1.034.198

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 3.

Sertéstenyésztés, Lótenyésztés, Baromfitenyésztés

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 479 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

SERTÉSTENYÉSZTÉS
Bevezetés13
A sertés domesztikációja13
A sertés gazdasági jelentősége15
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint17
A sertés külső testalakulása19
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez20
Méretek felvétele a sertésen25
A sertés fejlettsége és súlya27
A sertés színe, bőre és szőrzete27
A sertés testrészei30
Az ivari jelleg és az ivartalanítás38
A sertés belső értékmérő tulajdonságai41
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság41
Szaporaság41
Tejtermelő-képesség43
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség43
Hízékonyság és takarmányértékesítő-képesség44
A sertés vágóértéke46
Átörökítő-képesség47
A sertés fajtái49
Mangalica49
Magyar nagy fehér hússertés53
A cornwall (large black)56
Berkshire sertés57
Egyéb fajták61
A sertés tenyésztése69
A fajta és a tenyészirány megválasztása69
A tenyészkoca kiválasztása71
A tenyészkan kiválasztása73
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben73
A sertések törzskönyvezése79
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel79
Tenyészállatok elnevezése a vonaltenyésztésben80
Ellenőrzési lapok vezetése82
Törzs- és tenyésztési főkönyv86
A küllemi bírálat előfeltételei86
Törzskönyvi osztályok86
Törzskönyvi osztályba sorolás87
A hízékonyság és vágóérték megállapítása89
A hízékonyság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása89
A vágóttáru minősítése92
A sertés takarmányozása97
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete97
A sertés takarmányai98
A sertés legeltetése98
Zöldtakarmányok100
Szénalisztek, szénafélék és polyvák101
Nedvdús takarmányok. Szilázsok, gumók és gyökerek101
Nedves ipari melléktermékek102
Magvak102
Légszáraz gyári melléktermékek104
Állati eredetű takarmányok104
Konyhamoslék105
Fehérjekoncentrátumok105
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend106
A sertésistállók és berendezésük108
Általános irányelvek108
Az istállók alapterülete109
A sertésistállók elhelyezése110
Oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők110
Kifutók111
Fiaztatók112
Szállások, mint fiaztatók114
A tenyészkanok istállója115
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója115
Egyéb épületek120
Vályúk és etetőhelyek121
A sertések ápolásának általános irányelvei121
A sertés szaporítása123
A koca ivarzása123
A pároztatás124
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja126
A tenyészkan takarmányozása és ápolása128
A vemhes koca ápolása és takarmányozása131
Az ellés (elvetélés, koraszülés)135
A szoptató koca gondozása és takarmányozása138
A szopós malacok gondozása és táplálása142
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása147
A növendéksertések takarmányozása és gondozása150
A sertés hizlalása153
A hízósertések takarmányozásának rendje153
Húsra hízlalás157
Baconsüldők és sonkasertések hizlalása157
Zsírra hizlalás161
Idősebb süldők zsírra hizlalása162
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása163
Tőkesertések hizlalása165
Öreg sertések hizlalása169
Makkoltatás169
A sertés mázsálása170
A sertés szállítása171
Ajánlott irodalom173
LÓTENYÉSZTÉS
Bevezetés177
A lótenyésztés jelentősége177
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei178
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése180
A ló származása180
A lófajták csoportosítása182
A ló megítélése183
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés183
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához184
A bírálat185
A méretek felvétele186
A kültakaró, szín és jegyek187
A testtájak alakulásai190
A fej és részei190
A ló mozgása210
Rendellenes járásformák211
A lépés211
A poroszkálás212
Az ügetés (trab)212
A vágta (galopp)213
Az ugrás214
Az úszás214
A ló életkorának megállapítása215
Magyarország lótenyésztésének története219
Az ősi magyar ló kora219
Az arab ló kora220
A spanyol ló kora220
Az angol telivér kora220
A gazdasági típusra törekvés kora221
Jelenkor221
Hátas típusok222
Az arab ló222
Angol telivér223
Kisbéri félvér224
Gidrán225
Mezőhegyesi félvér226
Melegvérű hámos típusok228
Nóniusz228
Lipicai229
Ügető230
Hidegvérű hámos típusok231
Magyar hidegvérű231
A muraközi ló232
A sodrott ló233
Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták234
Egyéb fajták236
A ló tenyésztése238
A tenyészcél megválasztása238
A tenyészegyedek megítélésének alapja239
A tenyészkanca kiválasztása240
Származás240
Küllem242
Teljesítmény242
Utód244
A tenyészcsődör kiválasztása245
Származás245
Küllem 245
Teljesítmény245
Utód246
A lovak törzskönyvezése248
A ló tenyésztésbevétele250
A nemi érettség250
A tenyészérettség251
Az ivartalanítás251
A párosítás251
A sárlás253
A fedeztetés (pároztatás, ugratás, hágatás)253
A fedeztetés idejének megválasztása255
