kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 528 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 2 |
| ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS | |
| Az állattenyésztés fogalma | 15 |
| Az állattenyésztés gazdasági jelentősége | 16 |
| A gazdasági állatok eredete. A háziasítás | 18 |
| Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán | 22 |
| Elvadulás (dedomesztikáció) | 25 |
| Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése | 26 |
| A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése | 28 |
| A környezet hatása a szervezetre | 29 |
| Takarmányozás | 30 |
| Éghajlat | 32 |
| Hőmérséklet | 32 |
| Nedvesség | 34 |
| Fény | 34 |
| Egyéb éghajlati tényezők | 35 |
| A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatása | 36 |
| A honosulás (akklimatizáció) | 38 |
| A szervezetre ható belső tényezők | 40 |
| Ivarjelleg | 44 |
| Ivartalanítás | 46 |
| A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata | 46 |
| Testméretek felvétele | 50 |
| Fejlettség (testsúly) | 52 |
| Kondíció | 55 |
| Arányosság (homogenitás) | 56 |
| Kültakaró | 57 |
| Színeződés | 58 |
| Formalizmus az állattenyésztésben | 61 |
| Az átöröklés | 62 |
| Az immunitás és a betegségek átöröklése | 72 |
| Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése | 75 |
| A vércsoportok jelentősége az állattenyésztésben | 80 |
| Mennyiségi tulajdonságok átöröklése | 84 |
| Biometriai alapfogalmak | 89 |
| A vegetatív hibridek | 89 |
| Biometriai alapfogalmak | 90 |
| A biometria területe | 91 |
| Az átlag és a szórás kiszámítása | 93 |
| Korrelációk | 95 |
| A regresszió és a korreláció kiszámítása | 96 |
| Az adatok megbízhatóságának vizsgálata | 98 |
| Gazdasági állatok rendszerezése | 102 |
| A faj | 102 |
| A fajta | 103 |
| Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben | 110 |
| A fajtatisztaság. A telivér, félvér. | 111 |
| Alfajta, fajtaváltozat (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal, vonal, populáció | 112 |
| Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük | 113 |
| Termelőképesség | 116 |
| Tejelékenység | 116 |
| Hús- és zsírtermelőképesség | 117 |
| A fejlődés gyorsasága, koraérés | 119 |
| Erőtermelés | 120 |
| Gyapjútermelés | 121 |
| Tojástermelés | 121 |
| Termékenység. Szaporaság | 122 |
| Vérmérséklet, természet, rossz szokások | 123 |
| Szellemi és ösztönszerű képességek | 124 |
| Igényesség, igénytelenség | 125 |
| Konstitúció | 125 |
| Egészség | 129 |
| A szaporodás | 130 |
| A szaporodás fogalma | 130 |
| Ivarzás | 130 |
| Párzás (fedezés, hágás stb.) | 132 |
| Megtermékenyülés | 133 |
| Meddőség | 134 |
| A pároztatás módjai | 135 |
| Az egy apaállatra számítható nőstények száma | 136 |
| Mesterséges termékenyítés | 137 |
| A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése | 141 |
| A vemhesség tartama | 143 |
| A vemhesség megállapításának módjai | 145 |
| Az ellés, elvetélés | 146 |
| A közeledő ellés jelei | 147 |
| Az ellés lefolyása | 147 |
| Az anya és az újszülött ápolása az ellés után | 148 |
| Ikerellés, egypetés ikrek | 150 |
| Növekedés és fejlődés | 151 |
| Ivarérettség, tenyészérettség | 156 |
| A kor szerepe az állatok életében | 158 |
| A tenyészkiválasztás (szelekció) | 160 |
| Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján | 166 |
| A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban | 167 |
| Az ivadékvizsgálat | 170 |
| A párosítás alapelvei | 175 |
| A tenyésztési eljárások | 176 |
| Fajtatiszta tenyésztés. Vérújítás (vérfrissítés) | 177 |
| Beltenyésztés (Rokontenyésztés.) | 179 |
| Vérvonaltenyésztés | 181 |
| Keresztezés | 182 |
| Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése | 198 |
| A törzskönyvezés | 200 |
| Az egyedi megjelölés módszerei | 203 |
| Az állatok fényképezés | 204 |
| Állatkiállítások | 205 |
| Gazdasági állatok elhelyezése és gondozása | 207 |
| Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények | 207 |
| Az istállóépítés | 208 |
| A természetszerű tartás, fészerek, karámok, kifutók | 211 |
| A legeltetés | 213 |
| Az állatok ápolása | 214 |
| Az állatok szállítása | 216 |
| Balesetelhárítás az állattenyésztésben | 217 |
| Az állattenyésztés gépesítés | 218 |
| Ajánlott irodalom | 218 |
| GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA | |
| Bevezetés | 223 |
| Gazdasági állataink takarmányozásának története | 224 |
| A takarmányozási ismeretek jelentősége a gyakorlatban | 226 |
| Az állati szervezet kémiai összetétele | 227 |
| A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában | 228 |
| A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma | 229 |
| Zsírok és zsírnemű anyagok (lipidek) | 230 |
| A nyersrost és a nitrogénmentes kivonat | 233 |
| A takarmányok teriméje | 238 |
| A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai | 239 |
| Vitaminok | 255 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 256 |
| Vízben oldódó vitaminok | 260 |
| Antibiotikumok | 266 |
| Hormonok és anyagcserére ható anyagok | 267 |
| Antimetabilitok | 268 |
| A takarmányok megemésztése | 269 |
| A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők | 272 |
| A közbülső anyagcsere | 275 |
| A nitrogénforgalom | 275 |
| A szénforgalom | 277 |
| Az energiaforgalom | 279 |
| Az ásványianyag-forgalom | 283 |
| A vízforgalom | 292 |
| A takarmányok táplálóértéke | 293 |
| Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete | 301 |
| Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet | 301 |
| Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete | 304 |
| A növekedés táplálóanyag-szükséglete | 304 |
| A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 308 |
| A szaporodás táplálóanyag-szükséglete | 309 |
| A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 310 |
| A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete | 313 |
| A zsírhizlalás táplálóanyag-szükséglete | 319 |
| A munka táplálóanyag-szükséglete | 321 |
| A takarmányértékesítés | 322 |
| Takarmányismeret | 326 |
| Zöldtakarmányok | 326 |
| A legelő jelentősége | 326 |
| Gyeplegelők | 327 |
| Mesterséges legelők | 333 |
| Alkalmi legelők | 334 |
| Kaszált zöldtakarmányok | 334 |
| Silózott takarmányok | 343 |
| Gyökér- és gumós takarmányok, húsos termések | 345 |
| Széna-, szalma- és pelyvafélék | 347 |
| Magvak és termések | 353 |
| Ipari melléktermékek és hulladékok | 358 |
| Állati eredetű takarmányok | 366 |
| Egyéb takarmányok | 370 |
| A takarmány minőségének megítélése | 379 |
| A takarmányok eltartása és etetése | 384 |
| A takarmányok eltartása | 384 |
| A szénakészítés | 384 |
| A takarmányok előkészítése | 415 |
| A takarmányozás gyakorlati végrehajtása | 420 |
| A jó takarmányellátás megszervezése | 442 |
| Ajánlott irodalom | 443 |
| A különböző zsírtartalmú tej átszámítása 4%-os zsírtartalmú tejmennyiségre | 446 |
| A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma | 450 |
| Gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete | 479 |
| Név- és tárgymutató | 513 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.