| SERTÉSTENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés | 13 |
| A sertés domesztikációja | 13 |
| A sertés népgazdasági jelentősége | 15 |
| A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 17 |
| A sertés külső testalakulása | 15 |
| Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez | 19 |
| Méretek felvétele a sertésen | 24 |
| A sertés fejlettsége és súlya | 26 |
| A sertés színe, bőre és szőrzete | 26 |
| A sertés testrészei | 29 |
| Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 38 |
| A sertés belső értékmérő tulajdonságai | 40 |
| Egészségi állapot és szervezeti szilárdság | 40 |
| Szaporaság | 40 |
| Tejtermelő-képesség | 42 |
| Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség | 42 |
| Hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség | 43 |
| A sertés vágóértéke | 45 |
| Átörökítőképesség | 47 |
| A sertés fajtái | 48 |
| A mangalica | 48 |
| Magyar fehér hússertés | 52 |
| Berkshire sertés | 55 |
| A cornwall (large black) | 56 |
| Egyéb fajták | 58 |
| A sertés tenyésztése | 66 |
| A fajta és a tenyészirány megválasztása | 66 |
| A tenyészkoca kiválasztása | 69 |
| A tenyészkan kiválasztása | 70 |
| Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben | 71 |
| A sertések törzskönyvezése | 77 |
| Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 77 |
| Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 77 |
| Ellenőrzési lapok vezetése | 80 |
| Törzs és tenyésztési főkönyv | 84 |
| A külemi bírálat előfeltételei | 84 |
| Törzskönyvi osztályok | 84 |
| Törzskönyvi osztályba sorolás | 84 |
| A hizodalmasság és vágóérték megállapítása | 87 |
| A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása | 87 |
| A vágottáru minősítése | 89 |
| Zsírsertések minősítése | 92 |
| A vizsgált egyed értékelése és minősítése | 92 |
| A sertés takarmányozása | 95 |
| A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete | 95 |
| A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend | 96 |
| A sertés takarmányai | 97 |
| A sertés legeltetése | 97 |
| Zöldtakarmányok | 99 |
| Szénalisztek, szénafélék és pelyvák | 100 |
| Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok | 100 |
| Nedves ipari melléktermékek | 101 |
| Magvak | 101 |
| Légszáraz gyári melléktermékek | 103 |
| Állati eredetű takarmányok | 103 |
| Konyhamoslék | 104 |
| A sertésistállók és berendezése | 105 |
| Általános irányelvek | 105 |
| Az istállók alapterülete | 106 |
| A sertésistállók elhelyezése | 106 |
| Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 107 |
| A kifutók | 108 |
| A fiaztató | 108 |
| A szabad szállások mint fiaztatók | 111 |
| A tenyészkanok istállója | 111 |
| A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 112 |
| Egyéb épületek | 116 |
| Vályúk és etetőhelyek | 117 |
| A sertések ápolásának általános irányelvei | 117 |
| A sertés szaporítása | 119 |
| A koca ivarzása | 119 |
| A pároztatás | 120 |
| A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja | 122 |
| A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 124 |
| A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 126 |
| Az ellés (elvetélés, koraszülés) | 130 |
| A szoptató koca gondozása és takarmányozása | 133 |
| A szopós malacok gondozása és táplálása | 136 |
| Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása | 141 |
| A növendéksertések takarmányozása és gondozása | 143 |
| A sertés hizlalása | 147 |
| A hízósertések takarmányozásának rendje | 148 |
| Húsra hízlalás | 151 |
| Bacon- és sonkasüldők hizlalása | 151 |
| Zsírra hizlalás | 156 |
| Idősebb süldők zsírra hizlalása | 156 |
| Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása | 158 |
| Tőkesertések hizlalása | 160 |
| Öreg sertések hizlalása | 162 |
| Makkoltatás | 163 |
| A sertés mázsálása | 164 |
| A sertés szállítása | 165 |
| Ajánlott irodalom | 167 |
| LÓTENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés | 171 |
| A lótenyésztés jelentősége | 171 |
| Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei | 173 |
| A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése | 174 |
| A ló származása, fajrokonai | 174 |
| A lófajták csoportosítása | 176 |
