kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 444 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér fotóval és kihajtható melléklettel. |
| SZARVASMARHATENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés | |
| A szarvasmarha eredete és domesztikációja | 17 |
| A marha rokonfajai | 20 |
| A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 22 |
| A szarvasmarhák elnevezései | 23 |
| Első fejezet | |
| A szarvasmarha külső testalakulása | |
| A testalakulás bírálatának jelentősége | 24 |
| A szarvasmarha kültakarója | 27 |
| A szarvasmarhák színei | 28 |
| A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása | 29 |
| A fejlettség és az élősúly | 32 |
| A szarvasmarha testrészeinek elbírálása | 34 |
| A fej | 34 |
| A törzs | 37 |
| A tőgy | 42 |
| A végtagok | 49 |
| A szarvasmarha életkorának meghatározása | 53 |
| Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 55 |
| Második fejezet | |
| A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai | |
| Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam | 56 |
| Termékenység | 60 |
| Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés | 63 |
| Vérmérséklet, természet és rossz szokások | 63 |
| A tejtermelés | 65 |
| A tejtermelés élettana és a szolgálatában álló szervek működése | 68 |
| Tejzsírtermelés, zsírszázalék | 72 |
| A tej egyéb alkotórészei | 74 |
| Fejhetőség | 75 |
| Perzisztencia | 76 |
| A tejtermelést befolyásoló tényezők | 77 |
| Takarmányfelvevőképesség, legelőkészség | 82 |
| Hústermelés, hizodalmasság | 83 |
| Erőtermelés | 85 |
| Harmadik fejezet | |
| A szarvasmarhafajták és csoportosításuk | |
| Magyar szürke marha | 87 |
| A szimmentáli marha | 88 |
| A magyar tarka marha | 91 |
| Borzderes fajták | 94 |
| Kosztromai | 96 |
| A jersey marha | 97 |
| Fekete és vöröstarka lapálymarhák | 99 |
| Dán vörös | 102 |
| Egyéb fajták | 103 |
| Negyedik fejezet | |
| A szarvasmarha tenyésztése | |
| A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei | 111 |
| Az egyediség (fenotípus) alapján végzett kiválasztás | 114 |
| A származás és a rokonok minősége alapján történő kiválasztás | 115 |
| Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés) a szarvasmarhatenyésztésben | 118 |
| A törzskönyvezés és a termelésellenőrzés | 124 |
| Állományfelvétel | 124 |
| Termelési adatok megállapítása | 125 |
| Tenyésztési adatok | 126 |
| A törzskönyvi ellenőrzés alatt álló tehenek és azok utódainak megjelölése | 126 |
| Küllemi bírálat | 127 |
| Törzskönyvezési adatok értékelése | 133 |
| Ötödik fejezet | |
| A szarvasmarha szaporítása | |
| Az ivarzás | 136 |
| A bika használata | 138 |
| Fedeztetés | 139 |
| A vemhesség jelei és tartama | 140 |
| A vemhes tehén ápolása és takarmányozása | 141 |
| Az ellés | 143 |
| Hatodik fejezet | |
| A szarvasmarha fölnevelése | |
| Az újszülött borjú ápolása | 147 |
| A borjúnevelés | 150 |
| Az üszők és tinók takarmányozása | 155 |
| A bikaborjak fölnevelése | 158 |
| Fejlődő szarvasmarhák hizlalása | 160 |
| Hetedik fejezet | |
| A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása | |
| A tehenek takarmányozása | 162 |
| Tenyészbikák takarmányozása | 170 |
| Szarvasmarhahizlalás és feljavítás | 170 |
| A vágómarha minősítése | 176 |
