kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 479 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
SERTÉSTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | 13 |
A sertés domesztikációja | 13 |
A sertés gazdasági jelentősége | 15 |
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 17 |
A sertés külső testalakulása | 19 |
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez | 20 |
Méretek felvétele a sertésen | 25 |
A sertés fejlettsége és súlya | 27 |
A sertés színe, bőre és szőrzete | 27 |
A sertés testrészei | 30 |
Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 38 |
A sertés belső értékmérő tulajdonságai | 41 |
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság | 41 |
Szaporaság | 41 |
Tejtermelő-képesség | 43 |
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség | 43 |
Hízékonyság és takarmányértékesítő-képesség | 44 |
A sertés vágóértéke | 46 |
Átörökítő-képesség | 47 |
A sertés fajtái | 49 |
Mangalica | 49 |
Magyar nagy fehér hússertés | 53 |
A cornwall (large black) | 56 |
Berkshire sertés | 57 |
Egyéb fajták | 61 |
A sertés tenyésztése | 69 |
A fajta és a tenyészirány megválasztása | 69 |
A tenyészkoca kiválasztása | 71 |
A tenyészkan kiválasztása | 73 |
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben | 73 |
A sertések törzskönyvezése | 79 |
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 79 |
Tenyészállatok elnevezése a vonaltenyésztésben | 80 |
Ellenőrzési lapok vezetése | 82 |
Törzs- és tenyésztési főkönyv | 86 |
A küllemi bírálat előfeltételei | 86 |
Törzskönyvi osztályok | 86 |
Törzskönyvi osztályba sorolás | 87 |
A hízékonyság és vágóérték megállapítása | 89 |
A hízékonyság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása | 89 |
A vágóttáru minősítése | 92 |
A sertés takarmányozása | 97 |
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete | 97 |
A sertés takarmányai | 98 |
A sertés legeltetése | 98 |
Zöldtakarmányok | 100 |
Szénalisztek, szénafélék és polyvák | 101 |
Nedvdús takarmányok. Szilázsok, gumók és gyökerek | 101 |
Nedves ipari melléktermékek | 102 |
Magvak | 102 |
Légszáraz gyári melléktermékek | 104 |
Állati eredetű takarmányok | 104 |
Konyhamoslék | 105 |
Fehérjekoncentrátumok | 105 |
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend | 106 |
A sertésistállók és berendezésük | 108 |
Általános irányelvek | 108 |
Az istállók alapterülete | 109 |
A sertésistállók elhelyezése | 110 |
Oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 110 |
Kifutók | 111 |
Fiaztatók | 112 |
Szállások, mint fiaztatók | 114 |
A tenyészkanok istállója | 115 |
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 115 |
Egyéb épületek | 120 |
Vályúk és etetőhelyek | 121 |
A sertések ápolásának általános irányelvei | 121 |
A sertés szaporítása | 123 |
A koca ivarzása | 123 |
A pároztatás | 124 |
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja | 126 |
A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 128 |
A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 131 |
Az ellés (elvetélés, koraszülés) | 135 |
A szoptató koca gondozása és takarmányozása | 138 |
A szopós malacok gondozása és táplálása | 142 |
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása | 147 |
A növendéksertések takarmányozása és gondozása | 150 |
A sertés hizlalása | 153 |
A hízósertések takarmányozásának rendje | 153 |
Húsra hízlalás | 157 |
Baconsüldők és sonkasertések hizlalása | 157 |
Zsírra hizlalás | 161 |
Idősebb süldők zsírra hizlalása | 162 |
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása | 163 |
Tőkesertések hizlalása | 165 |
Öreg sertések hizlalása | 169 |
Makkoltatás | 169 |
A sertés mázsálása | 170 |
A sertés szállítása | 171 |
Ajánlott irodalom | 173 |
LÓTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | 177 |
