kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 551 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 7 |
| ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS | |
| Az állattenyésztés fogalma | 15 |
| Az állattenyésztés gazdasági jelentősége | 16 |
| A gazdasági állatok eredete. A háziasítás | 18 |
| Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán | 21 |
| Elvadulás (dedomesztikáció) | 25 |
| Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése | 25 |
| A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése | 28 |
| A környezet hatása a szervezetre | 29 |
| Takarmányozás | 29 |
| Éghajlat | 31 |
| Hőmérséklet | 31 |
| Nedvesség | 33 |
| Fény | 33 |
| Egyéb éghajlati tényezők | 34 |
| A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatása | 35 |
| A honosulás (akklimatizáció) | 37 |
| A szervezetre ható belső tényezők | 38 |
| Ivarjelleg | 42 |
| Ivartalanítás | 44 |
| A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata | 45 |
| Testméretek felvétele | 48 |
| Fejlettség (testsúly) | 50 |
| Kondíció | 53 |
| Arányosság (homogenitás) | 54 |
| Kültakaró | 55 |
| Színeződés | 56 |
| Formalizmus az állattenyésztésben | 58 |
| Az átöröklés | 60 |
| Az immunitás és a betegségek átöröklése | 77 |
| Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése | 80 |
| A vércsoportok jelentősége az állattenyésztésben | 85 |
| Kvantitatív (mennyiségi) tulajdonságok átöröklése | 89 |
| Biometriai alapfogalmak | 103 |
| A biometria területe | 103 |
| Az átlag és a szórás kiszámítása | 105 |
| Korrelációk | 106 |
| A regresszió és a korreláció kiszámítása | 108 |
| Az adatok megbízhatóságának vizsgálata | 109 |
| Gazdasági állatok rendszerezése | 112 |
| A faj | 112 |
| A fajta | 113 |
| Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben | 119 |
| A fajtatisztaság. A telivér, félvér. | 120 |
| Alfajta, fajtaváltozat (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal, vonal, populáció | 121 |
| Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük | 123 |
| Termelőképesség | 126 |
| Tejelékenység | 126 |
| Hús- és zsírtermelőképesség | 126 |
| A fejlődés gyorsasága, koraérés | 129 |
| Erőtermelés | 129 |
| Gyapjútermelés | 130 |
| Tojástermelés | 131 |
| Termékenység. Szaporaság | 131 |
| Vérmérséklet, természet, rossz szokások | 132 |
| Szellemi és ösztönszerű képességek | 133 |
| Igényesség, igénytelenség | 134 |
| Konstitúció | 135 |
| Egészség | 138 |
| A szaporodás | 139 |
| A szaporodás fogalma | 139 |
| Ivarzás | 139 |
| Párzás (fedezés, hágás stb.) | 141 |
| Megtermékenyülés | 142 |
| Meddőség | 142 |
| A pároztatás módjai | 143 |
| Az egy apaállatra számítható nőstények száma | 144 |
| Mesterséges termékenyítés | 146 |
| A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése | 150 |
| A vemhesség tartama | 152 |
| A vemhesség megállapításának módjai | 153 |
| Az ellés, elvetélés | 154 |
| A közeledő ellés jelei | 155 |
| Az ellés lefolyása | 155 |
| Az anya és az újszülött ápolása az ellés után | 156 |
| Ikerellés, egypetés ikrek | 158 |
| Növekedés és fejlődés | 159 |
| Ivarérettség, tenyészérettség | 164 |
| A kor szerepe az állatok életében | 165 |
| A tenyészkiválasztás (szelekció) | 167 |
| Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján | 175 |
| A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban | 178 |
| Az ivadékvizsgálat | 181 |
| A párosítás alapelvei | 186 |
| A tenyésztési eljárások | 187 |
| Fajtatiszta tenyésztés. Vérújítás (vérfrissítés) | 188 |
| Beltenyésztés (Rokontenyésztés.) | 190 |
| Vérvonaltenyésztés | 195 |
| Keresztezés | 197 |
| Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése | 212 |
| A törzskönyvezés | 214 |
| Az egyedi megjelölés módszerei | 217 |
| Az állatok fényképezés | 219 |
| Állatkiállítások | 220 |
| Gazdasági állatok elhelyezése és gondozása | 221 |
| Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények | 221 |
| Az istállóépítés | 222 |
| A természetszerű tartás, fészerek, karámok, kifutók | 224 |
| A legeltetés | 226 |
| Az állatok ápolása | 227 |
| Az állatok szállítása | 232 |
| Balesetelhárítás az állattenyésztésben | 232 |
| Az állattenyésztés gépesítés | 234 |
| Ajánlott irodalom | 234 |
| GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA | 237 |