| Az igásökör takarmányozása | 178 |
| Nyolcadik fejezet | |
| A szarvasmarha elhelyezése és ápolása | |
| A tehénistálló | 180 |
| Az istálló berendezése és tartozékai | 189 |
| A bikaistálló | 192 |
| A borjúistálló | 193 |
| Növendékistállók, egyéb rendeltetésű istállók | 195 |
| A fejés | 198 |
| A tehenek gondozása | 203 |
| A tenyészbikák gondozása | 209 |
| Az igásmarhák gondozása és járomozása | 209 |
| Javasolt irodalom | 211 |
| JUHTENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés | |
| A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 215 |
| A juh mint gyapjútermelő | 215 |
| A juh mint tejtermelő | 216 |
| A juh mint hústermelő | 216 |
| A juh egyéb szolgáltatásai | 216 |
| A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben | 217 |
| A juhászat takarmányigényei | 217 |
| A juhot nem tűri a belterjes gazdálkodás? | 218 |
| A juh mint gyomirtó és féregirtó | 218 |
| A juhászat szerepe a talajerő fenntartásában | 219 |
| A juhok elnevezése ivar és kor szerint | 221 |
| Honnan eredtek juhfajtáink? | 221 |
| Első fejezet | |
| Alapismeretek a juhtenyésztéshez | |
| A testtájak külső alakulása | 223 |
| A fej | 223 |
| A törzs | 225 |
| A végtagok | 226 |
| Méretek felvétele a juhon | 229 |
| A juh életkorának meghatározása | 230 |
| Gyapjúismeret | |
| A gyapjú | 230 |
| A bundát alkotó szőrképletek | 231 |
| A gyapjúzsír | 233 |
| A gyapjúszál tulajdonságai | 234 |
| A gyapjúszál színe | 234 |
| A gyapjúszál fénye | 234 |
| A gyapjúszál finomsága | 235 |
| A gyapjúszál hűsége | 237 |
| A gyapjúszál erőssége | 237 |
| A gyapjúszál nyújthatósága | 238 |
| A gyapjúszál simulékonysága és alakíthatósága | 239 |
| A gyapjúszál rugalmassága | 239 |
| A gyapjúszál zsugorodóképessége (nemzedő-képessége) | 239 |
| A gyapjú belszerkezete vagy jellege | 240 |
| Kiegyenlítettség | 240 |
| Gyapjúféleségek | 242 |
| A nyírósúly és a gyapjúanyag | 243 |
| A rendement | 244 |
| A gyapjú összértékének kifejezése | 246 |
| Második fejezet | |
| A juh fajtái | |
| A merinók | 248 |
| A finomposztó-gyapjas merinó (elektoral-negretti) | 249 |
| A francia rambouillet | 250 |
| A francia húsmerinó (Merinó precoce) | 250 |
| A német húsmerinó | 251 |
| A kaukázusi és a sztavropoli "finomgyapjas" merinók | 252 |
| A magyar fésűsmerinó | 252 |
| A magyar húsmerinó | 256 |
| A cigája | 257 |
| A racka | 260 |
| A tolna-baranyai cikta juh | 263 |
| Karakul juh | 263 |
| Ile de France | 265 |
| Keletfriz | 266 |
| Egyéb fajták | 268 |
| Harmadik fejezet | |
| A tenyészjuhok kiválasztása, táplálása, ápolása | |
| Milyen fajtát tenyésszünk? | 270 |
| Az anyajuhok kiválasztása | 271 |
| Termékenység és nevelőképesség | 272 |
| Egészséges szervezet | 272 |
| Termelő-képesség | 272 |
| Gyapjútermelő-képesség | 272 |
| Tejtermelő-képesség | 275 |
| Hústermelő-képesség | 275 |
| Testalakat és testnagyság | 276 |
| A kor | 276 |
| Igénytelenség és élelmesség | 277 |
| Származás | 277 |
| A tenyészkosok kiválasztása | 277 |
| Juhok törzskönyvezése | 280 |
| Állományfelvétel | 280 |
| Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 280 |
| A küllemi bírálat és a törzskönyvbevétel feltételei | 280 |
| Jegyezzük fel a nem törzskönyvezett anyajuhok és hágókosok termelési adatai is! | 282 |
