| SERTÉSTENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés | |
| A sertés domesztikációja | 17 |
| A sertés népgazdasági jelentősége | 19 |
| A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 21 |
| A sertés külső testalakulása | |
| Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez | 23 |
| Méretek felvétele a sertésen | 28 |
| A sertés fejlettsége és súlya | 30 |
| A sertés színe, bőre és szőrzete | 31 |
| A sertés testrészei | 32 |
| Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 41 |
| A sertés belső értékmérő tulajdonságai | |
| Egészségi állapot és szervezeti szilárdság | 44 |
| Szaporaság | 44 |
| Tejtermelő-képesség | 46 |
| Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség | 46 |
| Hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség | 47 |
| A sertés vágóértéke | 49 |
| Átörökítőképesség | 50 |
| A sertés fajtái | |
| A mangalica | 51 |
| Magyar fehér hússertés | 55 |
| Berkshire sertés | 58 |
| A cornwall (large black) | 60 |
| Egyéb fajták | 61 |
| A sertés tenyésztése | |
| A fajta és a tenyészirány megválasztása | 68 |
| A tenyészkoca kiválasztása | 70 |
| A tenyészkan kiválasztása | 72 |
| Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben | 72 |
| A sertések törzskönyvezése | 79 |
| Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 79 |
| Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 79 |
| Ellenőrzési lapok vezetése | 81 |
| Törzs és tenyésztési főkönyv | 82 |
| A külemi bírálat előfeltételei | 83 |
| Törzskönyvi osztályok | 84 |
| Törzskönyvi osztályba sorolás | 84 |
| A hizodalmasság és vágóérték megállapítása | 85 |
| A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása | 85 |
| A vágóérték megállapítása | 87 |
| Baconsertés minősítése | 87 |
| Tőkesertés minősítése | 89 |
| Nehéz hússertések minősítése | 90 |
| Zsírsertések minősítése | 90 |
| A sertés takarmányozása | |
| A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete | 92 |
| A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend | 93 |
| A sertés takarmányai | 94 |
| A sertés legeltetése | 94 |
| Zöldtakarmányok | 96 |
| Szénalisztek, szénafélék és pelyvák | 97 |
| Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok | 97 |
| Nedves ipari melléktermékek | 98 |
| Magvak | 98 |
| Légszáraz gyári melléktermékek | 100 |
| Állati eredetű takarmányok | 100 |
| Konyhamoslék | 101 |
| A sertésistállók és berendezése | |
| Általános irányelvek | 102 |
| Az istállók alapterülete | 103 |
| A sertésistállók elhelyezése | 104 |
| Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 104 |
| A kifutók | 105 |
| A fiaztató | 106 |
| A szabad szállások mint fiaztatók | 108 |
| A tenyészkanok istállója | 109 |
| A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 109 |
| Egyéb épületek | 114 |
| Vályúk és etetőhelyek | 114 |
| A sertések ápolásának általános irányelvei | 115 |
| A sertés szaporítása | |
| A koca ivarzása | 116 |
| A pároztatás | 117 |
| A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja | 119 |
| A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 121 |
| A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 123 |
| Az ellés (elvetélés, koraszülés) | 127 |
| A szoptató koca gondozása és takarmányozása | 129 |
| A szopós malacok gondozása és táplálása | 133 |
| Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása | 138 |
| A növendéksertések takarmányozása és gondozása | 140 |
| A sertés hizlalása | |
| A hízósertések takarmányozásának rendje | 145 |
| Húsra hízlalás | 147 |
| Bacon- és sonkasüldők hizlalása | 147 |
| Zsírra hizlalás | 152 |
| Idősebb süldők zsírra hizlalása | 153 |
| Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása | 154 |
| Tőkesertések hizlalása | 156 |
| Öreg sertések hizlalása | 159 |
| Makkoltatás | 160 |
| LÓTENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés | |
| A lótenyésztés jelentősége | 165 |
| Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei | 167 |
| A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése | 168 |
| A ló származása, fajrokonai | 168 |
| A lófajták csoportosítása | 170 |
| A ló megítélése | |
| A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés | 171 |
| Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához | 172 |
