kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 255 oldal |
| Sorozatcím: | Mezőgazdasági szakkönyvtár |
| Kötetszám: | 17 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Állatbonctan és élettan | |
| Az állati test megismerésének jelentősége | 3 |
| Az állati test vegyi alkotórészei | 3 |
| Sejtek, szövetek, szervek | 4 |
| Nyálkahártyák és savós hártyák | 6 |
| A csontok és a csontváz | 6 |
| Az állati test csontjai | 7 |
| A fogak | 9 |
| Izmok, inak, inhüvelyek | 10 |
| Az állati test általános beoszlása és tájai | 12 |
| Az emésztőszervek rendszere | 12 |
| Az emésztőcső | 12 |
| Az emésztőcső járulékos mirigyei | 15 |
| Az emésztés | 16 |
| A vérrendszer | 17 |
| A lélekzőszervek rendszere | 19 |
| A kiválasztószervek | 20 |
| A belsőelválasztású mirigyek | 21 |
| Az ivarszervek rendszere | 22 |
| Az ivarszervek élettani működése | 24 |
| Az idegrendszer | 25 |
| Az érzékszervek rendszere | 27 |
| Kültakaró és képletei | 28 |
| Általános állattenyésztés | |
| Háziállataink változékonysága | 31 |
| Az öröklődés | 33 |
| A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak | 34 |
| Tenyészet, törzs, család, vérvonal | 35 |
| Gazdasági háziállatok értékének megítélése | 36 |
| Törzskönyvezés | 41 |
| Tenyésztési módok | 42 |
| Háziállatok szaporítása | 45 |
| Pároztatási módok | 45 |
| Hím- és nőnemű állatok számaránya | 48 |
| A vemhesség | 48 |
| A vemhes állat gondozása | 49 |
| Az ellés és az ellés körüli teendők | 49 |
| A koraszülés és elvetélés | 50 |
| Az anyaállat gondozása ellés után | 51 |
| Az újszülött kezelése és felnevelésének irányítása | 51 |
| Takarmányozástan | |
| A takarmányozás jelentősége | 53 |
| A takarmányok alkotórészei és azok szerepe | 54 |
| A takarmányok összetétele | 54 |
| A takarmányok táplálóértékének megjelölése | 57 |
| Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére | 61 |
| Az állatok táplálóanyag-szükséglete | 61 |
| A napi takarmányszükséglet megállapítása | 62 |
| A takarmányok csoportosítása és ismertetése | 63 |
| Szálastakarmányok | 63 |
| Zöldtakarmányok | 64 |
| Szénák | 68 |
| Szalma, törek, pelyva | 69 |
| Gyökér és gumós takarmányok | 70 |
| Szemes takarmányok | 71 |
| Gabonamagvak | 71 |
| Hüvelyes magvak | 72 |
| Mezőgazdasági ipari melléktermékek | 73 |
| Állati eredetű takarmányok | 76 |
| Takarmánykiegészítő anyagok | 77 |
| Az ivóvíz | 80 |
| A takarmányok tartósítása és tárolása | 81 |
| A takarmányok előkészítése | 82 |
| Takarmányadagok összeállításának alapelvei és az etetés rendje | 85 |
| Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapszabályai | 87 |
| Állategészségügyi alapismeretek | |
| Az állattenyésztés, egészségügyi feltételei | 90 |
| Az egészség és betegség jelei | 92 |
| Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása | 93 |
| A betegség okai és osztályozásuk | 94 |
| Állategészségügyi rendészeti intézkedések | 96 |
| Bejelentési kötelezettség | 97 |
| A zárlat | 97 |
| A kártalanítás | 98 |
| Az állatszavatosság | 98 |
| Lótenyésztés | |
| A lótenyésztés jelentősége | 100 |
| A ló testtájai, külsejének megítélése | 100 |
| A ló életkorának meghatározása | 104 |
| A lábállások | 105 |
| A ló mozgása | 105 |
| A ló szőre, színe, jegyei | 105 |
| A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint | 106 |
| A lófajták és azok kialakulása | 106 |
| A lovak származása és csoportosítása | 106 |
| Az ősi magyar ló | 107 |
| Magyarországon tenyésztett, külföldről származó lófajták | 107 |
| Az arab telivér | 107 |
| Az angol telivér | 107 |
| A lipicai | 107 |
| Az amerikai ügető | 108 |
| A hazai melegvérű lófajták | 108 |
| Nóniusz | 108 |
| Gidrán | 108 |
| Mezőhegyesi félvér | 109 |
| Kisbéri félvér | 109 |
| Hidegvérű lovak | 109 |
| Szovjetunió lófajtái | 109 |
| A ló tenyésztése és gondozása | 110 |
| Tenyészállatkiválasztás | 110 |
| Tenyésztésbevétel | 111 |
| A tenyésztési ellenőrzés | 111 |
| A párosítás, sárlás, fedeztetés és mesterséges termékenyítés | 112 |
| A vemhesség, az ellés és az elvetélés | 113 |
| Az újszülött csikó gondozása | 114 |
| Csikónevelés választástól befogásig | 114 |
| A lovak takarmányozása, elhelyezése, ápolása | 115 |
| A ló takarmányozási rendje | 115 |
| A csikó takarmányozása | 116 |
| Tenyészmének takarmányozása | 117 |
| Kifejlett lovak takarmányozása | 117 |
| A lovak elhelyezése | 117 |
| A lovak ápolása | 117 |
| A ló értékét csökkentő tulajdonságai. A lovak leggyakoribb betegségei | 118 |
| A lovak rossz szokásai | 118 |
| A lovak öröklődő hibái | 119 |
| A lovak leggyakoribb betegségei | 119 |
| A ló hasznosítása | 121 |
