A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Állattenyésztési enciklopédia 2.

Szarvasmarhatenyésztés, Juhtenyésztés, Tejgazdaságtan

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 463 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Szarvasmarhatenyésztés, juhtenyésztés, tejgazdaságtan
SZARVASMARHATENYÉSZTÉS
Bevezetés
A szarvasmarha eredete és domesztikációja17
A marha rokonfajai20
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége22
A szarvasmarhák elnevezései23
A szarvasmarha külső testalakulása
A testalakulás bírálatának jelentősége24
A szarvasmarha kültakarója27
A szarvasmarhák színei28
A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása29
A fejlettség és az élősúly30
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása36
A fej36
A törzs39
A tőgy43
A végtagok51
A szarvasmarha életkorának meghatározása55
Az ivari jelleg és az ivartalanítás57
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai
Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam58
Termékenység62
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés64
Vérmérséklet, természet és rossz szokások65
A tejtermelés67
A tejtermelés élettana és a szolgálatában álló szervek működése69
Tejzsírtermelés, zsírszázalék72
A tej egyéb alkotórészei74
Fejhetőség76
Perzisztencia77
A tejtermelést befolyásoló tényezők79
Takarmányfelvevőképesség, legelőkészség83
Hústermelés, hizodalmasság84
Erőtermelés86
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk
Magyar szürke marha88
A szimmentáli marha89
A magyar tarka marha91
Borzderes fajták94
Kosztromai96
A jersey marha97
Fekete és vöröstarka lapálymarhák99
Dán vörös101
Egyéb fajták102
A szarvasmarha tenyésztése
A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei109
Az egyediség (fenotípus) alapján végzett kiválasztás112
A származás és a rokonok minősége alapján történő kiválasztás113
Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés) a szarvasmarhatenyésztésben116
A törzskönyvezés és a termelésellenőrzés122
Állományfelvétel122
Termelési adatok megállapítása122
Tenyésztési adatok123
A törzskönyvi ellenőrzés alatt álló tehenek és azok utódainak megjelölése123
Küllemi bírálat125
Törzskönyvezési adatok értékelése129
A szarvasmarha szaporítása
Az ivarzás133
A bika használata135
Fedeztetés136
A vemhesség jelei és tartama137
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása138
Az ellés140
A szarvasmarha fölnevelése
Az újszülött borjú ápolása145
A borjúnevelés147
Az üszők és tinók takarmányozása153
A bikaborjak fölnevelése155
Fejlődő szarvasmarhák hizlalása157
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása
A tehenek takarmányozása159
Tenyészbikák takarmányozása167
Szarvasmarhahizlalás és feljavítás167
A vágómarha minősítése173
Az igásökör takarmányozása175
A szarvasmarha elhelyezése és ápolása
A tehénistálló177
Az istálló berendezése és tartozékai189
A bikaistálló192
A borjúistálló193
Növendékistállók, egyéb rendeltetésű istállók195
A fejés200
A tehenek gondozása205
A tenyészbikák gondozása212
Az igásmarhák gondozása és járomozása213
Javasolt irodalom214
JUHTENYÉSZTÉS
Bevezetés
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége217
A juh mint gyapjútermelő217
A juh mint tejtermelő218
A juh mint hústermelő218
A juh egyéb szolgáltatásai218
A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben218
A juhászat takarmányigényei219
A juhot nem tűri a belterjes gazdálkodás?219
A juh mint gyomirtó és féregirtó220
A juhászat szerepe a talajerő fenntartásában221
A juhok elnevezése ivar és kor szerint223
Honnan eredtek juhfajtáink?223
Alapismeretek a juhtenyésztéshez