| A ló megítélése | 177 |
| A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés | 177 |
| Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához | 178 |
| A bírálat | 179 |
| A méretek felvétele | 180 |
| A kültakaró, szín és jegyek | 181 |
| A testtájak alakulásai | 184 |
| A fej és részei | 184 |
| A ló mozgása | 204 |
| A lépés | 205 |
| A poroszkálás | 205 |
| Az ügetés (trab) | 206 |
| A vágta (galopp) | 206 |
| Az ugrás | 207 |
| Az úszás | 207 |
| A ló életkorának megállapítása | 207 |
| Magyarország lótenyésztésének története | 212 |
| Az ősi magyar ló kora | 212 |
| Az arab ló kora | 213 |
| A spanyol ló kora | 213 |
| Az angol telivér kora | 213 |
| A gazdasági típusra törekvés kora | 214 |
| Jelenkor | 214 |
| Hátastípusok | 215 |
| Az arab ló | 215 |
| Az angol telívér | 216 |
| A kisbéri félvér | 217 |
| A gidrán | 218 |
| A mezőhegyesi félvér | 219 |
| Melegvérű hámostípusok | 221 |
| A nóniusz | 221 |
| A lipicai | 222 |
| Az ügető | 223 |
| Hidegvérű hámostípusok | 224 |
| A magyar hidegvérű | 224 |
| A muraközi ló | 226 |
| Sodrott ló | 226 |
| Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták; Anglonorman, belga, ardenni, frederikszborgi, hucul, keletporosz, móri, Orlov ügető, percheron | 228 |
| Egyéb fajták | 230 |
| A ló tenyésztése | 231 |
| A tenyészcél megválasztása | 231 |
| A tenyészegyedek megítélésének alapja | 232 |
| A tenyészkanca kiválasztása | 234 |
| Származás | 234 |
| Küllem | 236 |
| Teljesítmény | 237 |
| Utód | 238 |
| A tenyészcsődör kiválasztása | 238 |
| Származás | 238 |
| Küllem | 239 |
| Teljesítmény | 239 |
| Utód | 240 |
| A mén kora az ivadékvizsgálat elvégzése idejében | 241 |
| A lovak törzskönyvezése | 242 |
| A ló tenyésztésbevétele | 244 |
| A nemi érettség | 244 |
| A tenyészérettség | 244 |
| Az ivartalanítás | 245 |
| A párosítás | 245 |
| A sárlás | 246 |
| A fedeztetés (pároztatás, ugratás) | 247 |
| A fedeztetés idejének megválasztása | 248 |
| A csődör nemzési ingere | 249 |
| Egy csődörre hány kanca számítható? | 249 |
| A mesterséges termékenyítés jelentősége | 250 |
| A megtermékenyülés | 250 |
| A vemhesség megállapításának módozatai | 251 |
| A vemhesség tartama | 251 |
| Az ellés | 252 |
| A koraszülés és az elvetélés | 252 |
| Az ellés előjelei | 252 |
| Előkészület az elléshez | 253 |
| Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél | 253 |
| A kanca ápolása ellés után | 255 |
| Az újszülött csikó körüli teendők | 256 |
| A csikó megítélése születés után | 257 |
| A lovak takarmányozása | 259 |
| A ló takarmányai | 259 |
| Legelő és a zöldtakarmányok | 259 |
| Nedvdús takarmányok | 260 |
| Szálastakarmányok | 261 |
| Abraktakarmányok | 262 |
| A ló takarmányozásának főbb elvei | 263 |
| A ló takarmányozási rendje | 264 |
| A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása | 265 |
| A szopós csikó takarmányozása | 266 |
| A csikók választása utáni takarmányozása | 267 |
| A csikó ménesbeni tartásának szervezése | 268 |
| Igáslovak takarmányozása | 269 |
| A tenyészcsődörök takarmányozása | 270 |
| A lovak tartása és mozgatása | 272 |
| A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása | 272 |
| A csődör csikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása | 274 |
| A ló ápolása | 275 |
| Bőr- és szőrápolás | 275 |
| Fürdetés, nyírás | 276 |
| A pata és ápolása. Patkolás | 276 |
| A ló istállója | 278 |
| A csikó betanítása | 280 |
| Nyereg alá tanítás | 281 |
| Kocsibatanítás | 282 |
| Galopp-csikók idomítása | 284 |
| Az ügető csikók betanítása | 285 |
| A ló munkáltatása | 286 |
| A ló használata | 286 |
| A ló szerszámai | 286 |
| Befogás és kifogás | 289 |
| A fogat összeállítása | 290 |
| Hajtás | 291 |
| Nyereg alatti használat | 292 |
| A ló rossz szokásai | 293 |
| Függelék | |
| A szamár tenyésztése | 295 |
| Az öszvér | 296 |
| BAROMFITENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés | 301 |
| A baromfi származása és domesztikációja | 301 |
| A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 302 |
| A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése | 303 |
| Baromfitenyésztéstani alapismeretek | 304 |
| A baromfi külső testalakulása | 304 |