| A bírálat | 172 |
| A méretek felvétele | 173 |
| A kültakaró, szín és jegyek | 175 |
| A testtájak alakulásai | 178 |
| A fej és részei | 178 |
| A fej egészében | 181 |
| A nyak | 182 |
| A mar | 182 |
| A hát | 183 |
| Az ágyék | 184 |
| A far | 184 |
| A farok | 185 |
| A mellkas | 186 |
| A has | 186 |
| A nemiszervek | 187 |
| Az elülső végtagok | 188 |
| A hátulsó végtagok | 193 |
| A lábállás | 195 |
| A ló mozgása | 197 |
| Rendellenes járásformák | 198 |
| A lépés | 199 |
| A poroszkálás | 199 |
| Az ügetés (trab) | 199 |
| A vágta (galopp) | 200 |
| Az ugrás | 201 |
| Az úszás | 201 |
| A ló életkorának megállapítása | 201 |
| Magyarország lótenyésztésének története | |
| Az ősi magyar ló kora | 205 |
| Az arab ló kora | 206 |
| A spanyol ló kora | 206 |
| Az angol telivér kora | 206 |
| A gazdasági típusra törekvés kora | 206 |
| Jelenkor | 207 |
| Hátastípusok | 207 |
| Az arab ló | 207 |
| Az angol telívér | 209 |
| A kisbéri félvér | 210 |
| A gidrán | 211 |
| A mezőhegyesi félvér | 212 |
| Melegvérű hámostípusok | 214 |
| A nóniusz | 214 |
| A lipicai | 215 |
| Az ügető | 216 |
| Hidegvérű hámostípusok | 217 |
| A magyar hidegvérű | 217 |
| A muraközi ló | 218 |
| Sodrott ló | 219 |
| Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták; Anglonorman, belga, ardenni, frederikszborgi, hucul, keletporosz, móri, Orlov ügető, percheron | 221 |
| Egyéb fajták | 222 |
| A ló tenyésztése | |
| A tenyészcél megválasztása | 224 |
| A tenyészegyedek megítélésének alapja | 225 |
| A tenyészkanca kiválasztása | 226 |
| Származás | 226 |
| Küllem | 228 |
| Teljesítmény | 229 |
| Utód | 230 |
| A tenyészcsődör kiválasztása | 230 |
| Származás | 231 |
| Küllem | 231 |
| Teljesítmény | 231 |
| Utód | 232 |
| A mén kora az ivadékvizsgálat elvégzése idejében | 232 |
| A lovak törzskönyvezése | 234 |
| A ló tenyésztésbevétele | 236 |
| A nemi érettség | 236 |
| A tenyészérettség | 236 |
| Az ivartalanítás | 237 |
| A párosítás | 237 |
| A sárlás | 238 |
| A fedeztetés (pároztatás, ugratás) | 239 |
| A fedeztetés idejének megválasztása | 240 |
| A csődör nemzési ingere | 241 |
| Egy csődörre hány kanca számítható? | 241 |
| A mesterséges termékenyítés jelentősége | 242 |
| A megtermékenyülés | 242 |
| A vemhesség megállapításának módozatai | 243 |
| A vemhesség tartama | 243 |
| Az ellés | 244 |
| A koraszülés és az elvetélés | 244 |
| Az ellés előjelei | 244 |
| Előkészület az elléshez | 245 |
| Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél | 245 |
| A kanca ápolása ellés után | 247 |
| Az újszülött csikó körüli teendők | 248 |
| A csikó megítélése születés után | 250 |
| A lovak takarmányozása | |
| A ló takarmányai | 251 |
| Legelő és a zöldtakarmányok | 251 |
| Nedvdús takarmányok | 252 |
| Szálastakarmányok | 253 |
| Abraktakarmányok | 254 |
| A ló takarmányozásának főbb elvei | 255 |
| A ló takarmányozási rendje | 256 |
| A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása | 257 |
| A szopós csikó takarmányozása | 258 |
| A csikók választása utáni takarmányozása | 259 |
| A csikó ménesbeni tartásának szervezése | 261 |
| Igáslovak takarmányozása | 261 |
| A tenyészcsődörök takarmányozása | 262 |
| A lovak tartása és mozgatása | |
| A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása | 263 |
| A csődör csikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása | 265 |
| A ló ápolása | 266 |
| Bőr- és szőrápolás | 266 |
| Fürdetés, nyírás | 267 |
| A pata és ápolása. Patkolás | 267 |
| A ló istállója | 269 |
| A csikó betanítása | 271 |
| Nyereg alá tanítás | 272 |
| Kocsibatanítás | 273 |
| Galopp-csikók idomítása | 275 |
| Az ügető csikók betanítása | 276 |
| A ló munkáltatása | |
| A ló használata | 277 |
| A ló szerszámai | 277 |
| Befogás és kifogás | 279 |
| A fogat összeállítása | 281 |
| Hajtás | 281 |
| Nyereg alatti használat | 283 |
| A ló rossz szokásai | 283 |
| Függelék | |
| A szamár tenyésztése | 286 |
| Az öszvér | 287 |
| BAROMFITENYÉSZTÉS | |
| Bevezetés | |
| A baromfi származása és domesztikációja | 293 |
| A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 294 |
| A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése | 296 |
| Baromfitenyésztéstani alapismeretek | |
