 |
| Optimalizálás a hústermelésben | 127 |
| Optimalizálás a tenyészállatok nevelésében | 128 |
| Optimalizálás az anyaállattartásban | 129 |
| A takarmányok és a takarmányozási rendszerek gazdasági értékelése | 129 |
| A takarmányok gazdasági értékelése | 130 |
| A gazdasági és az ipari melléktermékek és a másodvetésű takarmányok értékelése | 133 |
| A vásárolt takarmányok gazdasági értékelése | 135 |
| A takarmányok helyettesítésének gazdaságossága | 135 |
| A takarmányok pénzbeli értékesülése | 137 |
| A takarmányozási rendszerek gazdasági értékelése | 138 |
| A gyepgazdálkodási gazdasági jelentősége | 138 |
| A gyepgazdálkodás szervezésének ökonómiai alapelvei | 138 |
| A melioráció és a kedvezőtlen adottságú szántóterületek gyepgazdálkodásba vonásának gazdasági értékelése | 143 |
| A ráfordítások és az átlagtermés optimalizálása | 146 |
| A gyepre alapozott takarmányozási rendszerek kialakítása és gazdasági értékelése | 149 |
| Az állattenyésztő telepek kialakítása | 153 |
| A fejlesztés célja | 153 |
| A telep meghatározása és feladata | 153 |
| A telep és az ágazati cél | 153 |
| A telep és az ágazati jövedelem | 154 |
| Az állattenyésztő telepek funkciói és értékelésük | 155 |
| A funkciók meghatározása | 155 |
| Az értékelemzés alkalmazása | 157 |
| A telephelyek kijelölése | 165 |
| A tevékenység jellege szerinti teleptípusok | 165 |
| A telephelyek kijelölésének szempontjai | 166 |
| A telepek és az épületek belső elrendezése | 168 |
| Az elrendezés szempontjai | 169 |
| Az elrendezési feladatok megoldása | 169 |
| A beruházás, a rekonstrukció és a műszaki fejlesztés gazdasági értékelése | 171 |
| A beruházás | 171 |
| A rekonstrukció | 171 |
| A beruházások és a befektetések értékelése | 171 |
| A termelés közgazdasági ösztönzése és szabályozása | 177 |
| Az árak | 177 |
| Az árváltozások okai | 177 |
| Az állami támogatások és elvonások | 186 |
| Függelék | |
| Az átlaghozamok előrejelzésére felhasználható módszerek | 191 |
| Az előrejelzés fontossága | 191 |
| Az átlaghozamot kialakító tényezők vizsgálata | 192 |
| Az előrejelzések alapja | 192 |
| Néhány hozamalakító tényező | 192 |
| Az egyes tényezők hatásának nagysága | 193 |
| Az átlaghozamok előrejelzésének módszerei | 194 |
| A számtani átlag | 194 |
| A kívánt átlaghozam elérésének valószínűsége | 194 |
| A mozgóátlag | 194 |
| A medián- és a vektormódszer | 195 |
| A szubjektív becslés és az egyszeres szórás | 195 |
| A gazdasági döntés elvei és módszerei | 197 |
| A döntés és a döntés-előkészítés | 197 |
| A döntés fogalma, célja, típusai | 197 |
| A gazdasági döntések alapelemei | 197 |
| A stratégiai döntések | 199 |
| A taktikai döntések | 199 |
| A tényállapot | 199 |
| A közgazdasági környezet | 199 |
| A természeti környezet és az infrastruktúra | 200 |
| Az előrejelzés | 200 |
| A döntési kritérium | 201 |
| A döntés-előkészítés | 201 |
| A döntés körülményei | 201 |
| A gazdasági döntéseket segítő módszerek | 202 |
| A stratégiák és a taktikák értékelése | 202 |
| Értékelés összehasonlítás alapján | 202 |
| Értékelés az eredmények szórása, a bekövetkezés valószínűsége alapján | 202 |
| Értékelés a döntési mátrixok segítségével | 204 |
| Választás a várható érték alapján | 206 |
| Az egyenlő valószínűségek elve | 206 |
| A nem vagy a nem kielégítően számszerűsíthető tényezők figyelembevételével történő döntés | 207 |
| A kritériumok megállapítása | 207 |
| A döntési módszerek | 210 |
| Értékelés a preferenciahányados alapján | 210 |
| Értékelés az Engels-féle közelítő módszer alapján | 211 |
| Értékelés a preferencia és a diszkvalifikancia arányának alapján | 212 |
| Döntés az optimális kompromisszumok alapján | 214 |
| Az ágazati termelés szimulálása | 216 |
| A szimulációs modellek | 217 |
| Személyi hasznosság. Csoportos döntés. A döntéshozó értékelése | 222 |
| Irodalom | 223 |