| Bevezetés | 237 |
| Gazdasági állataink takarmányozásának története | 239 |
| Az állati szervezet kémiai összetétele | 241 |
| A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában | 242 |
| A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma | 242 |
| Zsírok és zsírnemű anyagok (lipidek) | 244 |
| A nyersrost és a nitrogénmentes kivonat | 247 |
| A takarmányok teriméje | 253 |
| A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai | 254 |
| Vitaminok | 256 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 256 |
| Vízben oldódó vitaminok | 260 |
| Vitamin túladagolás (hypervitaminózis) | 263 |
| Az ásványi anyagok | 264 |
| Szervalkotó elemek | 266 |
| Mikroelemek | 271 |
| Az állati szervezet szempontjából közömbös vagy mérgező ásványi anyagok | 275 |
| Antibiotikumok | 275 |
| Hormonok és anyagcserére ható anyagok | 277 |
| Enzimek | 278 |
| Betegségek megelőzésére adagolt takarmánykiegészítők | 279 |
| Antimetabolitok | 279 |
| A takarmányok megemésztése | 280 |
| A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők | 282 |
| A közbülső anyagcsere | 285 |
| A szénforgalom | 286 |
| Az energiaforgalom | 288 |
| A nitrogénforgalom | 292 |
| Az ásványianyag-forgalom | 298 |
| A vízforgalom | 308 |
| A takarmányok táplálóértéke | 310 |
| Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete | 317 |
| Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet | 317 |
| Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete | 320 |
| A növekedés táplálóanyag-szükséglete | 320 |
| A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 324 |
| A szaporodás táplálóanyag-szükséglete | 324 |
| A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 326 |
| A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete | 328 |
| A zsírhizlalás táplálóanyag-szükséglete | 335 |
| A munka táplálóanyag-szükséglete | 336 |
| A takarmányértékesítés | 338 |
| Takarmányismeret | 341 |
| Zöldtakarmányok | 341 |
| A legelő jelentősége | 341 |
| Kaszált zöldtakarmányok | 349 |
| Silózott takarmányok | 358 |
| Gyökér- és gumós takarmányok, húsos termések | 360 |
| Szénák | 362 |
| Szántóföldi szénák | 365 |
| Szalmák és szárak | 367 |
| Pelyva, törekfélék és egyéb növényi maradványok | 368 |
| Magvak és termések | 369 |
| Gabonamagvak | 369 |
| Hüvelyes magvak | 371 |
| Olajos magvak | 372 |
| Egyéb magvak | 372 |
| Ipari melléktermékek és hulladékok | 372 |
| Malomipari és magtisztítási hulladékok | 373 |
| Növényolajipari melléktermékek | 374 |
| Cukorgyári melléktermékek | 377 |
| Szeszgyári takarmányok | 378 |
| Sörgyári hulladékok | 379 |
| Keményítőgyári takarmányok | 380 |
| Konzervipari melléktermékek | 380 |
| Állati eredetű takarmányok | 381 |
| Tej- és tejtermékek | 381 |
| Húsipari hulladékok | 382 |
| Halfeldolgozási melléktermékek | 383 |
| Egyéb állati eredetű takarmányok | 384 |
| Egyéb takarmányok | 384 |
| Étkezési hulladékok (konyhai moslék) | 384 |
| Takarmánykiegészítő anyagok | 385 |
| Abrakkeverék | 389 |
| Az abrakkeverékek készítése | 392 |
| A takarmány minőségének megítélése | 393 |
| Gyakorlati minősítés | 393 |
| Mintavétel takarmányvizsgálathoz | 394 |
| Laboratóriumi vizsgálat | 396 |
| A takarmányok eltartása és etetése | 397 |
| A takarmányok eltartása | 397 |
| A szénakészítés | 397 |
| A takarmányok savanyítása | 413 |
| A gyökér-, gumós- és egyéb vizenyőstakarmányok eltartása | 429 |
| Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása | 430 |
| Abraktakarmányok és ipari hulladéktakarmányok eltartása | 431 |
| A takarmányok előkészítése etetéshez | 433 |
| A takarmányozás gyakorlati végrehajtása | 437 |
| A takarmányadag összeállítása | 437 |
| A vitamin-ellátottság ellenőrzése | 445 |
| Az etetés módja | 446 |
| Ivóvíz és itatás | 459 |
| A jó takarmányellátás megszervezése | 461 |
| Ajánlott irodalom | 462 |
| Függelék | |
| A fontosabb takarmánynövények karotintartalma | 466 |
| A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma | 468 |
| Gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete | 498 |
| A különböző zsírtartalmú tej átszámítása 4%-os zsírtartalmú tejmennyiségre | 532 |
| Név- és tárgymutató | 537 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.