A testtájak külső alakulása225
A fej225
A törzs227
A végtagok229
Méretek felvétele a juhon231
A juh életkorának meghatározása231
Gyapjúismeret
A gyapjú232
A bundát alkotó szőrképletek232
A gyapjúzsír234
A gyapjúszál tulajdonságai235
A gyapjúszál színe235
A gyapjúszál fénye236
A gyapjúszál finomsága236
A gyapjúszál hűsége238
A gyapjúszál erőssége239
A gyapjúszál nyújthatósága240
A gyapjúszál simulékonysága és alakíthatósága240
A gyapjúszál rugalmassága241
A gyapjúszál zsugorodóképessége (nemzedő-képessége)241
A gyapjú belszerkezete vagy jellege241
Kiegyenlítettség242
Gyapjúféleségek244
A nyírósúly és a gyapjúanyag245
A rendement246
A gyapjú összértékének kifejezése248
A juh fajtái
A merinók250
A finomposztó-gyapjas merinó (elektoral-negretti)251
A francia rambouillet252
A francia húsmerinó (Merinó precoce)252
A német húsmerinó253
A kaukázusi és a sztavropoli "finomgyapjas" merinók254
A magyar fésűsmerinó254
A magyar húsmerinó254
A cigája258
A racka261
A tolna-baranyai cikta juh264
Karakul juh264
Ile de France266
Keletfriz268
Egyéb fajták269
A tenyészjuhok kiválasztása, táplálása, ápolása
Milyen fajtát tenyésszünk?272
Az anyajuhok kiválasztása273
Termékenység és nevelőképesség274
Egészséges szervezet275
Termelő-képesség275
Gyapjútermelő-képesség275
Tejtermelő-képesség278
Hústermelő-képesség278
Testalakat és testnagyság278
A kor278
Igénytelenség és élelmesség279
Származás280
A tenyészkosok kiválasztása280
Juhok törzskönyvezése282
Állományfelvétel282
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése282
A küllemi bírálat és a törzskönyvbevétel feltételei283
Jegyezzük fel a nem törzskönyvezett anyajuhok és hágókosok termelési adatait is!283
A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyag-szükséglete286
A juh nyári takarmányai, azaz legelői287
Gyeplegelők287
Esetleges legelők288
Mesterséges legelők288
Óvintézkedések legeltetés közben289
A legeltetés rendje289
A juhászkutya291
A juh téli takarmányai292
Szilázsok292
Téli legelők293
Nedvdús takarmányok294
Széna- és szalmafélék294
Abrakfélék295
Az ivóvíz és az itatások száma295
A juhakol295
Az akol elhelyezése és méretei296
Ablakok, kapuk, szellőztetők, fenéktalaj297
Fészeraklok298
Az aklok berendezési tárgyai298
A juhok ápolása300
Lábvéggyulladás (büdössántaság)300
Kergeség301
Hólyagférgesség a tüdőben és a májban302
Gyomor-, bélférgesség303
Tüdőférgesség303
A mételykór303
A juhcsimbe304
A rühösség304
Tőgygyulladás305
A szaporítás
A párosítás306
Mikor ellessünk?307
Az anyák üzekedésének jelei, tartama, ismétlődése308
Egy koshoz hány anya osztható be?309
A nyáj előkészítése pároztatásra309
A kosok táplálása és ápolása309
Az anyák előkészítése a pároztatásra310
A pároztatás310
A mesterséges termékenyítés312
Az utópároztatás, utó-beondózás312
A pároztatási idény időtartama312
A vemhesség tartama és jelei313
A vemhes anya táplálása és ápolása313
A elvetélés 314
Az ellés315
A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása316
A juh felnevelése
Az újszülött bárány ápolása318
A szopós bárányok táplálása319
A szopós bárányok ápolása321
A szopós bárányok osztályozása és farkalása322
A bárányok elválasztása322
A növendékjerkék és növendékürük takarmányozása323
A növendékkosok második osztályozása és takarmányozása324
A juh gyapjútermelése
Az egészségi állapot325
Idegizgalmak325
A hiányos táplálás325
A vizelet és bélsár hatása326
A juhakol rossz szellőzöttsége326
Az út porának és a futóhomoknak hatása326
Növényi anyagok (takarmánytörmelék, tüskék) a bundában326
A szurokjelzés327
A juhok nyírása327
Mikor nyírjuk a juhokat?327
Érdemes-e évente kétszer nyírni?327