| A csikó betanítása | 121 |
| A ló szerszámai | 122 |
| A lovak használata | 123 |
| Sertéstenyésztés | |
| A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége | 124 |
| A sertés külseje, testalkatának megítélése | 124 |
| A sertések elnevezése nem és koruk szerint | 126 |
| Hazánkban tenyésztett sertésfajták | 127 |
| Szovjetunió sertésfajtái | 127 |
| A tenyésztések kiválasztása a sertések szaporítása | 127 |
| A magyar húsipar és fogyasztók számára előállítandó sertéstermékek | 129 |
| A sertések takarmányozása és hizlalása | 129 |
| A takarmányok előkészítése | 130 |
| Az etetés és itatás módja | 130 |
| A sertések takarmányszükséglete | 131 |
| Szopós malacok takarmányozása | 131 |
| Választott malacok takarmányozása | 133 |
| Vemhes és szoptatós kocák takarmányozása | 134 |
| Tenyészkanok takarmányozása | 137 |
| A sertéshizlalás | 138 |
| A hizlalás ellenőrzése | 139 |
| A hizósertések elhelyezése és ápolása | 140 |
| Zsírsertések hizlalása | 140 |
| Az expressz hizlalás | 142 |
| Tenyésztésből kiselejtezett sertések hizlalása | 142 |
| Hússertések hizlalása | 142 |
| A sertések törzskönyvezése | 146 |
| A sertések leggyakoribb betegségei | 146 |
| Szarvasmarhatenyésztés | |
| Szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 149 |
| A testalakulás megítélése | 151 |
| A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei | 155 |
| Testméretek és súlymeghatározás | 157 |
| Fontosabb szarvasmarhák ismertetése | 158 |
| A magyartarka marha | 158 |
| A magyar alföldi marha | 159 |
| A szimmentáli marha | 160 |
| A borzderes marha | 160 |
| A pinzgaui marha | 161 |
| A lapálymarhák | 161 |
| A Szovjetunió szarvasmarhafajtái | 161 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 162 |
| Termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvelés | 165 |
| Tenyésztésbevétel és kiselejtezés ideje | 166 |
| Az üzekedés | 166 |
| A borjazások egyenletes eloszlása | 167 |
| A párosítás és pároztatás | 168 |
| A vemhes tehenek ápolása, elapasztása | 168 |
| Az ellés, elléskörüli teendők | 169 |
| Az anya ápolása ellés után | 170 |
| Az újszülött borjú ápolása | 171 |
| A borjú felnevelése az elválasztásig | 172 |
| Borjak Steiman-rendszerű felnevelése | 176 |
| Növendék szarvasmarhák felnevelése | 176 |
| A szarvasmarha takarmányozása | 179 |
| A tehenek takarmányozása | 179 |
| Egyedi takarmányozás | 180 |
| A tehenek szárazra állítása | 180 |
| Előkészítő takarmányozás vagy kitőgyeltetés | 181 |
| Az előetetés, vagy ráetetés | 181 |
| Tehenek nyári takarmányozása | 181 |
| A tehenek téli takarmányozása | 182 |
| Bikák takarmányozása | 183 |
| Igásökrök takarmányozása | 183 |
| Takarmányelőkészítés | 184 |
| A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése | 184 |
| Körömápolás | 185 |
| Elhelyezés | 185 |
| A szarvasmarha hasznosítása | 187 |
| Tejtermelés | 187 |
| Tejtermelés mennyiségét befolyásoló tényezők | 187 |
| A tejgazdaság formái | 188 |
| A szarvasmarha igázása | 188 |
| Szarvasmarhahizlalás | 189 |
| Bivalytenyésztés | 189 |
| Tejgazdasági ismeretek | |
| A tej képződése | 191 |
| A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők | 192 |
| A tej összetétele | 193 |
| A tejben található baktériumok, tejhibák | 194 |
| A tej kezelése a fejés után | 196 |
| A tej vizsgálata | 197 |
| Juhtenyésztés | |
| A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 199 |
| A juhok megnevezése kor, ivar és használat szerint | 200 |
| A juh testalakulása | 200 |
| Gyapjúismeret | 201 |
| Gyapjúféleségek | 203 |
| Legfontosabb juhfajták | 203 |
| Szovjetunió juhtenyésztése | 206 |
| A tenyészjuhok kiválasztása | 207 |
| A juhakol és berendezése, felszerelése | 208 |
| A juhok takarmányozása | 209 |
| A juhok egészségének megóvása | 212 |
| Pároztatás, vemhesség, ellés, tej, gyapjú és hústermelés | 213 |
| A juh termelése | 215 |
| Baromfitenyésztés | |
| A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 220 |
| A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei | 220 |
| A baromfiak külleme és a kiválogatás | 222 |
| Magyarországon tenyésztett tyúkfajták | 224 |
| Szovjetunió tyúktenyésztése | 225 |
| Tenyészállat kiválogatás, nemesítés, takarmányozás | 226 |
| Tyúkok takarmányozása | 227 |
| A baromfiak szaporítása | 237 |
| Egyéb baromfiak tenyésztése | 233 |
| Víziszárnyasok tenyésztése | 233 |
| Pulyka tenyésztése | 234 |
| Gyöngytyúk tenyésztése | 234 |
| Baromfibetegségek | 235 |
| Függelék | |
| A kétéves állattenyésztési és takarmánytermelési terv | 237 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.