A csődör nemzési ingere255
Egy csődörre számítható kancák száma255
A mesterséges termékenyítés jelentősége256
A megtermékenyülés256
A vemhesség megállapításának módozatai257
A vemhesség tartama258
Az ellés258
A koraszülés és az elvetélés259
Az ellés előjelei259
Előkészület az elléshez259
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél260
A kanca ápolása ellés után262
Az újszülött csikó körüli teendők263
A csikó megítélése születés után264
A lovak takarmányozása266
A ló takarmányai266
Legelő és a zöldtakarmányok266
Nedvdús takarmányok267
Szálastakarmányok268
Abraktakarmányok269
A ló takarmányozásának főbb elvei270
Takarmányozási rend271
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása272
A szopós csikó takarmányozása273
A csikó választás utáni takarmányozása274
A csikó ménesi tartásának szervezése276
Igéslovak takarmányozása277
A tenyészcsődörök takarmányozása277
A lovak tartása és mozgatása279
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása279
A csődörcsikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása281
A ló ápolása282
Bőr- és szőrápolás282
Fürdetés, nyírás283
A pata és ápolása. Patkolás283
A ló istállója285
A csikó betanítása288
Nyereg alá tanítás288
Kocsiba tanítás289
Galoppcsikók idomítása291
Az ügető csikók betanítása292
A ló munkáltatása293
A ló szerszámai293
A ló használata293
Befogás és kifogás295
A fogat összeállítása297
Hajtása297
Nyereg alatti használat299
A ló rossz szokásai300
A szamár tenyésztése302
Az öszvér303
Ajánlott irodalom305
BAROMFITENYÉSZTÉS
Bevezetés309
A baromfi származása és domesztikációja309
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége309
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése311
Baromfitenyésztési alapismeretek312
A baromfi külső testalakulása312
Köztakaró313
A tollazat314
A vedlés316
Az életkor és az ivar meghatározása317
Ivarmeghatározási eljárások (szexálás)317
A tojás képződése318
A tojás alkotórészei320
A kotlás321
A baromfi értékmérő tulajdonságai323
Termékenység324
Keltethetőség325
Ellenállóképesség326
Egészségi állapot (életerő)327
Testnagyság327
A tojástermelő-képesség327
A tojás minősége333
Hústermelő-képesség334
Vérmérséklet és rossz szokások336
A baromfi takarmányozása337
A baromfi életfenntartó és termelő szükséglete337
A baromfi takarmányai346
Takarmányozási módszerek348
A tyúk tenyésztése355
Tyúkfajták355
Magyar nemesített tyúk355
Fehér leghorn357
Rhode island rend (rodájlend)358
New-hampshire (nyuhemsir)359
Plymouth rock (plimut rokk)360
Sussex (szaszex)361
Cornish (kornis)362
Tojás- és hústermelő hibridek363
Hazánkban tenyésztett külföldi fajták366
Tenyésztési módszerek a tyúktenyésztésben369
A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén369
A tenyészkiválasztás főbb elvei371
Beltenyésztés (rokontenyésztés)373
A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei374
A rokontenyésztéses heterózistenyésztés376
Reciprok rekurrens szelekció378
Rekurrens szelekció379
A hibridtenyésztő üzemek379
A tojástermelésre irányuló szelekció381
A hústermelésre irányuló szelekció382
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában383
Teljesítményvizsgálatok384
A pároztatás módjai386
A keltetés387
A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása387
A természetes keltetés388
A mesterséges (gépi) keltetés388
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keletetése400
Tenyészcsibék nevelése401
Természetes csibenevelés401
Mesterséges csibenevelés403
Csibenevelés háztáji gazdaságokban410
A ketreces (Battérisá) csibenevelés411
Tojó- és hústípusó tenyészkakasok nevelése412
A tyúk elhelyezése414
A baromfitelep telepítése414
Baromfiólak415
A baromfiól felszerelése és berendezése416
Baromfikifutók419
A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése419
A tojás osztályozása és raktározása420
Tolltermelés420
Belterjes nagyüzemi tojótyúk- és pecsenyecsirke-tartás421
A belterjes tartás különféle formái422
A tyúkok padlón tartása422
A tojótyúkok ketreces tartása432
Belterjes húscsirke nevelés435
Ketreces csibenevelés440
A belterjes baromfitartás jövője441
A gyöngytyúk tenyésztése442
A gyöngytyúk fajtái442
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása443
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás443
A gyöngytyúk hasznosítása444
Pulykatenyésztés445
A pulyka fajtái445
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása445
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás448
A pulyka hasznosítása449
Kacsatenyésztés450
A kacsa fajtái450
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása451
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás453
Pecsenyekacsa-nevelés453
Lúdtenyésztés457
A lúd fajtái457
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása459
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás460
Nagyüzemi lúdhizlalás462
A lúd tolltermelése465
Ajánlott irodalom466
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv