A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Állattenyésztési enciklopédia 3.

Sertéstenyésztés, lótenyésztés, baromfitenyésztés

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 439 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

SERTÉSTENYÉSZTÉS
Bevezetés
A sertés domesztikációja17
A sertés népgazdasági jelentősége19
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint21
Első fejezet
A sertés külső testalakulása
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez22
Méretek felvétele a sertésen26
A sertés fejlettsége és súlya28
A sertés színe, bőre és szőrzete29
A sertés testrészei31
Az ivari jelleg és az ivartalanítás40
Második fejezet
A sertés belső értékmérő tulajdonságai
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság42
Szaporaság42
Tejtermelő-képesség44
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség44
Hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség45
A sertés vágóértéke47
Átörökítőképesség47
Harmadik fejezet
A sertés fajtái
A mangalica49
Magyar fehér hússertés53
Berkshire sertés56
A cornwall (large black)58
Egyéb fajták59
Negyedik fejezet
A sertés tenyésztése
A fajta és a tenyészirány megválasztása67
A tenyészkoca kiválasztása69
A tenyészkan kiválasztása71
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben71
A sertések törzskönyvezése78
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel78
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése78
Ellenőrzési lapok vezetése80
A küllemi bírálat előfeltételei82
Törzskönyvi osztályok82
Törzskönyvi osztályba sorolás82
A hizodalmasság és vágóérték megállapítása83
A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása84
A vágóérték megállapítása87
Ötödik fejezet
A sertés takarmányozása
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete90
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend91
A sertés takarmányai93
A sertés legeltetése93
Zöldtakarmányok95
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák96
Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok96
Nedves ipari melléktermékek97
Magvak98
Légszáraz gyári melléktermékek99
Állati eredetű takarmányok100
Konyhamoslék100
Hatodik fejezet
A sertésistállók és berendezése
Általános irányelvek101
Az istállók alapterülete102
A sertésistállók elhelyezése03
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők103
A kifutók104
A fiaztató105
A szabad szállások mint fiaztatók107
A tenyészkanok istállója108
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója109
Egyéb épületek109
Vályúk és etetőhelyek110
A sertések ápolásának általános irányelvei110
Hetedik fejezet
A sertés szaporítása
A koca ivarzása111
A pároztatás112
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja114
A tenyészkan takarmányozása és ápolása116
A vemhes koca ápolása és takarmányozása118
Az ellés (elvetélés, koraszülés)122
A szoptató koca gondozása és takarmányozása124
A szopós malacok gondozása és táplálása128
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása132
A növendéksertések takarmányozása és gondozása135
Nyolcadik fejezet
A sertés hizlalása
A hízósertések takarmányozásának rendje140
Húsra hízlalás142
Bacon- és sonkasüldők hizlalása142
Zsírra hizlalás147
Idősebb süldők zsírra hizlalása148
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása149
Tőkesertések hizlalása151
Öreg sertések hizlalása153
Makkoltatás155
LÓTENYÉSZTÉS
Bevezetés
A lótenyésztés jelentősége159
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei160
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése162
A ló származása, fajrokonai163
A lófajták csoportosítása163
Első fejezet
A ló megítélése
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés165
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához166
A bírálat166
A méretek felvétele167
A kültakaró, szín és jegyek169
A testtájak alakulásai172
A fej és részei172
A fej egészében175
A nyak176
A mar177
A hát177
Az ágyék178
A far178
A farok179
A mellkas180
A has181
A nemiszervek181
Az elülső végtagok182
A hátulsó végtagok187
A lábállás189
A ló mozgása192
Rendellenes járásformák192
A lépés193
A poroszkálás193
Az ügetés (trab)193
A vágta (galopp)194
Az ugrás195
Az úszás195
A ló életkorának megállapítása195
Második fejezet
Magyarország lótenyésztésének története
Az ősi magyar ló kora200
Az arab ló kora201
A spanyol ló kora201
Az angol telivér kora201
A gazdasági típusra törekvés kora202
Jelenkor202
Mezőhegyes202
Nóniusz203
Mezőhegyesi félvér204
Gidran206
Bábolna208
A bábolnai arab208
Lipicai210
Kisbér212
A kisbéri félvér212
Angol telivér213
Ügető216
Hidegvérű ló218
Sodrott ló220
Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták; Anglonorman, belga, ardenni, frederikszborgi, hucul, keletporosz, móri, Orlov ügető, percheron221
Egyéb fajták: ahal-tekin, anglo-arab, berber, Bugyonnij, clysdesdale, doni, haflingi, hannover-mecklenburgi, hunter, kladrubi, oldenburgi, poni, poitoui, rajani, shire, suggolk, vlagyimiri, voronyezsi224
Harmadik fejezet
A ló tenyésztése
A tenyészcél megválasztása225
A tenyészegyedek megítélésének alapja227
A tenyészkanca kiválasztása228
Származás228
Küllem229
Teljesítmény230
Utód231
A tenyészcsődör kiválasztása232
Származás232
Küllem 232
Teljesítmény233
Utód233
A mén kora az ivadékvizsgálat elvégzése idejében234
A lovak törzskönyvezése234
A ló tenyésztésbevétele238
A nemi érettség238
A tenyészérettség238
Az ivartalanítás238
A párosítás239
Tenyésztési módozatok a lótenyésztésben239
A sárlás242
A megtermékenyítést befolyásoló tényezők243
A fedeztetés (pároztatás, ugratás)244
A fedeztetés idejének megválasztása245