A lótenyésztés jelentősége | 177 |
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei | 178 |
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése | 180 |
A ló származása | 180 |
A lófajták csoportosítása | 182 |
A ló megítélése | 183 |
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés | 183 |
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához | 184 |
A bírálat | 185 |
A méretek felvétele | 186 |
A kültakaró, szín és jegyek | 187 |
A testtájak alakulásai | 190 |
A fej és részei | 190 |
A ló mozgása | 210 |
Rendellenes járásformák | 211 |
A lépés | 211 |
A poroszkálás | 212 |
Az ügetés (trab) | 212 |
A vágta (galopp) | 213 |
Az ugrás | 214 |
Az úszás | 214 |
A ló életkorának megállapítása | 215 |
Magyarország lótenyésztésének története | 219 |
Az ősi magyar ló kora | 219 |
Az arab ló kora | 220 |
A spanyol ló kora | 220 |
Az angol telivér kora | 220 |
A gazdasági típusra törekvés kora | 221 |
Jelenkor | 221 |
Hátas típusok | 222 |
Az arab ló | 222 |
Angol telivér | 223 |
Kisbéri félvér | 224 |
Gidrán | 225 |
Mezőhegyesi félvér | 226 |
Melegvérű hámos típusok | 228 |
Nóniusz | 228 |
Lipicai | 229 |
Ügető | 230 |
Hidegvérű hámos típusok | 231 |
Magyar hidegvérű | 231 |
A muraközi ló | 232 |
A sodrott ló | 233 |
Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták | 234 |
Egyéb fajták | 236 |
A ló tenyésztése | 238 |
A tenyészcél megválasztása | 238 |
A tenyészegyedek megítélésének alapja | 239 |
A tenyészkanca kiválasztása | 240 |
Származás | 240 |
Küllem | 242 |
Teljesítmény | 242 |
Utód | 244 |
A tenyészcsődör kiválasztása | 245 |
Származás | 245 |
Küllem | 245 |
Teljesítmény | 245 |
Utód | 246 |
A lovak törzskönyvezése | 248 |
A ló tenyésztésbevétele | 250 |
A nemi érettség | 250 |
A tenyészérettség | 251 |
Az ivartalanítás | 251 |
A párosítás | 251 |
A sárlás | 253 |
A fedeztetés (pároztatás, ugratás, hágatás) | 253 |
A fedeztetés idejének megválasztása | 255 |
A csődör nemzési ingere | 255 |
Egy csődörre számítható kancák száma | 255 |
A mesterséges termékenyítés jelentősége | 256 |
A megtermékenyülés | 256 |
A vemhesség megállapításának módozatai | 257 |
A vemhesség tartama | 258 |
Az ellés | 258 |
A koraszülés és az elvetélés | 259 |
Az ellés előjelei | 259 |
Előkészület az elléshez | 259 |
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél | 260 |
A kanca ápolása ellés után | 262 |
Az újszülött csikó körüli teendők | 263 |
A csikó megítélése születés után | 264 |
A lovak takarmányozása | 266 |
A ló takarmányai | 266 |
Legelő és a zöldtakarmányok | 266 |
Nedvdús takarmányok | 267 |
Szálastakarmányok | 268 |
Abraktakarmányok | 269 |
A ló takarmányozásának főbb elvei | 270 |
Takarmányozási rend | 271 |
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása | 272 |
A szopós csikó takarmányozása | 273 |
A csikó választás utáni takarmányozása | 274 |
A csikó ménesi tartásának szervezése | 276 |
Igéslovak takarmányozása | 277 |
A tenyészcsődörök takarmányozása | 277 |
A lovak tartása és mozgatása | 279 |
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása | 279 |
A csődörcsikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása | 281 |
A ló ápolása | 282 |
Bőr- és szőrápolás | 282 |
Fürdetés, nyírás | 283 |
A pata és ápolása. Patkolás | 283 |
A ló istállója | 285 |
A csikó betanítása | 288 |
Nyereg alá tanítás | 288 |
Kocsiba tanítás | 289 |
Galoppcsikók idomítása | 291 |
Az ügető csikók betanítása | 292 |
A ló munkáltatása | 293 |
A ló szerszámai | 293 |
A ló használata | 293 |
Befogás és kifogás | 295 |
A fogat összeállítása | 297 |
Hajtása | 297 |
Nyereg alatti használat | 299 |
A ló rossz szokásai | 300 |
A szamár tenyésztése | 302 |
Az öszvér | 303 |
Ajánlott irodalom | 305 |
BAROMFITENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | 309 |