Mikor nyírjuk a bárányokat?328
Előkészület a nyírásra328
A nyírás munkája328
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása329
A gyapjú értékesítése330
A juh tejtermelése
A juhtej-gazdaság jelentősége331
A juhtej fizikai és kémiai tulajdonságai332
A tejhozam növelése332
A juhok fejése334
A juhtej értékesítése335
A juh hústermelése
A vágójuh minősége336
A hústermelés szervezése juhászatainkban337
A juhhizlalás gyakorlata337
Függelék
A kecske tenyésztése
A kecske gazdasági jelentősége339
Honnan eredtek kekcskefajtáink?339
A külső testtájak339
A szőrözet és a szín340
A súly és a testméretek340
Az életkor meghatározása341
Milyen fajtát tenyésszünk?341
A tenyészkecskék kiválasztása342
A kecske táplálása343
Táplálóanyag-szükséglet343
Takarmányok344
Takarmányszabványok345
A kecske istállója345
A kecske ápolása345
Tenyésztési teendők345
Pároztatás345
A gödölyék és gidák fölnevelése346
A kecske tejtermelése346
A kecske egyéb haszonvételei346
Irodalom347
TEJGAZDASÁGTAN
Bevezetés
A tejgazdaságtan története és jelentősége351
A tej táplálkozástani jelentősége353
A tejelválasztás
A tejmirigy fejlődése és szerkezete355
A tejtermelés élettana360
A tejleadás élettana363
A tej tulajdonságai és összetétele
A tej érzékelhető tulajdonságai365
A tej fizikai tulajdonságai366
A tej kémhatása367
A tej biológiai tulajdonságai367
A tej összetétele368
A tej víz-, ill. szárazanyag-tartalma369
A tejcukor369
A tejzsír370
A tej fehérjéi371
A tej ásványi anyagai373
A tej vitaminjai373
A tej enzimjei374
A tejben található egyéb anyagok375
A kolosztrum375
A különböző állatfajok tejének összetétele376
A tej mikrobái376
Baktériumok380
Tajsavbaktériumok380
Gáztermelő baktériumok381
Fehérjebontó, zsírbontó és színtermelő baktériumok381
Bakteriofágok382
Kórokozó baktériumok és vírusok382
Élesztők (sarjadzó gombák)382
Penészek (fonálgombák)383
A tej termelőhelyen való kezelése és szállítása
A kifejt tej gyűjtése és szűrése384
A tejkamra és berendezése387
A tej hűtése, szellőztetése és tárolása394
A tej csírátlanítása és konzerválása397
A tej szállítása401
A tejhibák
Takarmányeredetű hibák403
Istállóeredetű tejhibák404
Mikrobák okozta tejhibák404
Kémiai (enzimes) eredetű tejhibák405
A tej feldolgozása
A minősített tej407
Savanyútej készítmények407
Aludttej407
A joghurt, tarhó és kefir408
A tej fölözése és a vajkészítés408
A tej fölözése408
A vajkészítés alapelvei412
A fölözés és vajgyártás melléktermékei415
A vaj összetétele és forgalombahozása415
A sajt- és túrókészítés alapelvei415
A sajtkészítés415
A sajtok osztályozása421
A túrókészítés alapelvei424
Az étkezési túró készítése424
Juhtúró készítése425
A sajtgyártás és túrókészítés melléktermékei425
Tejkonzervek426
A tej és tejtermékek fontosabb vizsgálati módszerei
A mintavétel247
A tej szennytartalmának meghatározása248
A tej fajsúlyának meghatározása230
A tej savfokának meghatározása231
A tej zsírtartalmának meghatározása233
A tejszín zsírtartalmának meghatározása236
A vaj víztartalmának meghatározása238
A tej hamisított voltának kimutatása239
Vizsgálati eljárások a tőgygyulladás kimutatására240
A tej mikrobatartalmára vonatkozó vizsgálatok243
A tej hevített voltának kimutatására szolgáló vizsgálati eljárások244
Tejgazdasági jogszabályok246
Irodalom246
Tárgymutató449
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állattenyésztési enciklopédia 2. Állattenyésztési enciklopédia 2. Állattenyésztési enciklopédia 2. Állattenyésztési enciklopédia 2. Állattenyésztési enciklopédia 2. Állattenyésztési enciklopédia 2.

A gerinc elszíneződött.

Állapot:
3.980 ,-Ft
20 pont kapható
Kosárba
10-100% kedvezmény!