| A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyag-szükséglete | 283 |
| A juh nyári takarmányai, azaz legelői | 285 |
| Gyeplegelők | 285 |
| Esetleges legelők | 285 |
| Mesterséges legelők | 286 |
| Óvintézkedések legeltetés közben | 286 |
| A legeltetés rendje | 287 |
| A juhászkutya | 289 |
| A juh téli takarmányai | 289 |
| Szilázsok | 290 |
| Téli legelők | 290 |
| Nedvdús takarmányok | 292 |
| Széna- és szalmafélék | 292 |
| Abrakfélék | 293 |
| Az ivóvíz és az itatások száma | 293 |
| A juhakol | 293 |
| Az akol elhelyezése és méretei | 293 |
| Ablakok, kapuk, szellőztetők, fenéktalaj | 295 |
| Fészeraklok | 296 |
| Az aklok berendezési tárgyai | 297 |
| A juhok ápolása | 298 |
| Lábvéggyulladás (büdössántaság) | 298 |
| Kergeség | 299 |
| Hólyagférgesség a tüdőben és a májban | 300 |
| Gyomor-, bélférgesség | 301 |
| Tüdőférgesség | 301 |
| A mételykór | 301 |
| A juhcsimbe | 302 |
| A rühösség | 302 |
| Tőgygyulladás | 303 |
| Negyedik fejezet | |
| A szaporítás | |
| A párosítás | 304 |
| Mikor ellessünk? | 305 |
| Az anyák üzekedésének jelei, tartama, ismétlődése | 306 |
| Egy koshoz hány anya osztható be? | 307 |
| A nyáj előkészítése pároztatásra | 307 |
| A kosok táplálása és ápolása | 307 |
| Az anyák előkészítése a pároztatásra | 308 |
| A pároztatás | 308 |
| A mesterséges termékenyítés | 310 |
| Az utópároztatás, utó-beondózás | 310 |
| A pároztatási idény időtartama | 310 |
| A vemhesség tartama és jelei | 311 |
| A vemhes anya táplálása és ápolása | 311 |
| A levetélés | 312 |
| Az ellés | 313 |
| A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása | 314 |
| Ötödik fejezet | |
| A juh felnevelése | |
| Az újszülött bárány ápolása | 316 |
| A szopós bárányok táplálása | 317 |
| A szopós bárányok ápolása | 319 |
| A szopós bárányok osztályozása és farkalása | 320 |
| A bárányok elválasztása | 320 |
| A növendékjerkék és növendékürük takarmányozása | 321 |
| A növendékkosok második osztályozása és takarmányozása | 322 |
| Hatodik fejezet | |
| A juh gyapjútermelése | |
| Az egészségi állapot | 323 |
| Idegizgalmak | 323 |
| A hiányos táplálás | 324 |
| A vizelet és bélsár hatása | 324 |
| A juhakol rossz szellőzöttsége | 324 |
| Az út porának és a futóhomoknak hatása | 325 |
| Növényi anyagok (takarmánytörmelék, tüskék) a bundában | 325 |
| A szurokjelzés | 325 |
| A juhok nyírása | 325 |
| Mikor nyírjuk a juhokat? | 325 |
| Érdemes-e évente kétszer nyírni? | 326 |
| Mikor nyírjuk a bárányokat? | 326 |
| Előkészület a nyírásra | 327 |
| A nyírás munkája | 327 |
| A lenyírt bundák zsákolása és tárolása | 328 |
| A gyapjú értékesítése | 329 |
| Hetedik fejezet | |
| A juh tejtermelése | |
| A juhtej-gazdaság jelentősége | 330 |
| A juhtej fizikai és kémiai tulajdonságai | 331 |
| A tejhozam növelése | 331 |
| A juhok fejése | 333 |
| A juhtej értékesítése | 334 |
| Nyolcadik fejezet | |
| A juh hústermelése | |
| A vágójuh minősége | 335 |
| A hústermelés szervezése juhászatainkban | 336 |
| A juhhizlalás gyakorlata | 336 |
| Függelék | |
| A kecske tenyésztése | |
| A kecske gazdasági jelentősége | 338 |
| Honnan eredtek kekcskefajtáink? | 338 |
| A külső testtájak | 338 |
| A szőrözet és a szín | 339 |
| A súly és a testméretek | 340 |
| Az életkor meghatározása | 340 |