A csődör nemzési ingere246
Egy csődörre hány kanca számítható?246
A mesterséges termékenyítés jelentősége247
A megtermékenyülés247
A fogamzás elmaradásának okai247
A vemhesség megállapításának módozatai248
A vemhesség tartama249
Az ellés249
A koraszülés és az elvetélés249
Az ellés előjelei250
Előkészület az elléshez250
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél250
A kanca ápolása ellés után252
Az újszülött csikó körüli teendők253
A csikó megítélése születés után255
Negyedik fejezet
A lovak takarmányozása
A ló takarmányai256
Legelő és a zöldtakarmányok256
Nedvdús takarmányok257
Szálastakarmányok258
Abraktakarmányok259
A ló takarmányozásának főbb elvei260
A ló takarmányozási rendje261
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása262
A szopós csikó takarmányozása263
A csikók választása utáni takarmányozása264
A csikó ménesbeni tartásának szervezése265
Igás lovak takarmányozása266
A tenyészcsődörök takarmányozása267
Ötödik fejezet
A lovak tartása és mozgatása
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása268
A csődör csikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása271
A ló ápolása271
Bőr- és szőrápolás271
Fürdetés, nyírás272
A pata és ápolása. Patkolás272
A ló istállója274
A csikó betanítása276
Nyereg alá tanítás277
Kocsibatanítás278
Galopp-csikók idomítása280
Az ügető csikók betanítása281
Hatodik fejezet
A ló munkáltatása
A ló használata282
A ló szerszámai282
Befogás és kifogás285
A fogat összeállítása286
Hajtás286
Nyereg alatti használat288
A ló rossz szokásai288
Függelék
A szamár tenyésztése291
Az öszvér293
BAROMFITENYÉSZTÉS
Bevezetés
A baromfi származása és domesztikációja301
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége302
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése303
Első fejezet
Baromfitenyésztéstani alapismeretek
A baromfi külső testalakulása304
Köztakaró304
A tollazat306
A vedlés307
Az életkor és az ivar meghatározása309
A tojás képződése309
A tojás alkotórészei310
Tojásrakás időszaki megoszlása312
A tojás osztályozása és raktározása313
A kotlás314
Második fejezet
A baromfi értékmérő tulajdonságai
Termékenység315
Keltethetőség316
Ellenállóképesség és igénytelenség317
Egészségi állapot (életerő)318
Testnagyság318
Kotlás (költési láz)318
A tojástermelő-képesség319
Hústermelő-képesség321
Vérmérséklet és rossz szokások321
Harmadik fejezet
Tenyésztési módszerek a baromfi tenyésztésében
Fajtatiszta tenyésztés322
Keresztezések322
A tenyészkiválasztás módszerei324
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában325
Törzskönyvezés326
A pároztatás módjai327
A baromfi minősítése és selejtezése328
Törzsállomány kialakítása329
Negyedik fejezet
A keltetés
A keltetőtojások gyűjtése, tárolása és szállítása331
A természetes keltetés331
A mesterséges (gépi) keltetés332
A keltetőgép szerkezete és működési elve333
A keltetés fizikai és mechanikai tényezői336
A tojások lámpázása338
Csibék kelése, kiszedése és szállítása339
A keltetés biológiai ellenőrzése339
A keltetőgépek tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása345
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése346
Ötödik fejezet
A baromfi takarmányozása
A baromfi létfenntartó és termelő szükséglete348
A baromfi fehérje-ellátása349
A baromfi ásványianyag-ellátása350
A baromfi vitaminellátása351
A baromfi takarmányai353
Növényi eredetű takarmányok353
Állati eredetű takarmányok354
Kiegészítő takarmányok355
Hatodik fejezet
A baromfi elhelyezése
A baromfitelep elhelyezése és berendezése356
Baromfiólak357
A baromfiól felszerelése és berendezése360
Baromfikifutók361
A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése362
Hetedik fejezet
A tyúk tenyésztése
Tyúkfajták363
A magyar parlagi tyúk363
A magyar tyúk nemesített változatai363
Hazánkban tenyésztett külföldi tyúkfajták368
Csibenevelés370
Természetes csibenevelés370
Mesterséges csibenevelés371
A nevelőketreces (baktériás) csibenevelés378
Növendékek fölnevelése379
Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása380
Ipari tojástermelés381
A tyúkfélék hizlalása386
A vágottbaromfi minősítése389
Nyolcadik fejezet
A gyöngytyúk tenyésztése
A gyöngytyúk fajtái390
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása391
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás391
A gyöngytyúk hasznosítása392
Kilencedik fejezet
Pulykatenyésztés
A pulyka fajtái393
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása394
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás395
A pulyka hasznosítása397
Tizedik fejezet
Kacsatenyésztés
A kacsa fajtái398
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása400
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás404
A kacsa hasznosítása405
Tizenegyedik fejezet
Lúdtenyésztés
A lúd fajtái407
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása409
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás411
A lúd hús-, zsír- és májtermelése413
A tenyész- és hízóludak elhelyezése, gondozása415
A lúd tolltermelése415
Tizenkettedik fejezet
Galambtenyésztés
A legismertebb galamfajták416
A galamb elhelyezése417
A galamb takarmányozása418
Szaporítás418
A galamb hasznosítása419
Függelék
A nyúl tenyésztése
A hazánkban tenyésztett nyúlfajták420
Szaporítás422
A nyulak elhelyezése422
A házinyúl termékeinek értékesítése423
Irodalom423
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állattenyésztési enciklopédia 3. Állattenyésztési enciklopédia 3. Állattenyésztési enciklopédia 3. Állattenyésztési enciklopédia 3.

A gerinc elszíneződött, kopott.

Állapot:
3.480 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba
konyv