A baromfi származása és domesztikációja | 309 |
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 309 |
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése | 311 |
Baromfitenyésztési alapismeretek | 312 |
A baromfi külső testalakulása | 312 |
Köztakaró | 313 |
A tollazat | 314 |
A vedlés | 316 |
Az életkor és az ivar meghatározása | 317 |
Ivarmeghatározási eljárások (szexálás) | 317 |
A tojás képződése | 318 |
A tojás alkotórészei | 320 |
A kotlás | 321 |
A baromfi értékmérő tulajdonságai | 323 |
Termékenység | 324 |
Keltethetőség | 325 |
Ellenállóképesség | 326 |
Egészségi állapot (életerő) | 327 |
Testnagyság | 327 |
A tojástermelő-képesség | 327 |
A tojás minősége | 333 |
Hústermelő-képesség | 334 |
Vérmérséklet és rossz szokások | 336 |
A baromfi takarmányozása | 337 |
A baromfi életfenntartó és termelő szükséglete | 337 |
A baromfi takarmányai | 346 |
Takarmányozási módszerek | 348 |
A tyúk tenyésztése | 355 |
Tyúkfajták | 355 |
Magyar nemesített tyúk | 355 |
Fehér leghorn | 357 |
Rhode island rend (rodájlend) | 358 |
New-hampshire (nyuhemsir) | 359 |
Plymouth rock (plimut rokk) | 360 |
Sussex (szaszex) | 361 |
Cornish (kornis) | 362 |
Tojás- és hústermelő hibridek | 363 |
Hazánkban tenyésztett külföldi fajták | 366 |
Tenyésztési módszerek a tyúktenyésztésben | 369 |
A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén | 369 |
A tenyészkiválasztás főbb elvei | 371 |
Beltenyésztés (rokontenyésztés) | 373 |
A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei | 374 |
A rokontenyésztéses heterózistenyésztés | 376 |
Reciprok rekurrens szelekció | 378 |
Rekurrens szelekció | 379 |
A hibridtenyésztő üzemek | 379 |
A tojástermelésre irányuló szelekció | 381 |
A hústermelésre irányuló szelekció | 382 |
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 383 |
Teljesítményvizsgálatok | 384 |
A pároztatás módjai | 386 |
A keltetés | 387 |
A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása | 387 |
A természetes keltetés | 388 |
A mesterséges (gépi) keltetés | 388 |
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keletetése | 400 |
Tenyészcsibék nevelése | 401 |
Természetes csibenevelés | 401 |
Mesterséges csibenevelés | 403 |
Csibenevelés háztáji gazdaságokban | 410 |
A ketreces (Battérisá) csibenevelés | 411 |
Tojó- és hústípusó tenyészkakasok nevelése | 412 |
A tyúk elhelyezése | 414 |
A baromfitelep telepítése | 414 |
Baromfiólak | 415 |
A baromfiól felszerelése és berendezése | 416 |
Baromfikifutók | 419 |
A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése | 419 |
A tojás osztályozása és raktározása | 420 |
Tolltermelés | 420 |
Belterjes nagyüzemi tojótyúk- és pecsenyecsirke-tartás | 421 |
A belterjes tartás különféle formái | 422 |
A tyúkok padlón tartása | 422 |
A tojótyúkok ketreces tartása | 432 |
Belterjes húscsirke nevelés | 435 |
Ketreces csibenevelés | 440 |
A belterjes baromfitartás jövője | 441 |
A gyöngytyúk tenyésztése | 442 |
A gyöngytyúk fajtái | 442 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 443 |
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 443 |
A gyöngytyúk hasznosítása | 444 |
Pulykatenyésztés | 445 |
A pulyka fajtái | 445 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 445 |
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 448 |
A pulyka hasznosítása | 449 |
Kacsatenyésztés | 450 |
A kacsa fajtái | 450 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 451 |
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 453 |
Pecsenyekacsa-nevelés | 453 |
Lúdtenyésztés | 457 |
A lúd fajtái | 457 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 459 |
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 460 |
Nagyüzemi lúdhizlalás | 462 |
A lúd tolltermelése | 465 |
Ajánlott irodalom | 466 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.