| A baromfi külső testalakulása | 297 |
| Köztakaró | 297 |
| A tollazat | 299 |
| A vedlés | 300 |
| Az életkor és az ivar meghatározása | 302 |
| A tojás képződése | 303 |
| A tojás alkotórészei | 304 |
| Tojásrakás időszaki megoszlása | 305 |
| A kotlás | 306 |
| A baromfi értékmérő tulajdonságai | |
| Termékenység | 308 |
| Keltethetőség | 309 |
| Ellenállóképesség és igénytelenség | 310 |
| Egészségi állapot (életerő) | 310 |
| Testnagyság | 310 |
| A tojástermelő-képesség | 311 |
| Hústermelő-képesség | 318 |
| Vérmérséklet és rossz szokások | 319 |
| A baromfi takarmányozása | |
| A baromfi létfenntartó és termelő szükséglete | 320 |
| A baromfi fehérjeellátása | 321 |
| A baromfi ásványi anyag ellátása | 322 |
| A baromfi vitaminellátása | 324 |
| A baromfi takarmányai | 326 |
| Növényi eredetű takarmányok | 326 |
| Állati eredetű takarmányok | 327 |
| Kiegészítő takarmányok | 328 |
| A tyúk tenyésztése | |
| Tyúkfajták | 331 |
| A magyar parlagi tyúk | 331 |
| A magyar tyúk nemesített változatai | 331 |
| Hazánkban tenyésztett külföldi tyúkfajták | 336 |
| Tenyésztési módszerek a tyúk tenyésztésében | 341 |
| Fajtatiszta tenyésztés | 341 |
| Keresztezések | 344 |
| A korszerű hibridtenyésztés módszerei és alapelvei a baromfitenyésztésben (Horn A.) | 345 |
| A tenyészkiválasztás módszerei | 350 |
| A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 351 |
| Törzskönyvezés | 352 |
| A pároztatás módjai | 353 |
| A baromfi minősítése és selejtezése | 354 |
| A keltetés | 355 |
| A keltetőtojások gyűjtése, tárolása és szállítása | 355 |
| A természetes keltetés | 355 |
| A mesterséges (gépi) keltetés | 356 |
| A keltetőgép szerkezete és működési elve | 357 |
| A keltetés fizikai és mechanikai tényezői | 360 |
| A tojások lámpázása | 362 |
| Csibék kelése, kiszedése és szállítása | 363 |
| A keltetés biológiai ellenőrzése | 363 |
| A keltetőgépek tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása | 367 |
| A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése | 367 |
| Csibenevelés | 367 |
| Természetes csibenevelés | 367 |
| Mesterséges csibenevelés | 369 |
| A nevelőketreces (baktériás) csibenevelés | 376 |
| Növendékek fölnevelése | 377 |
| A tyúk elhelyezése | 379 |
| A baromfitelep elhelyezése és berendezése | 379 |
| Baromfiólak | 380 |
| A baromfiól felszerelése és berendezése | 383 |
| Baromfikifutók | 384 |
| A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése | 385 |
| Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása | 385 |
| A tyúkfélék hizlalása | 386 |
| A vágottbaromfi minősítése | 391 |
| A tojás osztályozása és raktározása | 391 |
| A tyúk tolltermelése | 392 |
| Belterjes, nagyüzemi baromfitartás (Rimler K.) | |
| Nagyüzemi tartás fajtái | 395 |
| A belterjes tartás különféle formái | 395 |
| A tyúkok padlón tartása | 396 |
| Az istálló | 396 |
| Takarmányozás | 404 |
| Selejtezés | 404 |
| Betegségek | 405 |
| A tojótyúkok ketreces tartása | 406 |
| Belterjes húscsibe nevelése | 409 |
| Ketreces csibenevelés | 413 |
| A belterjes tartás jövője | 414 |
| A gyöngytyúk tenyésztése | |
| A gyöngytyúk fajtái | 415 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 416 |
| Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 417 |
| A gyöngytyúk hasznosítása | 418 |
| Pulykatenyésztés | |
| A pulyka fajtái | 419 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 420 |
| Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 422 |
| A pulyka hasznosítása | 424 |
| Kacsatenyésztés | |
| A kacsa fajtái | 426 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 428 |
| Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 429 |
| A kacsa hasznosítása | 434 |
| Lúdtenyésztés | |
| A lúd fajtái | 436 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 438 |
| Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás | 439 |
| A lúd hús-, zsír- és májtermelése | 442 |
| A tenyész- és hízóludak elhelyezése, gondozása | 444 |
| A lúd tolltermelése | 444 |
| Galambtenyésztés | |
| A legismertebb galamfajták | 445 |
| A galamb elhelyezése | 446 |
| A galamb takarmányozása | 447 |
| Szaporítás | 447 |
| A galamb hasznosítása | 448 |
| Irodalom | 448 |
| Tárgymutató | 449 |