| Köztakaró | 305 |
| A tollazat | 306 |
| A vedlés | 307 |
| Az életkor és az ivar meghatározása | 309 |
| A tojás képződése | 309 |
| A tojás alkotórészei | 310 |
| Tojásrakás időszaki megoszlása | 312 |
| A kotlás | 313 |
| A baromfi értékmérő tulajdonságai | 316 |
| Termékenység | 316 |
| Keltethetőség | 317 |
| Ellenállóképesség és igénytelenség | 318 |
| Egészségi állapot (életerő) | 319 |
| Testnagyság | 319 |
| A tojástermelő-képesség | 319 |
| Hústermelő-képesség | 326 |
| Vérmérséklet és rossz szokások | 327 |
| A baromfi takarmányozása | 329 |
| A baromfi létfenntartó és termelő szükséglete | 329 |
| A baromfi fehérjeellátása | 330 |
| A baromfi ásványi anyag ellátása | 332 |
| A baromfi vitaminellátása | 333 |
| A baromfi takarmányai | 337 |
| Növényi eredetű takarmányok | 337 |
| Állati eredetű takarmányok | 338 |
| Kiegészítő takarmányok | 339 |
| A tyúk tenyésztése | 339 |
| Tyúkfajták | 342 |
| A magyar parlagi tyúk | 342 |
| A magyar tyúk nemesített változatai | 342 |
| Hazánkban tenyésztett külföldi tyúkfajták | 346 |
| Tenyésztési módszerek a tyúk tenyésztésében (Horn A.) | 354 |
| A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén | 354 |
| A tenyészkiválasztás főbb elvei | 356 |
| Beltenyésztés (rokontenyésztés) | 356 |
| A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei | 359 |
| A rokontenyésztéses heterózistenyésztés | 361 |
| Reciprok rekurrens szelekció | 363 |
| Rekurrens szelekció | 364 |
| A hibridtenyésztő üzemek | 364 |
| A tojástermelésre irányuló szelekció | 366 |
| A hústermelésre irányuló szelekció | 367 |
| A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 368 |
| Törzskönyvezés | 369 |
| A pározatás módjai | 370 |
| A baromfi minősítése és selejtezése | 371 |
| A keltetés | 372 |
| A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása | 372 |
| A természetes keltetés | 372 |
| A mesterséges (gépi) keltetés | 373 |
| A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése | 387 |
| Csibenevelés | 388 |
| Természetes csibenevelés | 388 |
| Mesterséges csibenevelés | 388 |
| A nevelőketreces (baktériás) csibenevelés | 394 |
| Növendékek fölnevelése | 395 |
| A tyúk elhelyezése | 397 |
| A baromfitelep elhelyezése és berendezése | 397 |
| Baromfiólak | 398 |
| A baromfiól felszerelése és berendezése | 400 |
| Baromfikifutók | 402 |
| A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése | 402 |
| Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása | 403 |
| A tyúkfélék hizlalása | 406 |
| A vágottbaromfi minősítése | 407 |
| A tojás osztályozása és raktározása | 407 |
| Tolltermelés | 409 |
| Belterjes, nagyüzemi baromfitartás (Rimler K.) | 410 |
| Nagyüzemi tartás fajtái | 412 |
| A belterjes tartás különféle formái | 412 |
| A tyúkok padlón tartása | 412 |
| Az istálló | 420 |
| Takarmányozás | 420 |
| Selejtezés | 421 |
| Betegségek | 422 |
| A tojótyúkok ketreces tartása | 425 |
| Belterjes húscsibe nevelése | 430 |
| Ketreces csibenevelés | 431 |
| A belterjes tartás jövője | 431 |
| A gyöngytyúk tenyésztése | 432 |
| A gyöngytyúk fajtái | 432 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 433 |
| Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 434 |
| A gyöngytyúk hasznosítása | 435 |
| Pulykatenyésztés | 436 |
| A pulyka fajtái | 436 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 438 |
| Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 439 |
| A pulyka hasznosítása | 441 |
| Kacsatenyésztés | 442 |
| A kacsa fajtái | 442 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 444 |
| Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 445 |
| A kacsa hasznosítása | 447 |
| Lúdtenyésztés | 449 |
| A lúd fajtái | 449 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 451 |
| Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 452 |
| A lúd hús-, zsír- és májtermelése | 453 |
| A tenyész- és hízóludak elhelyezése, gondozása | 455 |
| A lúd tolltermelése | 456 |
| Galambtenyésztés | 457 |
| A legismertebb galamfajták | 457 |
| A galamb elhelyezése | 458 |
| A galamb takarmányozása | 459 |
| Szaporítás | 459 |
| A galamb hasznosítása | 459 |
| Irodalom | 460 |
| Tárgymutató | 461 |