| Milyen fajtát tenyésszünk? | 340 |
| A tenyészkecskék kiválasztása | 342 |
| A kecske táplálása | 343 |
| Táplálóanyag-szükséglet | 343 |
| Takarmányok | 343 |
| Takarmányszabványok | 344 |
| A kecske istállója | 344 |
| A kecske ápolása | 344 |
| Tenyésztési teendők | 345 |
| Pároztatás | 345 |
| A gödölyék és gidák fölnevelése | 345 |
| A kecske tejtermelése | 345 |
| A kecske egyéb haszonvételei | 346 |
| Irodalom | 346 |
| TEJGAZDASÁGTAN | |
| Bevezetés | |
| A tejgazdaságtan története és jelentősége | 349 |
| A tej táplálkozástani jelentősége | 351 |
| Első fejezet | |
| A tej tulajdonságai és összetétele | |
| A tej érzékelhető tulajdonságai | 353 |
| A tej fizikai tulajdonságai | 354 |
| A tej kémhatása | 355 |
| A tej biológiai tulajdonságai | 355 |
| A tej összetétele | 356 |
| A tej víz-, ill. szárazanyag-tartalma | 357 |
| A tejcukor | 357 |
| A tejzsír | 358 |
| A tej fehérjéi | 359 |
| A tej ásványi anyagai | 361 |
| A tej vitaminjai | 361 |
| A tej enzimjei | 362 |
| A tejben található egyéb anyagok | 363 |
| A kolosztrum | 363 |
| A különböző állatfajok tejének összetétele | 364 |
| A tej mikrobái | 365 |
| Baktériumok | 368 |
| Tajsavbaktériumok | 368 |
| Gáztermelő baktériumok | 369 |
| Fehérjebontó, zsírbontó és színtermelő baktériumok | 369 |
| Bakteriofágok | 370 |
| Kórokozó baktériumok és vírusok | 370 |
| Élesztők (sarjadzó gombák) | 370 |
| Penészek (fonálgombák) | 371 |
| Második fejezet | |
| A tej termelőhelyen való kezelése és szállítása | |
| A kifejt tej gyűjtése és szűrése | 372 |
| A tejkamra és berendezése | 375 |
| A tej hűtése, szellőztetéses és tárolása | 377 |
| A tej csírátlanítása és konzerválása | 381 |
| A tej szállítása | 384 |
| Harmadik fejezet | |
| A tejhibák | |
| Takarmányeredetű hibák | 387 |
| Istállóeredetű tejhibák | 388 |
| Mikrobák okozta tejhibák | 388 |
| Kémiai (enzimes) eredetű tejhibák | 389 |
| Negyedik fejezet | |
| A tej feldolgozása | |
| A minősített tej | 391 |
| Savanyútej készítmények | 391 |
| Aludttej | 391 |
| A joghurt, tarhó és kefir | 392 |
| A tej fölözése és a vajkészítés | 392 |
| A tej fölözése | 392 |
| A vajkészítés alapelvei | 396 |
| A fölözés és vajgyártás melléktermékei | 398 |
| A vaj összetétele és forgalombahozása | 398 |
| A sajt- és túrókészítés alapelvei | 399 |
| A sajtkészítés | 399 |
| A sajtok osztályozása | 404 |
| A túrókészítés alapelvei | 407 |
| Az étkezési túró készítése | 407 |
| Juhtúró készítése | 407 |
| A sajtgyártás és túrókészítés melléktermékei | 409 |
| Tejkonzervek | 409 |
| Ötödik fejezet | |
| A tej és tejtermékek fontosabb vizsgálati módszerei | |
| A mintavétel | 410 |
| A tej szennytartalmának meghatározása | 411 |
| A tej fajsúlyának meghatározása | 412 |
| A tej savfokának meghatározása | 414 |
| A tej zsírtartalmának meghatározása | 416 |
| A tejszín szírtartalmának meghatározása | 419 |
| A vaj víztartalmának meghatározása | 421 |
| A tej hamisított voltának kimutatása | 422 |
| Vizsgálati eljárások a tőgygyulladás kimutatására | 423 |
| A tej mikrobatartalmára vonatkozó vizsgálatok | 426 |
| A tej hevített voltának kimutatására szolgáló vizsgálati eljárások | 428 |
| Tejgazdasági jogszabályok | 429 |
| Irodalom | 430 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.